Czeizel Endre két élete és egy halála

.konyvesblog. | 2015. augusztus 10. |

Nyolcvanéves korában, hétfőn hajnalban elhunyt Czeizel Endre orvos-genetikus, a veleszületett rendellenességek kutatója, akinek televíziós ismeretterjesztő munkássága révén nézők milliói ismerkedtek meg a genetika rejtelmeivel.

Czeizel Endre neve Magyarországon összeforrt a genetikai kutatással és a családtervezéssel. Az ő magyarázatai révén laikusok tömegei számára vált kicsit világosabbá, hogy mi a szerepük például a kromoszómáknak vagy miért fontos a folsav. Orvosi diplomájának megszerzése után, 1959-től Czeizel Endre az Országos Közegészségügyi Intézetben a fejlődési rendellenességek okait kutatta, közben 1973-ig a János Kórház szülészeti osztályának családtervezési tanácsadója volt. 1973-ban lett a humángenetikai és teratológiai laboratórium (1984-től osztály) főorvosa és a WHO-együttműködési központ igazgatója. 1996 és 1998 között a Nemzeti Egészségvédelmi Intézet főigazgatójaként dolgozott, onnan ment nyugdíjba. Ezután a Genetikai Ártalmak Társadalmi Megelőzése Alapítvány tudományos igazgatója lett.

Czeizel Endre életéről bővebben az Index összeállításában olvashattok >>

M. Kiss Csaba: Czeizel Endre - Két életem, egy halálom

XXI. Század Kiadó Kft., 2015, 390 oldal, 3990 Ft

 

Czeizel Endre - Két életem, egy halálom címmel M. Kiss Csaba írt róla könyvet. A kötet elején a professzor egyebek között az alábbiakkal magyarázta, hogy miért egyezett bele, hogy könyvet írjanak róla:

A legfontosabb érv tehát a felkérés elfogadása mellett az volt, hogy ebben az országban félreismernek engem. Teljes mértékben azonos vagyok magammal, de meglehet, nem az vagyok, akinek látszom, illetve nem csak az. Ebben a könyvben Csaba közvetítésével megismerhetők életem fontosabb eseményei is, hiszen ezek határozták meg a sorsomat. Az így szerzett tapasztalataimat és következtetéseimet a gyermekeimen túl talán mások is hasznosíthatják.

Olvassatok bele a kötetbe:

 

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.