Így vigyázzunk az alvó sünökre az őszi kerti munkák során
ld

Így vigyázzunk az alvó sünökre az őszi kerti munkák során

Téli álomra a sünök szeretnek az összegereblyézett levélhalmok alá húzódni. Ezért nagyon fontos, hogy a kupacok eltakarításakor vegyük ezt a lehetőséget figyelembe, ne vasvillával álljunk neki a levelek eltakarításának és legfőképpen: soha ne gyújtsuk fel az összegyűjtött levél- vagy rőzsehalmokat. Összegyűjtöttünk néhány emblematikus sünis történetet, akiknek hősei eszünkbe juthatnak gereblyézés közben. Könyvek hírek mellé.

Az őszi lombhullás idején a téli álomra húzódó sünök védelmére szólít fel a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), az óvatlanul elvégzett őszi kerti munkák veszélyeztethetik az állatokat. A kertek, parkok rendezése során összegereblyézett, ideiglenes levél- és rőzsehalmok ideális búvóhelyet jelentenek a telelésre készülő sünök számára, amelyeknek téli álma akkor kezdődik, amikor a hőmérséklet tartósan 8 Celsius-fok alá csökken. Fontos, hogy amikor elszállítjuk, megbontjuk ezeket a halmokat, vegyük figyelembe az esetleg alattuk megbúvó sünöket.

A sünök védelme érdekében a természetvédők azt ajánlják, hogy

ne vasvillával, hanem a szerszám nyelével vagy hosszabb erős bottal, majd kesztyűs kézzel fentről lefelé haladva forgassuk át a halmot, így győződve meg arról, hogy nincs-e alatta sün.

A zaj hatására összegömbölyödő sün tüskéire szúródó levéltörmelék szinte láthatatlanná teszi az állatot, ezért a halom alapi részéhez jutva nagyon figyeljünk a gömbölyded formákra. Az összegömbölyödve megemelt állat ugyanis gyakran kigurul a gallyak és levelek közül. Arra is felhívják a figyelmet, hogy soha ne gyújtsuk fel az ilyen rakásokat.

Ha a gallyrakás megbontásakor telelő sünt találunk, pakoljunk rá ágakat és leveleket, vagy készítsünk levélhalmot egy közeli bokor takarásában és az alá helyezzük át az sünt.

A sünök védelméről további információ itt érhető el. Mi pedig összegyűjtöttünk néhány emblematikus sünit, akik eszünkbe juthatnak, ha az alvó süni gondolata nem lenne elég ahhoz, hogy körültekintőbbek legyünk.

 

Csukás István: Sün Balázs

Csukás István
Sün Balázs - Gyerekversek
Könyvmolyképző, 2015, 54 oldal 
-

"Erdőszélen, erdőszéli tölgy tövében volt egy ház. Abban lakott hét süntestvér..." Csukás István Kossuth-díjas költő egyik legismertebb verse a Sün Balázs. Egybegyűjtött gyerekversei között mindenki megtalálhatja benne a kedvencét, az óvodásoktól az iskolásokig.
Találunk a könyvben állatverseket, virágmondókát, tréfás nyelvtörőt és verses meséket, a ritmusok, rímek csodálatos játékát. A versek világát beleérző tehetséggel ábrázolják Falcione Sarolta vidám és mosolygós rajzai.

 

Mihail Pljackovszkij Vlagyimir Szutyejev: A sün, akit meg lehetett simogatni

Mihail Pljackovszkij - Vlagyimir Szutyejev
A sün, akit meg lehetett simogatni
Móra Könyvkiadó, 2022, 77 oldal
-

Hápisápit, a kacsát, Luszt, az elefántot, Csahost, a kiskutyát és a többi, szárazföldön és vízben, ház körül és a rengetegben élő állatot már a legkisebbek is személyes jó barátnak érzik. Ezzel a kötettel belopódzhat az ismerőseik egyre táguló körébe Csíkoska, a tigris, aki nagyon szeretne repülni, Trikó, a zebra, aki már unja, hogy olyan csíkos, mint egy matrac, Balegyenes, a lobbanékony természetű oroszlán, Torzsarágó, a nyuszi, aki senkitől sem fél, Ábécé, a csacsi, no meg Bogárka, aki olyan aprócska, hogy még nevet adni is elfelejtettek neki. És a süni, akit végül mégis sikerül megsimogatni. A népszerű író-grafikus szerzőpár könyve az újabban felnőtt óvodásoknak és kisiskolásoknak szól.

Hír forrása: MTI