Megtalálhatták a gyilkos galóca mérgének ellenszerét
sa

Megtalálhatták a gyilkos galóca mérgének ellenszerét

könyvek hírek mellé zöld gombák gyilkos_galóca méreg ellenszer

A gyilkos galóca (Amanita phalloides) számlájára írható a gombamérgezések miatti halálesetek kilencven százaléka világszerte, írja az MTI. Könyvek hírek mellé.

A gomba legerősebb toxinja egy alfa-amanitin nevű peptid, egyfajta amatoxin, amely máj- és veseelégtelenséget okoz. Kínai és ausztrál kutatók megállapították, hogy az indocianin zöld elnevezésű színezék, amelyet jelenleg az Egyesült Államokban az orvosi képalkotásban használatnak, úgy tűnik, blokkolja az alfa-amanitin toxikus hatásait.

A tanulmány társszerzője, Csiao-ping Vang professzor, a kantoni Szun Jat-szen Egyetem munkatársa elmondta, hogy korábban nem létezett specifikus ellenszer a gyilkos galóca ellen, 

"mert keveset tudunk arról, hogyan végeznek a gombatoxinok a sejtekkel".

Egereken és emberi sejteken végzett laboratóriumi vizsgálatok során a kutatók megállapították, hogy a zöld indocianin képes volt megakadályozni az alfa-amanitin által kiváltott máj- és vesekárosodást. Emellett növelte a mérgezés utáni túlélés valószínűségét. A tudósok azoknál az egereknél is találtak jótékony hatást, amelyeket csak négy órával a mérgezés után kezeltek indocianinnal. Ugyanakkor a nyolc vagy tizenkét órával később kezelést kapott rágcsálóknál már nem volt megfigyelhető állapotjavulás.

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom
A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom
Tovább olvasok

A szerzők szerint ennek az lehet oka, hogy az alfa-amanitin visszafordíthatatlanul roncsolja a sejteket, így a kezelés csak akkor használ, ha egy bizonyos időkereten belül történik.

"Bár az eredmények ígéretesek, további klinikai kísérletekre van szükség annak megállapítására, hogy az indocianin zöldnek van-e hasonló hatása az emberekre" - húzta alá Vang. A tanulmány szerzői megjegyezték, hogy

az ételmérgezéses esetek közül világszerte a gombamérgezés okozza a legtöbb halálesetet. 

A kutatás a Nature Communications című szaklapban jelent meg.

A gombák felismeréséhez az alábbi kötetet ajánljuk

Locsmándi Csaba, Vasas Gizella: Erdők-mezők gombái

Locsmándi Csaba, Vasas Gizella
Erdők-mezők gombái - Javított utánnyomás
Cser, 2020, 396 oldal
-

A könyvben bemutatott 555 gombafaj (ebből 371 színes felvételen is) felöleli mindazokat a Magyarországon megtalálható, feltűnő, elsősorban közepes és nagy termetű fajokat, amelyekkel az erdőt, mezőt járva gyakran találkozhatunk. Valamennyi étkezési szempontból fontos gomba és mérgező párja is szerepel a könyvben, továbbá megtalálható a hivatásos szakellenőri tanfolyamokon oktatott összes gombafaj is.

A kötet a gombákat természetes élőhelyükön, a lényeges bélyegeket kiemelve, gyönyörű fotókkal illusztrálva mutatja be. A belső borítóján rajzos, szemléletes ábrák könnyítik meg a gombafajok beazonosítását, a legfontosabb gombacsoportok elkülönítését. Az egyes gombafajok leírása tömör és lényegre törő. Határozás szempontjából a legfontosabb tulajdonságokat vastag betűvel emelték ki. A leírások melletti ikonok egyértelműen jelzik a gombák étkezési értékét, gyógyhatását, árusíthatóságát, védettségét, előfordulási helyét és idejét. Külön ikonnal hívták fel a figyelmet a hasonló gombafajok oldalszámára. A könyvben az összes hazánkban védett (58) és árusítható (74) gombafaj megtalálható, sőt külön-külön névjegyzékben is szerepelnek. A kötetet a szerzők azoknak ajánlják, akik kedvet éreznek a hazai gombafajok alapos, biztos megismeréséhez. Valamennyi gombagyűjtő és természetjáró fontos segédeszköze lehet.