ld

A lelkem veletek van! - Jane Goodall videóüzenetben állt ki a magyar erdők mellett

jane goodall tüzifarendelet videóüzenet magyar erdők

Videóüzenetet küldött a világ talán legismertebb etológusa, Jane Goodall, akit nagyon megdöbbent, mert „olyan jogszabályok meghozásáról hallott”, amelyek lehetővé teszik a fák kivágását a védett magyar erdőkben is. A felvételen arról is beszél, milyen fontos szerepük van az erdőknek a klímaváltozás elleni küzdelemben, illetve a hőmérséklet és a csapadék szabályozásában.

„Az erdőben békére és gyógyulásra lelhetünk. A gyerekeitek jövője érdekében arra kérlek benneteket, hogy tegyetek meg mindent értékes erdeitek védelmében. A lelkem veletek van!” - űzeni az etológus. 

Több másik civil szervezet – a Greenpeace, a 10 millió F Alapítvány, a Levegő Munkacsoport és a Magyar Természetvédők Szövetsége – mellett a magyar Jane Goodall Intézet is szervezője annak a tüntetésnek, amelyet szerda este 6 órára hirdettek meg a Széchényi térre és amely a tüzifarendelet miatt hívtak össze.

Jane Goodall az egyik legismertebb természetvédő és etológus, aki a Föld bolygó bölcs nagymamájaként évtizedek óta kedvesen, de határozottan figyelmeztet minket: zárul az időablak, amíg még lehet valamit tenni a környezet és vele együtt az emberiség pusztulása ellen. Goodall történeteivel reményt ad és cselekvésre sarkall, erről szól legutóbbi, A remény könyve című beszélgető kötete, melyet Douglas Abramsszel jegyeznek.

DOUGLAS ABRAMS - JANE GOODALL
A remény könyve - Túlélési útmutató veszélyeztetett bolygónk számára
Ford. N. Kiss Zsuzsa, Central, 2022, 255 oldal
-

A WWF Hungary kedd délutáni közleménye szerint Nagy István agrárminiszter időközben enyhített az erdőket veszélyeztető jogszabályon. Az agrárminiszter a tiltakozás hatására miniszteri utasításban írta felül a veszélyhelyzeti fakitermelést ösztönző 287/2022. (VIII. 4.) Korm. rendelet egyes intézkedéseit. A WWF kiemeli, hogy nagy előrelépésnek tartják az agrárminiszter intézkedését, ám szerintük az továbbra sem egyértelmű, hogy a magánkézben lévő védett és Natura 2000 erdőknek mi lesz a sorsa. Szintén nem világos, hogy az erdőfelújítási kötelezettséggel kapcsolatos szabályozást módosítják-e, vagyis marad-e az ökoszisztémákat pusztító inváziós fajok terjedését elősegítő veszélyhelyzeti rendelkezés.