Így vigyázzunk az alvó sünökre az őszi kerti munkák során
ld

Így vigyázzunk az alvó sünökre az őszi kerti munkák során

kerti munkák sün balázs könyvek hírek mellé sun

Téli álomra a sünök szeretnek az összegereblyézett levélhalmok alá húzódni. Ezért nagyon fontos, hogy a kupacok eltakarításakor vegyük ezt a lehetőséget figyelembe, ne vasvillával álljunk neki a levelek eltakarításának és legfőképpen: soha ne gyújtsuk fel az összegyűjtött levél- vagy rőzsehalmokat. Összegyűjtöttünk néhány emblematikus sünis történetet, akiknek hősei eszünkbe juthatnak gereblyézés közben. Könyvek hírek mellé.

Az őszi lombhullás idején a téli álomra húzódó sünök védelmére szólít fel a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), az óvatlanul elvégzett őszi kerti munkák veszélyeztethetik az állatokat. A kertek, parkok rendezése során összegereblyézett, ideiglenes levél- és rőzsehalmok ideális búvóhelyet jelentenek a telelésre készülő sünök számára, amelyeknek téli álma akkor kezdődik, amikor a hőmérséklet tartósan 8 Celsius-fok alá csökken. Fontos, hogy amikor elszállítjuk, megbontjuk ezeket a halmokat, vegyük figyelembe az esetleg alattuk megbúvó sünöket.

A sünök védelme érdekében a természetvédők azt ajánlják, hogy

ne vasvillával, hanem a szerszám nyelével vagy hosszabb erős bottal, majd kesztyűs kézzel fentről lefelé haladva forgassuk át a halmot, így győződve meg arról, hogy nincs-e alatta sün.

A zaj hatására összegömbölyödő sün tüskéire szúródó levéltörmelék szinte láthatatlanná teszi az állatot, ezért a halom alapi részéhez jutva nagyon figyeljünk a gömbölyded formákra. Az összegömbölyödve megemelt állat ugyanis gyakran kigurul a gallyak és levelek közül. Arra is felhívják a figyelmet, hogy soha ne gyújtsuk fel az ilyen rakásokat.

Ha a gallyrakás megbontásakor telelő sünt találunk, pakoljunk rá ágakat és leveleket, vagy készítsünk levélhalmot egy közeli bokor takarásában és az alá helyezzük át az sünt.

A sünök védelméről további információ itt érhető el. Mi pedig összegyűjtöttünk néhány emblematikus sünit, akik eszünkbe juthatnak, ha az alvó süni gondolata nem lenne elég ahhoz, hogy körültekintőbbek legyünk.

 

Csukás István: Sün Balázs

Csukás István
Sün Balázs - Gyerekversek
Könyvmolyképző, 2015, 54 oldal 
-

"Erdőszélen, erdőszéli tölgy tövében volt egy ház. Abban lakott hét süntestvér..." Csukás István Kossuth-díjas költő egyik legismertebb verse a Sün Balázs. Egybegyűjtött gyerekversei között mindenki megtalálhatja benne a kedvencét, az óvodásoktól az iskolásokig.
Találunk a könyvben állatverseket, virágmondókát, tréfás nyelvtörőt és verses meséket, a ritmusok, rímek csodálatos játékát. A versek világát beleérző tehetséggel ábrázolják Falcione Sarolta vidám és mosolygós rajzai.

 

Mihail Pljackovszkij Vlagyimir Szutyejev: A sün, akit meg lehetett simogatni

Mihail Pljackovszkij - Vlagyimir Szutyejev
A sün, akit meg lehetett simogatni
Móra Könyvkiadó, 2022, 77 oldal
-

Hápisápit, a kacsát, Luszt, az elefántot, Csahost, a kiskutyát és a többi, szárazföldön és vízben, ház körül és a rengetegben élő állatot már a legkisebbek is személyes jó barátnak érzik. Ezzel a kötettel belopódzhat az ismerőseik egyre táguló körébe Csíkoska, a tigris, aki nagyon szeretne repülni, Trikó, a zebra, aki már unja, hogy olyan csíkos, mint egy matrac, Balegyenes, a lobbanékony természetű oroszlán, Torzsarágó, a nyuszi, aki senkitől sem fél, Ábécé, a csacsi, no meg Bogárka, aki olyan aprócska, hogy még nevet adni is elfelejtettek neki. És a süni, akit végül mégis sikerül megsimogatni. A népszerű író-grafikus szerzőpár könyve az újabban felnőtt óvodásoknak és kisiskolásoknak szól.

Hír forrása: MTI