sa

Egy csapat újságíró befejezi a meggyilkolt riporter könyvét Amazónia megmentéséről

dom_phillips amazonas amazónia brazília zöld újságíró

Dom Phillips családtagjai és volt kollégái csütörtökön bejelentették, hogy egy csapat újságíró befejezi a könyvet, ez adománygyűjtéssel valósul meg. A "How to Save the Amazon: Ask the People Who Know" a Manilla Kiadó gondozásában jelenik meg. Phillips csak a könyv feléig jutott meggyilkolása előtt. 

Phillips szabadúszó újságíró volt, aki egyebek között a brit Guardiannek és az amerikai Washington Postnak is írt cikkeket. A riportert az őslakosok ügyeinek szakértőjével, Bruno Pereirával együtt 2022 nyarán ölték meg a brazíliai-perui határ közelében. A brazil rendőrség szerint egy helyi banda feltételezett vezetője tervelte ki a gyilkosságokat, mert Pereira veszélyt jelentett az illegális halászati tevékenységre. Az ügyben négy ember ellen emeltek vádat.

Képzelt riport az idős kutatóval a század végéről: miért nem állítottuk meg a klímaváltozást?
Képzelt riport az idős kutatóval a század végéről: miért nem állítottuk meg a klímaváltozást?

2084-et írunk. Idős kutatók, tudósok, szakértők, politikai vezetők és humanitárius követek emlékeznek vissza a globális felmelegedés több évtizeddel korábbi kezdeteire, fordulópontjaira és következményeire. A velük készült fiktív interjúk révén bejárjuk az egész világot, hogy megtudjuk, mi történt az emberiséggel és az élővilággal a 21. században. Olvass bele!

Tovább olvasok

Többek között a New Yorkernek író Jon Lee Anderson, a Guardiannek dolgozó Tom Phillips és Jonathan Watts, valamint az Intercept Brasil elnöke, Andrew Fishman és brazil írók is segítenek a könyv befejezésében. A hiányzó fejezeteket Dom Phillips jegyzetei és interjúátiratai, illetve saját helyszíni kutatómunkájuk alapján állítják össze.
"Dom az életét adta ezért a könyvért" - mondta Watts. 

"Az a legkevesebb, hogy befejezzük a munkát, amelynek élete utolsó részét szentelte. Lehet, hogy már nincs köztünk, de nem fogják elhallgattatni."

Eközben Phillips özvegye egy férjéről elnevezett civil szervezetet hozott létre az esőerdők védelméért. Alessandra Sampaio csütörtökön azt írta a Guardianben, hogy a Dom Phillips Intézet az erdő népeinek segítségével szeretné megtalálni a módját Amazónia védelmének.

Márciusban Phillipsről és Bruno Pereiráról neveztek el két újonnan megismert gombafajt, amit gyógyászati szempontból is ígéretesnek tartanak a kutatók:

Megölt újságíróról és őslakosszakértőről neveztek el két élesztőgombafajt
Megölt újságíróról és őslakos szakértőről neveztek el két élesztőgombafajt
Tovább olvasok

(MTI)