Az amerikai elnök idén is megkegyelmezett két, Hálaadásra szánt pulykának
sa

Az amerikai elnök idén is megkegyelmezett két, Hálaadásra szánt pulykának

zöld húsevés húsfogyasztás karácsony hálaadás pulyka joe_biden

Több évtizedes hagyománynak megfelelően érkezett az elnöki kegyelem, és ezzel az ünnepi időszak nem hivatalosan kezdetét vette az Egyesült Államokban, írja az MTI. Könyvek hírek mellé.

Az amerikai elnök a Fehér Ház kertjében tartott ceremónián hirdette ki a kegyelmi döntést, így a szárnyasok épségben visszakerülnek származási helyükre és életük végéig biztonságban lesznek.

A Hálaadás az amerikai családok egyik legfontosabb közös ünnepe, amelynek hagyományos étele a pulyka. A Fehér Házba idén is az amerikai pulykatenyésztők szervezete, az Országos Pulyka Szövetség (National Turkey Federation) küldött két, külön erre a célra nevelt, Minnesota államból származó pulykát. A két 20 hetes, 20 kilogrammos madarat Szabadság (Liberty) és Harang (Bell) névre keresztelték, emlékeztetve az amerikai függetlenségi háború idején készült harangra (Liberty Bell), ami máig látható Philadelphiában.

Az amerikai elnökök fehér házi hálaadási vacsorájához az 1940-es évek óta küld egy pár pulykát az amerikai pulykaszövetség.

Az 1980-as évek végén az akkori elnök George Bush vezette be, hogy a két állatot kegyelemben részesíti, amely így nem végzi a vacsoraasztalon. Azóta ez az aktus az ünnepi időszak nem hivatalos kezdete is.

Jóllehet két pulyka ilyenkor megmenekül attól, hogy az ünnepi vacsora fénypontja legyen, de az idei várakozások szerint több, mint 200 millió szárnyas kerül az amerikai családok asztalára sülve, főve, vagy sonka formájában.

Jordán Ferenc: A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia
Jordán Ferenc: A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia
Tovább olvasok

Hétfőn az elnöki házaspár fogadta a Fehér Ház karácsonyfájának szánt jegenyefenyőt is, amely idén Észak-Karolinából érkezett, és amelyen november utolsó napján gyújtják meg a fényeket. A 19 láb, azaz mintegy öt és fél méter magas ünnepi fa január elejéig látogatható a Fehér Ház kertjében.

A hétvégén a Capitolium ünnepi fenyőfája is megérkezett, ami a törvényhozás épületének szomszédságában magasodik majd, és amelyen jövő kedden gyújtják meg a fényeket. A Nemzet Karácsonyfájának is nevezett, a Capitoliumnál álló fát Nyugat-Virginiából szállították a fővárosba, egy 64 láb, azaz több, mint 18 méter magasságú norvég fenyőről van szó.

A karácsonyi ünnepkör itthon is bővelkedik a húsos fogásokban, ezért az ünnepre készülve érdemes elgondolkodni, hogy kevesebb hús fogyasztásával vagy akár a teljes elhagyásával hogyan alakíthatjuk át a hagyományainkat a jövőnk érdekében. Ehhez az alábbi kötetet ajánljuk:

PÉNTEK CSABA
A hamburgered ára
Luna Blanca, 2022, 225 oldal
-

Mindannyian szeretnénk egészségesebb, békésebb és fenntarthatóbb világban élni. Ehhez különféle módszereket keresünk, holott az egyik legegyszerűbb megoldás a tányérunkon van. A tudatos ételválasztással pozitív hatást gyakorolhatunk saját egészségi állapotunkra, bolygónk jövőjére és több milliárd, a Földön velünk együtt élő érző lény, vagyis az állatok életére. Ahhoz azonban, hogy változtatni tudjunk, legyen az bármennyire is kegyetlen, muszáj szembenéznünk a valósággal. Ha egyszer összeszedjük a bátorságunkat, és bepillantunk a függöny mögé, az életünk és az ételünk már nem lesz többé ugyanolyan. A szerzővel itt interjúztunk:

A húsevés évezredes hagyományát ugyanúgy átírhatjuk, mint a nők szavazati jogait?
A húsevés évezredes hagyományát ugyanúgy átírhatjuk, mint a nők szavazati jogait?
Tovább olvasok