Kiderült, hogy ezért okoz függőséget a csokoládé, de van kiút
ld

Kiderült, hogy ezért okoz függőséget a csokoládé, de van kiút

A tökéletes csokoládék titkát tárták fel a Leedsi Egyetem kutatói, akik azt állítják: felfedezésük elősegítheti egészségesebb, alacsony zsírtartalmú, de mégis az eredeti érzetet keltő csokoládék előállítását. Kiderült ugyanis, hogy a szájban szétolvadó csokoládé érzetéhez kevésbé járul hozzá az édesség belsejében található zsírtartalom, így ezt akár csökkenteni is lehetne anélkül, hogy ez a beavatkozás hatással lenne a fogyasztás élményére. De mi más miatt szerethetjük még a csokit? Ahány könyv, annyiféle válasz van rá - ajánlunk néhányat.

Siavash Soltanahmadi, a vizsgálatot vezető kutató állítása szerint feltárták azt a fizikai folyamatot, amely aközben megy végbe, amikor egy kocka csokoládé szétolvad az ember szájában. Egy 3D-s nyomatatóval előállított, emberi nyelvre hasonlító berendezés segítségével megállapították, hogy

a szétolvadáskor a kísérletben használt luxus márkájú étcsokoládé vékony, filmszerű zsírréteget képez a nyelv felületén, és ez az a kulcsfontosságú tényező, amely a csokoládé fogyasztásához köthető csodálatosan selymes érzetet kelti az emberben.

A zsírréteg kialakulása után szilárd kakaórészecskék csapódnak ki a csokoládéból, aminek a taktilis érzet szempontjából van jelentősége.
A kutatók szerint egy csokoládé akkor ad felejthetetlen élményt, ha a zsírréteg a külső részén helyezkedik el, hatékonyan befedve a kakaószemcséket. A szájban szétolvadó csokoládé érzetéhez kevésbé járul hozzá az édesség belsejében található zsírtartalom, amelyet akár csökkenteni is lehetne anélkül, hogy ez a beavatkozás hatással lenne a fogyasztás élményére.

Ennek a folyamatnak a részletes feltárása segíthet abban, hogy olyan újgenerációs csokoládékat fejlesszenek ki, amelyek a magas zsírtartalmú csokik érzetét keltik, de valójában egészségesebbek, mert sokkal kevesebb zsírt tartalmaznak.

Az élelmiszeriparban jelenleg kihívást okoz az egészséges csokoládék előállítása, mert az eddigi próbálkozások tapasztalata az, hogy az alacsonyabb zsírtartalmú termékek közel sem olyan finomak, mint az eredeti változatok. A kutatók szerint felfedezésük más, a csokoládéhoz hasonlóan a szájban szétolvadó élelmiszerek - például sajtok és jégkrémek - egészségesebb verzióinak kifejlesztéséhez is hozzájárulhat.

De mi minden állhat még a csokoládé utáni sóvárgásunk hátterében? Ajánlunk néhány könyvet, amelyek más-más módon ezt a kérdést dolgozzák fel.

 

Lukács Liza: Ne cipeld tovább

Lukács Liza
Ne cipeld tovább
Kulcslyuk, 2022, 271 oldal
-

Azok, akikben az ételek és az étkezés összefonódtak bizonyos alapvető lelki szükségletekkel - például a biztonságérzettel, a megnyugvással, a szeretetkifejezéssel, az összetartozással -, gyakran nem a fizikai, hanem az úgynevezett érzelmi éhség miatt esznek. Az evés pszichológiája nem egy "dísz a kalapon", amit extraként bevethetünk a huszadik sikertelen fogyókúra után, hanem kikerülhetetlen része a testsúlygondok megszüntetésének.

A statisztikai adatok szerint a magyarok 62%-a túlsúlyos vagy elhízott. Közülük sokan szeretnének lefogyni, mert szenvednek a súlytöbblettel járó problémáktól, ám próbálkozásaik - esetleg ideig-óráig tartó sikerek után - általában ismétlődő kudarcokba fulladnak. Ilyenkor akaratgyengének érzik magukat, és sokszor ezzel vádolja őket a környezetük is. A valódi kérdés azonban nem az, hogy mennyire erős az akaratuk, hanem hogy miért esznek rendszeresen többet, mint amennyire a testüknek szüksége van. A válasz ugyanis elvezethet a megoldásig.

Dr. Lukács Liza rendkívüli érzékenységgel és empátiával megírt, élményszerű könyvében nem csupán szakemberként, de egykori érintettként is megszólal, bepillantást nyújtva saját evési problémáinak, majd gyógyulásának történetébe. Olvasóját egy transzgenerációs önismereti utazáson vezeti végig, rátekintve arra is, hogy a magyar gasztronómia jellegzetességei, illetve a történelmünk során átélt nélkülözés-élmények miként függenek össze a ma elszaporodó testsúlyproblémákkal.

Ez a könyv nem csupán azoknak ajánlott olvasmány, akik szeretnének tartósan megszabadulni a súlyfeleslegüktől, és akiknek a számára fontos, hogy gyermekeiknek ne adjanak tovább hibás táplálkozási mintákat, hanem mindenkinek, aki kíváncsi, mit mond el róla az, hogy mit és hogyan eszik.

 

Dom Ramsey: Csokoládémánia - Különleges receptek - Kézműves csokoládék

Dom Ramsey
Csokoládémánia - Különleges receptek - Kézműves csokoládék
HVG, 2016, 224 oldal
-

Másik megoldás lehet, ha nem elnyomni próbáljuk, hanem kicsit felkaroljuk bennünk rejlő csokoládéfüggőt, de hogyan merülhetünk el a világ legkedveltebb édességének világában?

Legyen folyékony vagy táblás, a csokoládé szerelmeseiként értékeljük a valódi minőséget. A Csokoládémánia segítségével megismerhetjük a nyers kakaóbab átalakulását kész csokoládévá, felfedezhetjük a legfontosabb kakaótermesztő országokat, és megtudhatjuk, miért okoz függőséget a csokoládé. Ha már felismerjük az ízárnyalatokat, elsajátíthatjuk a bean-to-bar csokoládé készítésének fortélyait. A könyvben a világ 30 legjobb cukrászának és csokoládékészítőjének rendhagyó receptjei is megtalálhatók.

Joanne Harris: Csokoládé

Joanne Harris
Csokoládé
Ford. Szántó Judit, Libri, 2017, e-könyv
-

Juliette Binoche és Johnny Depp főszereplésével forgatott film tette világhírűvé Joanne Harris regényét, melyben titokzatos fiatal nő, Vianne Rocher költözik a kislányával Lansquenet-be, és megnyitja "csokoládézóját" - a parányi kávézóval kombinált csokoládéboltot. A zárkózott falusiak gyanakodva figyelik az új lakót, aki színes ruhákat hord, mosolyog, és mindenkihez van egy kedves szava. Különösen Reynaud atya szemét csípi a jövevény. A templomból épp rálát a boltra, amelynek vidám kirakatában hívogatóan sorakoznak a nyalánkságok - csupa-csupa földi hívság és csábítás. Ki ez a ledér nőszemély, akinek nincs férje, és - ó, irgalom atyja, ne hagyj el! - nem jár misére? Ám a kíváncsiság legyőzi az ellenérzést, a falusiak egyre gyakrabban néznek be a boltba, ahol Vianne csalhatatlan érzékkel, személyre szabottan választja ki a megfelelő édességet mindenki számára, ahol elsuttoghatók a titkok, megszellőztethetők a sérelmek, átélhetők az álmok... A felháborodott plébános úgy látja, a jövevény súlyos veszélyt jelent a nyájára. Bűnösnek nyilvánítja az áruját - a simogatóan lágy, érzékien finom, buja illatokkal terhes csokoládét -, és a faluban kitör a viszály. Amikor pedig Vianne nem átall húsvétra csokoládéfesztivált szervezni, a falu egész közösségét megosztja a háborúság... 

A hír forrása: Guardian/MTI