Darwin bele sem olvasott a neki dedikált Marx-kötetbe
vn

Darwin bele sem olvasott a neki dedikált Marx-kötetbe

Több éves restaurálás után Charles Darwin egykori délkelet-londoni otthonában újra kiállították A tőke egy példányát, amelyet az angol természettudós Karl Marxtól kapott. A kutatók azonban azt állítják, Darwint nemigen kötötte le a politikai gazdaságtan bírálata.

Több éves restaurálás után újra kiállították Charles Darwin egykori délkelet-londoni otthonában A tőke egy példányát, amelyet Karl Marxtól kapott az angol természettudós. A kutatók azonban azt állítják, Darwint nemigen kötötte le a politikai gazdaságtan bírálata.

„Őszinte tisztelője, Karl Marx” ‒ írta A tőke szennycímlapjának jobb felső sarkába a szerző, amikor 1873-ban Charles Darwinnak ajándékozta az eredetileg 1867-ben megjelent könyve egy példányát.

Darwin hatalmas könyvtára már online is elérhető
Darwin hatalmas könyvtára már online is elérhető

Charles Darwin lenyűgözően nagy és sokszínű könyvtárának teljes katalogizálása most ért véget, a könyveket és cikkeket tételesen összegyűjtő kiadvány 300 oldal terjedelmű. 

Tovább olvasok

Az evolúció elméletét kidolgozó tudós azonban nagyrészt olvasatlanul hagyta a kötetet – állítják az egykori házában működő múzeum kurátorai. A könyv lapjai ugyanis vágatlanok maradtak ‒ mondta a Darwin Downe-ban található otthonát kezelő English Heritage szóvivője a BBC-nek.

Az ipari könyvkötés általánossá válása előtt tudniillik többnyire maguknak az olvasóknak kellett felvágniuk a hajtások mentén összekapcsolódó könyvoldalakat. Dr. Tessa Kilgarriff, az English Heritage kurátora szerint: „a vágatlan lapok és a megszokott ceruzajegyek hiánya arra utal, hogy Darwin kevésbé volt elragadtatva Marx írásától ‒

illetve nagyon valószínű, hogy a német nyelvtudása sem volt a legbiztosabb”.

Bár ezek szerint a brit biológus a maga módján elkötelezett volt A tőke állagmegőrzése iránt, az egykori otthonában működő kiállítóhely dolgozói arra lettek figyelmesek, hogy az évek során eléggé leromlott a dedikált kötet állapota.

Charles Darwin nyomában indult expedíció Angliából
Charles Darwin nyomában indult expedíció Angliából

A kedden Anglia déli partjairól útnak induló Darwin200 elnevezésű expedíció célja, hogy Charles Darwin csaknem 200 évvel ezelőtti utazásának nyomán a természettudósok új generációját képezze és inspirálja. Könyvek hírek mellé.

Tovább olvasok

2017-ben ezért eltávolították a kiállításról a dedikált kópiát, és a Cambridge-i Egyetemi Könyvtár restaurátor műhelyébe került, ahol kijavították a borító apró szakadásait, illetve megerősítették a könyvgerinc ragasztását is. Néhány napja azonban ismét bárki megtekintheti, aki Darwin délkelet-londoni házába látogat.

Forrás: BBC