Julian Assange vádalkut kötött és hazatérhet + 3 könyv a WikiLeaksről
hhz

Julian Assange vádalkut kötött és hazatérhet + 3 könyv a WikiLeaksről

Úgy tűnik, hosszú évek után végre lezárul Julian Assange, a WikiLeaks alapítójának ügye. A hír mellé könyveket is ajánlunk.

Egy vádalkunak köszönhetően Julian Assange, a WikiLeaks hírhedt alapítója kedd reggel elhagyta a londoni börtönt, ahol több mint öt évet töltött vizsgálati fogságban.

A megállapodás szerint Assange a csendes-óceáni Észak-Mariana-szigetekre repül, ahol elismeri bűnösségét egy vádpontban, cserébe pedig az Egyesült Államok lemond a kiadatásáról.

Mi az a WikiLeaks?

A WikiLeakset 2006-ban alapították. A portál titkosított dokumentumok kiszivárogtatásával szerzett nevet, amelyekben fény derült többek között a filmipar, az amerikai nemzetbiztonság és az Egyesült Államok háborúinak titkaira is.

2010-ben itt jelent meg egy amerikai katonai repülőgépről készült videó, amin látható volt, hogy

a hadsereg civileket ölt meg Bagdadban.

Emellett több százezer dokumentum is felkerült az oldalra, amelyeket a hadsereg hírszerzésénél dolgozó Chelsea Manning szivárogtatott ki.

A háborúkról szóló dokumentumokból kiderült, hogy Afganisztánban az amerikai hadsereg civilek ezreit ölte meg nyilvánosan be nem jelentett esetekben,

az iraki háború pedig 66 ezer civil életét követelte,

ami meghaladta a hivatalos adatokat.

Az Egyesült Államok álláspontja szerint Assange a megjelent dokumentumokkal veszélybe sodort embereket. A WikiLeaks alapítója ezzel szemben kitart amellett, hogy újságírói kötelességét végezte, és így a szólásszabadság értelmében nem ítélhető el.

A vádalku részletei

Az alku keretében Assange az Egyesült Államokhoz tartozó Észak-Mariana-szigeteken bűnösnek vallja magát a nemzetvédelmi politikával kapcsolatos minősített információk illegális megszerzésében és terjesztésében.

A vallomásra azért itt kerül sor, mert

Assange nem hajlandó visszatérni a kontinentális USA területére.

Assange mély bizalmatlansággal van az ország iránt, és egy ponton azzal vádolta az amerikai hatóságokat, hogy titokban ki akarják végezni.

A vádpont egy a 18 közül, amit Donald Trump elnöksége alatt emeltek Assange ellen. A legtöbb vád alapjául az 1917-es Kémkedési Törvény szolgált, amely kriminalizálja a „nemzetvédelmi politikával kapcsolatos” dokumentumokkal való visszaélést. Assange támogatói szerint a törvény elavult, túlságosan tágan értelmezhető és

alkalmazása egy újságíróval kapcsolatban veszélyes precedenst állítana.

A bűnösség elismerése 62 hónapnyi börtönbüntetéssel jár, azonban a vádalku értelmében a hatóságok elfogadják a brit fogságban töltött időt (összesen 1901 napot), így Assange egy további napot sem fog börtönben tölteni. Ehelyett minden jel szerint visszatér szülőföldjére, Ausztráliába.

Ha többet szeretnél megtudni az ügyről, ezt a három könyvet ajánljuk.

Luke Harding, David Leigh: WikiLeaks-akták

luke harding, david leigh
WikiLeaks-akták – Julian Assange háborúja a titkosítás ellen
Ford. Győri Gábor, Hajdu András, Paller Katalin, Serény Péter, Szabó Imre Gergely, Geopen, 2011, 438 oldal

Internetes Messiás vagy kiberterrorista? Információs szabadságharcos vagy szexbűnök elkövetője? Ki az az ember, aki a történelem eddigi legnagyobb kiszivárogtatása mögött áll? Julian Assange egyike a legkülönösebb figuráknak, akikből valaha világszerte ismert híresség lett. „Találmánya”, a WikiLeaks felbőszítette az Egyesült Államokat, a brit királyi családot, és forradalmat csinált Észak-Afrikában. A vita a WikiLeaks és Assange szerepéről odáig fajult, hogy amerikai politikusok a meggyilkolására szólítottak fel.

David Leigh és Luke Harding, a Guardian díjnyertes újságírói központi szerepet játszottak abban, hogy a WikiLeaks és öt, a világ legismertebb orgánumai közé számító lap közösen publikált válogatást a leleplező oldal által megszerzett több mint 250 ezer amerikai diplomáciai iratból, valamint a sok százezer afgán és iraki titkosított hadinaplóból. A könyv alapján 2013-ban készült film A WikiLeaks-botrány címmel, Benedict Cumberbatch főszereplésével.

Daniel Domscheit-Berg: WikiLeaks – A leleplezés

daniel domscheit-berg
WikiLeaks – A leleplezés – Hogyan működtetük a világ legveszélyesebb weboldalát?
Ford. Malyáta Eszter, Nyitott Könyvműhely, 2011, 326 oldal

A WikiLeaks leleplezései az egész világ sorsát megváltoztatták. Ők hozták először nyilvánosságra a civileket meggyilkoló amerikai katonák hírét, a tragédiába torkolló duisburgi Love Parade háttérdokumentumait, vagy épp a magyarországi, 2006-os tévéostrommal kapcsolatos diplomáciai levelezést. 

Julian Assange 2006-ban kezdte el a weboldal fejlesztését. 2007-ben csatlakozott hozzá Daniel Domscheit-Berg, aki két és fél éven át volt Assange legközelebbi munkatársa. Ám ekkor bekövet kezett egy nem várt fordulat: Daniel Domscheit-Berg kiszállt, és úgy döntött, leleplezi a világ legveszélyesebb weboldalának titkait. A könyvbe itt tudsz beleolvasni.

Julian Assange: A letiltott önéletrajz

Julian Assange
A letiltott önéletrajz – A WikiLeaks alapító története
Ford. Medgyesy Zsófia, TranzPress, 2013, 370 oldal

A Wikileaks ausztrál származású alapítója 2010-ben kötött szerződést egy brit kiadóval önéletrajzának megírására. Több hónapig vették fel visszaemlékezéseit gyermekkorától a Wikileaks megalapításán át „a világ legfélelmetesebb embere”címig.

A szerkesztett kézirat átolvasása után azonban Assange visszalépett a mű kiadásától. Ekkorra azonban már átvette, sőt, perköltségeire el is költötte a könyvért járó tetemes jogdíjelőleget. A kiadó így végül úgy döntött, hogy 2011 végén megjelenteti a könyvet, mely 17 országban keltett óriási érdeklődést.

Nyitókép: Wikimedia

(BBC)