Greta Thunberg Klímakönyvében tudósok sora rajzol átfogó képet a globális kihívásainkról
sa

Greta Thunberg Klímakönyvében tudósok sora rajzol átfogó képet a globális kihívásainkról

klímakönyv greta_thunberg zöld klímaváltozás

Több mint száz szakértő, köztük geofizikusok, oceanográfusok, meteorológusok, mérnökök, közgazdászok, matematikusok, történészek, filozófusok és őslakos vezetők osztják meg tudásukat és tapasztalataikat a Klímakönyvben, hogy felkészítsenek bennünket az éghajlati katasztrófa elleni harcra. 

Klímakönyv
Ford. dr. Molnár Csaba, Open Books, 2023, 540 oldal
-

Sokan a legátfogóbb pillanatképnek tartják a Greta Thunberg, svéd klímaaktivista által szerkesztett könyvet, amely a teljesség igényével és minden részletre kiterjedően mutatja be a globális klímaválság helyzetét, a jövőbeni kilátásokat és a halaszthatatlan tennivalókat. A külföldön már a klímakatasztrófa elleni küzdelem egyfajta bibliájaként forgatott könyv egyes fejezeteit Greta Thunberg gondolatai fűzik össze, és 

szemléletes infografikák, ábrák segítenek megérteni – ha feldolgozni nem is – a globális klímahelyzetet.

A számos nagy tekintélyű szerző között olyan nevek szerepelnek, mint Margaret Atwood, kanadai író-költő, Elisabeth Kolbert és David Wallace-Wells, a New Yorker magazin sztárszerzői. Thomas Piketty, világhírű francia közgazdász a széndioxid kvótákhoz kötődő gazdasági reformokról írt esszét, Michael E Mann, amerikai klimatológus-geofizikus, légkörkutató a globális felmelegedés aktuális állapotáról ad kevéssé megnyugtató képet.

Megjelent Greta Thunberg új könyve, mégsem ezzel került a hírekbe
Megjelent Greta Thunberg új könyve, mégsem ezzel került a hírekbe
Tovább olvasok

A vaskos kötet öt terjedelmes részre tagolódik, és az általános helyzetelemzéstől indulva a halaszthatatlan tennivalókig jut el. A fordítás dr. Molnár Csaba munkája, a magyar kiadás szaklektorai dr. Pongrácz Rita, dr. Patonai Katalin és dr. Zolai Anikó voltak. A kötet az On the Spot-könyvsorozat részeként jelenik meg magyarul.

Fotó: Greta Thunberg 2023-ban Stockholmban (Kushal Das/Wikipedia)