Polcz Alaine: Rúgtam és ütöttem, de a következő percben már a földön voltam

.konyvesblog. | 2017. március 09. |

Asszony a fronton című könyvében Polcz Alaine életének talán legnagyobb megpróbáltatását idézte fel, a második világháborúban fiatalasszonyként átélt borzalmakat. Saját meggyalázásának megrendítő történetét elmesélve hiteles, elfogulatlan, ezért perdöntő és örök érvényű tanúvallomást tett az emberi sorsról.

Polcz Alaine: Asszony a fronton

Jelenkor Kiadó, 2017, 192 oldal, 2499 HUF

 

Polcz Alaine a háború kitörése után a férjével a Dunántúlra menekült János anyjához. Korábbi cikkünkben így írtunk erről:

"Nagyobb hibát talán el sem követhettek volna. Az egyre hatalmasodó háborús őrületben elszakadtak egymástól, és Polcz az anyósával a két front között rekedt. Élete sokszor csak a véletlenen múlt, számtalan orosz katona erőszakolta meg, később már ő maga adta el a testét anyósa biztonságáért, matracért, ételért. Családjával Pesten találkozott újra, ám történetét senki sem vette komolyan, pedig sérülései, betegségei nagyon is valóságosak voltak: mellhártyagyulladása, tuberkulózisa, és többféle nemi fertőzése volt egyszerre. Erdélybe hazatérve kórházba került, ahol majdnem életét vesztette, a klinikai halál állapotában szerzett élményeiből gyakorló pszichológusként, tanatológusként sokat merített. Mikor javulni kezdett az állapota, megtudta, hogy röntgensugárzással kezelik: azonnal leállította a kezelést, mert nem akart meddővé válni. Hát magának az életénél is fontosabb, hogy szülhessen, kérdezte orvosa. Fontosabb, válaszolta Polcz, és nem kapott több sugárzást, csodával határos módon mégis túlélt mindent."

Olvass bele a kötetbe:

Polcz_AsszonyAFronton_reszlet.pdf by konyvesblog on Scribd