Új nevet kaptak A dzsungel könyve szereplői az új fordításban

.konyvesblog. | 2016. június 01. |

b1451835.JPGCsodaszép új borítóval és illusztrációkkal adja ki a Helikon Rudyard Kipling klasszikusát, A dzsungel könyvét. A könyvet a Helikon Zsebkönyvek dizájánjáért (is) felelős Szabó Levente illusztrálta. Az új kiadáshoz új fordítás is jár,  a prózát Greskovits Endre, a verseket Horváth Viktor ültette magyarra. 

Rudyard Kipling: A dzsungel könyve

Fordította: Greskovits Endre, Horváth Viktor, Helikon, 2016, 445 oldal, 3490 HUF

 

A kötetben az első megjelenés óta eltelt több mint száz év Kipling-kutatásait figyelembe véve sorakoznak  a jól ismert novellák Maugliról és a dzsungel lakóiról. 

dzs_meret_02.jpgSzabó Levente víziója Káról

A kiadó szakértők segítségével igyekezett az eredeti kiejtést legjobban megközelítő változatban megadni a szereplők nevét, így lett Baluból Bhálu, Bagirából Baghírá. 

Olvass bele a könyvbe:

A dzsungel könyve_részlet by konyvesblog

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.