Milyen szerepet játszott Georges Clemenceau magyar menye a trianoni döntésben?

.konyvesblog. | 2015. július 30. |

Vajon milyen szerepet játszott Georges Clemenceau francia miniszterelnök magyar menye a trianoni döntésben? Tényleg szabadkőműves összeesküvés állt Magyarország felosztása mögött? Valóban hajózható folyónak állítottak be az utódállamok néhány patakot, csakhogy nagyobb területhez jussanak? Tudatlanok lettek volna az antant döntéshozói? És egyáltalán: hol írták alá a trianoni békeszerződést: a Kis- vagy a Nagy-Trianon-palotában? Esetleg másutt? Lejár a békeszerződés? Van titkos záradéka?

Ablonczy Balázs: Trianon-legendák - 2. kiadás

Jaffa Kiadó, 2015, 160 oldal, 2940 HUF

 

Ablonczy Balázs könyve ezekre és más kérdésekre keresi a választ, hogy megérthessük a kilencvenöt éve aláírt békeszerződés körülményeit és hatását. Trianon a XX. századi magyar történelem egyik legtragikusabb és legtraumatikusabb eseménye, amely mély nyomokat hagyott a magyar történeti emlékezetben, de a politika sem tudott szabadulni tőle. Az öt év után új kiadásban megjelenő kötet jó kiindulópont lehet mindazoknak, akik az eseménytörténeten túl kíváncsiak a mélyebb összefüggésekre, és értelmezni kívánják a mai közéletben és publicisztikában is rendszeresen felbukkanó hiedelmeket, spekulációkat, legendákat. 

A kötet külön fejezetben foglalkozik Georges Clemenceau magyar menyével, illetve azzal a legendával, mely szerint a francia miniszterelnök iránta való gyűlölete kihatott a trianoni döntésre is - ezt a fejezetet most elolvashatjátok ti is:

Ablonczy Balázs - Trianon - Legendák by konyvesblog