Beleolvasó európa günter_grass

Günter Grass szerint hamarosan semmi mondanivalónk nem lesz egymásnak

.konyvesblog. | 2016. április 12. |

Gondoljunk bármit az öregedésről és a végességről, íme, egyszer csak mintha megint lehetséges volna szinte minden: szerelmes levelekkel és monológokkal, féltékenységi drámával és hattyúdallal, társadalmi szatírával és boldog pillanatok emlékével telik meg a papír. A ritmizált kisprózára epikus burjánzású vagy poénba futó versek visszhangja válaszol. A rajzoló mutatványait a mesemondó folytatja, a mesére rajz a válasz.

Günter Grasss: A végességről

Fordította: Kurdi Imre, Európa, 2016, 176 oldal, 3490 HUF

 

Ilyen humorosan keseregni és keserűen vidulni csak az tud, aki sokszor dacolt már a halállal. Megható történetek sorakoznak, lényegülnek át itt és most játszódó lírai miniatűrökké ebben a kötetben. A végességről igazi Gesamtkunstwerk: a Nobel-díjas Günter Grass haláláig írt, lírából, prózából és rajzból szőtt, utolsó nagy műve.

Az első német értékelések a kötet humorát emelik ki, ugyanakkor legalább ilyen fontosnak tartják azt is, ahogyan a posztumusz könyv írásai a jelenre reflektálnak. Ezek közül is kiemelkedik és különösen aktuális a Fremdenfeindlich (Idegengyűlölő) című vers, melyben Grass a menekültekkel szembeni intoleranciát bírálja. A mű párhuzamot von azzal, amikor a második világháború után hazájukból kitelepített németeket ellenségesen fogadták Németországban. - írtuk a kötetről korábban.

Olvass bele:

Grass a Vegessegrol Reszlet by konyvesblog