Robb Wolf: Paleolit megoldás - Az ősi emberi étrend (részlet)

.konyvesblog. | 2012. szeptember 10. |

Paleolit borito.jpgEgyre inkább terjed az a nézet, hogy az úgynevezett civilizációs betegségekért nem a magas életkor vagy a környezeti ártalmak a felelősek, hanem a gabona alapú étrend. Korszerű tudományos tényeken alapuló könyvében Robb Wolf mindenki számára érthetően és szórakoztatóan magyarázza el, miért érdemes visszatérnünk őseink táplálkozási szokásaihoz, és miért fontos a napi testedzés.

„Kinek lehet hasznos A paleolit megoldás? Egy szóban összefoglalva: mindenkinek. Ebből a könyvből árad az életerő, vidám és lebilincselő, miközben remekül közvetíti a tudományos tényeket és a paleolit üzenet fontosságát. Robb kiemelkedő munkát végzett: a különböző tudományterületeket egyesítette ebben a közérthető, szórakoztató és – ami talán a legfontosabb – a gyakorlatban is alkalmazható kötetben. Elismerésre méltó teljesítmény, amit minden olvasó imádni fog.

A könyvben megismerkedhetünk paleolit kori őseink figyelemre méltóan jó egészségi állapotával, és megtudhatjuk, hogy ez miként változott meg a földművelésre, és ezzel az emberiség „kétélű kardja”, vagyis a gabona által dominált étrendre való áttéréssel. Megtudhatjuk azt is, hogy ételeink és hormonszintünk bonyolult kapcsolata milyen hatással van arra, hogy éppen kicsattanó egészségnek örvendünk-e, vagy valamilyen egészségügyi problémával – például 2-es típusú cukorbetegséggel vagy egyéb inzulinszabályozási rendellenességgel, szív- és érrendszeri bajokkal, Alzheimer-kórral vagy rákkal – küzdünk. Emellett Robb nemcsak azt tárja fel, hogy a gabonafélék mennyi autoimmun betegség okozói, hanem azt is, miként tehetik tönkre egészségünket azáltal, hogy gyulladásokat generálnak a szervezetben. Sok mindent megtudhatunk az étkezési zsírokról, hogy a vadászó-gyűjtögető ember génállományának kialakulása óta miként változtak a különböző zsírok arányai, és mindez hogyan hat a mai ember egészségére.

A könyv talán egyik leginformatívabb és legmegdöbbentőbb része a kortizol nevű stresszhormonról szóló fejezet, melynek elolvasása után szerintem – hozzám hasonlóan – mindenki átértékeli alvási szokásait, munkarendjét és életmódjának egyéb jellemzőit. Ha korábban sosem sportoltunk, akkor is érdekesnek, hasznosnak és motiválónak fogjuk találni az őskori ember fittségéről szóló fejezetet. Meg fogjuk érteni a testmozgás jelentőségét egészségünk és életminőségünk megtartása szempontjából. Robb a könyvet a paleolit étrend gyakorlati megvalósításával kapcsolatos ötletekkel zárja: miket vásároljunk, hogyan etessük gyerekeinket, hogyan állítsunk össze egy harmincnapos étrendet, hogyan követhetjük nyomon fejlődésünket a vérképünk segítségével, és mit is mutat meg a vérkép.” (Részlet az előszóból, írta: Loren Cordain, a Colorado State University professzora, a Paleo Diet és a Paleo Diet for Athletes című könyvek szerzője)

Robb Wolf a paleolit táplálkozás egyik leghíresebb nemzetközi szakértője és népszerűsítője. Paleolit megoldás című könyve világszerte nagy sikert aratott. Wolfot személyes tapasztalatai győzték meg a paleolit étrend hasznosságáról, melynek tudományos igazolásához biokémikusként szerzett tapasztalatait is felhasználta. A tudományos elméleteknél is beszédesebb bizonyíték azonban maga a szerző, aki a paleolit étrendnek köszönhetően évek óta kiváló egészségnek örvend. A témával foglalkozó blogja rengeteg érdeklődőt vonz. Elméleti és gyakorlati tanácsait követve a legkülönbözőbb sportágak képviselői értek el újabb és újabb kimagasló sportteljesítményeket.

Wolf már 19 éves korában komoly sporteredményeket ért el súlyemelésben, majd az amerikai olimpiai csapat edzőjeként is eredményesen tevékenykedett. Mindemellett éveken át kutató biokémikusként dolgozott a Fred Hutchinson Rákkutató Központban, illetve Prof. Loren Cordain – a paleolit életmód leghíresebb kutatója és szószólója – mellett a Colorado Állami Egyetemen. Kutatásai során mindenekelőtt a lipidekkel (többek közt a zsírsavakkal) kapcsolatos anyagcsere-folyamatokat tanulmányozta. Tudományos és sportolói tapasztalatai egyértelműen erősítették, sőt igazolták a paleolit étrend fontosságát, egészségmegőrző szerepét.


Paleolit belelapozo2