Újabb államban tiltották be az állatokon tesztelt kozmetikumokat
ld

Újabb államban tiltották be az állatokon tesztelt kozmetikumokat

álatkísérlet mentes kozmetikumok zöld kozmetikumok diy könyvek hírek mellé állatkísérletek tilalma

New York állam betiltotta az állatokon tesztelt kozmetikumok értékesítését, és lett ezzel az Egyesült Államok tizedik állama, ahol állatvédelmi okokból korlátozzák a megvásárolható termékek körét. De mi a helyzet Európában? És hogyan készítheted el a legzöldebb kozmetikumokat otthon? Könyvek hírek mellé.

A tilalomról szóló törvény szószólójaként Linda Rosenthal, az állami törvényhozás képviselője arra hivatkozott, hogy mára a kutatási módszerek annyit fejlődtek, hogy szükségtelen a termékfejlesztés során "állatoknak embertelen kísérleteken átesniük annak érdekében, hogy új sminket, vagy sampont hozzanak létre a kozmetikai vállalatok" - írja az MTI.

Az állatok védelmére hivatkozva New York állam mellett Virginia, Kalifornia, Louisiana, New Jersey, Maine, Hawaii, Nevada, Illinois és Maryland állam tiltja az állatkísérletek nyomán összeállított kozmetikumok értékesítését az Egyesült Államokban.

Washingtonban már a képviselőház előtt van az a szövetségi törvényjavaslat is, amely az egész Egyesült Államok területén betiltaná az ilyen kozmetikai termékeket. A Humánus kozmetikumok törvénye című javaslatot 2021 decemberében nyújtották be a kongresszus alsóházához.

Az elképzelést 375, Egyesült Államokban működő vállalat támogatta egy aláírásgyűjtés során, köztük több kozmetikai termékekkel foglalkozó drogérialáncok - közölte a Humane Society állatvédelmi szervezet.

 Az Európai Unióban 2004 óta tilos a kész kozmetikai termékek tesztelése állatokon, 2009 óta pedig már az alapanyagokat sem lehet állatkísérletek során tesztelni, sőt 2013-tól az Unión kívüli állatkísérletekkel készült kozmetikai termékek forgalmazását is betiltották.

Ennek ellenére Magyarországon évente 150.000-200.000 állaton végeznek kísérletet, Európában pedig ez a szám 10-12 millió közé tehető. A PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) jelentése szerint az amerikai laboratóriumokban évente több mint 100 millió állatot – köztük egereket, békákat, kutyákat, nyulakat, majmokat, halakat és madarakat – ölnek meg. 

A tényleges kísérletek gyötrelmein túl a laboratóriumokban tartott állatokat minden olyan dologtól megfosztják, ami természetes és fontos számukra

– sivár ketrecekbe zárják őket, szociálisan elszigetelik és pszichésen traumatizálják őket. A kísérletekben használt állatokat úgy kezelik, mintha nem lennének mások, mint eldobható laboratóriumi eszközök.

Ha teljesen természetes kozmetikumokat szeretnél használni, vélhetően az a legbiztosabb, ha magad készíted el őket - ehhez ajánlunk néhány könyvet, amelyek ajándéknak sem utolsók kísérletező kedvű rokonok számára. 

 

Nagy Réka: Ökoanyu - Csináld magad! - Több mint 100 környezettudatos recept

Nagy Réka

Ökoanyu - Csináld magad! - Több mint 100 környezettudatos recept

Central, 2017, 117 oldal
-

Miért készítsünk olyan ételeket, kozmetikumokat, tisztítószereket és játékokat saját kezűleg, amelyeket a boltban is megvehetünk? Ökoanyu ezúttal ezekre a kérdésekre keresi a választ, és arra buzdít, hogy a félkész, feldolgozott élelmiszereket váltsuk le otthon is nagyszerűen elkészíthető társaikra. Ezáltal kikerüljük a felesleges adalékanyagokat, ízfokozókat. Használjunk a háztartásunkban természetes tisztítószereket, keverjünk ki magunk egy bőrtápláló testradírt vagy akár egy vegyszermentes szúnyogriasztót illóolajokkal! Ezáltal búcsút vehetünk a bőrünkkel érintkező ipari kemikáliáktól, nem szennyezzük a bennünket körülvevő belterek levegőjét és hulladéktermelésünk is jelentősen csökken. Az otthon elkészíthető gyerekjátékokkal pedig pörgő világunk dacára visszalassulhatunk gyermekeinkhez, akiknek erre nagy szükségük van.

 

Cosima Bellersen Quirini: Természetes kozmetika

Cosima Bellersen Quirini

Természetes kozmetika

Ford. Varga Judit Mária, Sziget, 2017, 144 oldal

-

Szeretnéd tudni, mi minden rejlik a kozmetikumokban? Mi lenne, ha magad készítenéd el saját krémjeinket, samponjainkat és kenőcseinket?

Ez a könyv ebben segít: megmutatja, hogyan készíthetünk egyszerű és természetes szerekből kiváló minőségű kozmetikumokat - kézkrémet, ápoló öregedésgátló testápolót, könnyű hajöblítőt, jótékony hatású tejes fürdőt, hasznos seb- és gyógykenőcsöket.