Miért jó, ha unatkozik a gyereked?
hhz

Miért jó, ha unatkozik a gyereked?

Minden szülő rémálma egy unatkozó gyerek, pedig az unalom kifejezetten jó hatással lehet rá.

Már csak pár hét, és itt a nyár! Ami azonban a gyerekeknek tíz hét szünetet, az a szüleiknek állandó fejtörést jelent – mert mégis mi a teendő, amikor a szünidő elkerülhetetlenül unalmassá válik?

Szerencsére van egy jó hírünk: egyre világosabb, hogy az unalom valójában nagyon is jót tesz a gyerekeknek. Ebben a cikkben összegyűjtöttük a – látszólag – unalmas órák 3 előnyét, mellé pedig 2 könyveit ajánlunk a semmittevés művészetéről.

Az unalom előnyei: a kreativitástól az érzelmekig

Sokszor hajlamosak vagyunk megijedni, amikor azt látjuk, hogy a gyerekünk unatkozik. De ha ellenállunk a kísértésnek, hogy azonnal találjunk számára valami elfoglaltságot, mindkettőnknek csodálatos felfedezésekben lehet része. Az unalom ugyanis ezzel a három előnnyel szolgálhat a gyerekek számára:

  1. Fejleszti a kreativitást és a problémamegoldást. Szülői segítség nélkül az unatkozó gyerek rászorul arra, hogy elfoglalja önmagát. Ilyenkor a saját kreativitása dönti el, hogy mit kezd magával: csendesebb tevékenységek mellett dönt vagy új játékokkal áll elő.
  2. Erősíti az önállóságot. Az üresjáratokban valójában hatalmas potenciál rejlik, hiszen ilyenkor tetszés szerint bármivel foglalkozhatunk. Az unatkozó gyerek megismerheti az unalomban rejlő lehetőségeket, és ezzel megtapasztalhatja az önállóság örömét is.
  3. Segíti az érzelmek felismerését és feldolgozását. Az állandó szórakoztatást ígérő, kötött program hiányában a gyerekek teret kapnak arra, hogy befelé forduljanak, és megküzdjenek a csendesebb időszakokban felmerülő érzelmekkel és gondolatokkal. Ez hosszú távon sokat segítheti őket abban, hogy reflektált, az érzelmeik értelmezésére képes ember váljon belőlük.

Persze nem kell teljesen magára hagynunk a gyerekünket az unalommal való megküzdésben. Kísérjük figyelemmel, hogy képes-e lekötni magát, és ha nem jár sikerrel, segítsük neki az ötletelésben. Készíthetünk például listát olyan elfoglaltásokról, amikre egyedül is képes, hogy legközelebb innen meríthessen ihletet.

Azoknak a felnőtteknek pedig, akik saját maguk is fejlődni szeretnének a semmittevésben, ezt a két könyvet ajánljuk:

Jenny Odell: A semmittevés forradalma

jenny odell
A semmittevés forradalma - Hogyan romboljuk le a hatékonyság mítoszát a digitális kapitalizmusban
Ford. Szatmári Zsófia, Libri, 2022, 287 oldal

Olyan világban élünk, amelyben az addiktív közösségi média és az okostelefonjaink a figyelmünkkel kereskednek, és a munka világából származó teljesítményelv beszivárgott életünk összes többi szférájába. A mindennap használt technológiák az élményeinket a személyes márkaépítés eszközeivé és pénzzé tehető termékekké alakítják, emiatt könnyen érezhetjük úgy, hogy elveszítettük a szabadidőnket, sőt az igazi, offline életünket is. 
Ez a könyv erre a problémára nyújt egyszerűnek tűnő, mégis hatékony és radikális megoldást: a „semmittevés forradalmát”. Jenny Odell szerint ugyanis a legértékesebb – és egyben leginkább kimerített – erőforrásunk a figyelmünk. Épp ezért nagyon kell figyelnünk arra, hogy mire használjuk. Könyvének fő üzenete, hogy ha a figyelmünket elfordítjuk azoktól a dolgoktól, amelyeket a kapitalizmus fontosnak tart, és ehelyett időt szánunk magunkra és a semmittevésre is, akkor teljesebb és boldogabb életben lehet részünk.

Olga Mecking: Niksen

Olga mecking
Niksen - A semmittevés holland művészete
Ford. Wekerle Szabolcs, Scolar, 2020, 238 oldal

„Megannyi trend, filozófia és önsegítő módszer mellett tényleg szükség van egy újabb boldogságkereső praktikára? Gyakran felteszik nekem ezt a kérdést az interjúkban, és ezen nem is csodálkozom. Hiszen az, hogy ne csináljunk semmit, elsőre kétségkívül nem hangzik túl forradalmi ötletnek. De mint hamarosan kiderül, a niksen több, mint holmi semmittevés. Sokkal, sokkal több. Ma, amikor mindenki megállás nélkül rohan, valóban furcsa azt indítványozni, hogy vegyünk vissza egy kicsit a tempóból. Aki elkezdi alkalmazni a niksent, idővel egyre könnyebben mond le a rohanásról. A niksen segíthet abban, hogy legyen bátorságunk kilépni a mókuskerékből ahelyett, hogy egyre dühödtebben tekernénk.”

A niksen nem olyan könnyű, mint amilyennek elsőre hangzik. Olga Mecking megismerteti velünk, hogyan lehetünk lustábbak úgy, hogy közben kreatívabbá, produktívabbá és elégedettebbé váljunk. Éppúgy, mint a hollandok, akik a világ legboldogabb emberei, és hazájukban a semmittevést jelentő pihenés, a niksen a mindennapi élet része. A Niksenben található rengeteg ötlet és szakértői vélemény hozzásegítenek ahhoz, hogy leghasznosabb módon tétlenkedjünk. Fedezzük fel, milyen felszabadító érzés niksenelni! 

Nyitókép: Cottonbro Studio / Pexels

(Szülők Lapja)