Christopher Paolini: Örökség, avagy A Lelkek Sírboltja Az Örökség – negyedik kötet (részlet)

.konyvesblog. | 2012. december 23. |

Christopher Paolini mára világhírű sorozatának első kötetét 2001-ben, tizenöt évesen jelentette meg szülei kiadójában. Két évvel később, tizenhét éves korában az Alfred A. Knopf Books for Young Readers újra kiadta a kötetet, és ekkor indult meg Eragon története a világhír felé. Az eredetileg trilógiának tervezett Örökség-sorozat második része (Elsőszülött) 2005-ben, a harmadik, mégsem befejező rész pedig 2008-ban jelent meg Brisingr címen.

A sorozat utolsó, a történetet lezáró kötete angolul 2011 vége óta olvasható. A magyar rajongók pedig 2012 decemberében kaphatják kézhez az Európa Könyvkiadó gondozásában megjelenő kötetet.

Az Eragon egy átlagos parasztfiú története, aki egy nap különleges követ talál. A kőből egy sárkány kel ki, és az ő születése megannyi lehetőséget, feladatot és felelősséget ró a fiatal fiúra. Az Örökség-sorozat egy Tolkienére emlékeztető, aprólékos munkával kidolgozott világba viszi el az olvasót, ahol sárkányok, tündék és törpék élnek az emberek mellett. A részletes térképen, a történet idejét megelőző, alaposan végiggondolt történelmi háttéren kívül Paolini saját nyelvet is kitalált az Alagaësiában élő népeknek.

Az Örökség-tetralógia túl azon, hogy egy izgalmas, kalandokkal teli fantasy, egy fejlődés-történet. A főszereplő, Eragon a négy kötet során válik hétköznapi fiúból hőssé, gyerekből felnőtté. A szerző pedig az első megjelenés óta eltelt bő tíz év alatt jó fantáziájú kamaszból tehetséges fantasy-szerzővé vált.

Christopher Paolini műveit 125 országban adták ki, 49 különböző nyelven olvashatók. Az Örökség, avagy A Lelkek Sírboltja megjelenésével lezárul az Örökség-sorozat. A szerző azonban a kötet végén olvasható köszönetmondásban nem zárkózik el attól, hogy vissza-visszatérjen Alagaësia világába: „mégsem szándékozom elhagyni Alagaësiát. Túl sok időt és energiát fektettem abba, hogy megépítsem ezt a világot; valamikor a jövőben biztosan visszatérek ide. Talán csak pár év múlva, de az is lehet, hogy már a jövő hónapban. Ebben a pillanatban még nem tudom megmondani. Amikor visszatérek, remélhetőleg megoldódik egypár azokból a rejtélyekből, amelyeket ebben a sorozatban nyitva hagytam."

Az Örökség-sorozat az Európa Könyvkiadó gondozásában jelenik meg. A negyedik kötetet Urbán Erika fordította. A könyv 2012. december 1-től kapható a nagy boltokban. Itt lehet beleolvasni.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.