Már nem dobogott a szív, melyet mindvégig hallott azokban a hónapokban

.konyvesblog. | 2015. november 18. |

A Laurosz egy középkori orosz szent élettörténete, időtlen könyv az örök szerelemről és az időről. A középkorkutató Vodolazkin művét az elmúlt évtizedek legjobb orosz regényének tartják.

A XV. századba varázsolja az olvasót Jevgenyij Vodolazkin könyve. Az embereket hol pestis, hol éhínség pusztítja. Valahol Oroszországban él egy különleges képességekkel megáldott orvos, Arszenyij, aki sorba járja a pestises falvakat, meggyógyítja, akit lehet, s elkíséri a halálba a gyógyíthatatlanokat. Messze földre eljut a híre, de ő maga sehogy sem lel nyugalmat: tudja, hogy élete nagy bűnét nem lehet jóvátenni.

Jevgenyij Vodolazkin: Laurosz

Fordította: Pálfalvi Lajos, Európa Könyvkiadó, 2015, 424 oldal, 3990 HUF

 

A régi orosz irodalommal és kultúrával foglalkozó Vodolazkint, számos tanulmány és tudományos munka szerzőjét az orosz Umberto Ecóként emlegetik. Azonban könyve – ahogy a borítón is olvasható – nem történelmi regény, Vodolazkin ugyanis nem „áltörténelmi művet” írt, hanem egy olyan könyvet, amely itt és most is érvényes. A Laurosz nemcsak a középkori Oroszország világát idézi meg, hanem egy izgalmas modern regény, amelynek középpontjában a szeretet és a szenvedély között vívódó ember áll. Vodolazkin könyve szenvedés- és vezekléstörténet, ám olvasható utazási regényként, a középkori füvesemberek gyógyítási gyakorlatának leírásaként is. A szerző finom egyensúlyt tart a régi és a modern, az ironikus és a tragikus között.

Jevgenyij Vodolazkin 1964-ben született Kijevben. Középkorkutató, Dmitrij Lihacsov tanítványa. 2009-ben jelent meg első regénye Szolovjov i Larionov (Szolovjov és Larionov) címmel, amely komoly sikert aratott. A Laurosz a 2013-as esztendő irodalmi szenzációja lett, Vodolazkin a Nagy Könyv- és a Jasznaja Poljana-díjat is elnyerte vele.

Olvassatok bele a kötetbe:

vodolazkin_laurosz_reszlet1 by konyvesblog

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.