Pamuk első regénye A Buddenbrook ház török változata

.konyvesblog. | 2017. április 19. |

b292568.JPGCevdet Bey a 20. század elején válik gazdag török kereskedővé, amikor üzlettel még csak keresztények foglalkoznak, ezért az isztambuli üzletemberek világában idegennek, a késő oszmán kori elit tagjai között pedig kitaszítottnak érzi magát. Mégis eltökélten halad a maga útján: gyarapítja vagyonát, házat vásárol, és előkelő lányt vesz feleségül. Álma egy "óraműpontossággal működő", nyugatias család, ahol a legfőbb érték az összetartozás és a békés, nyugodt élet.

Orhan Pamuk: Cevdet Bey és fiai

Fordította: Nemes Krisztián, Helikon, 2017, 728 oldal, 3999 HUF

 

A következő generáció tagjainak egyszerre kell szembenézniük az apai örökséggel és a nyugatias reformok lázában élő, ám az évszázados beidegződéseket makacsul őrző társadalommal. Miközben Európa újabb háborúra készül, olyan erkölcsi dilemmákkal szembesülnek, amelyek mind ugyanazt a kérdést feszegetik: megvalósulhat-e Cevdet Bey álma, létezik-e a polgári világnak egy jellegzetes török változata, vagy az egész csak illúzió? A válasz még a hetvenes évek forrongó politikai légkörében felnövő unokák számára sem egyértelmű.

Idén 2006 irodalmi Nobel-díjasa, Orhan Pamuk lesz a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége. 

Pamuk programja:

2017. április 20., csütörtök
Millenáris B épület, Galéria
16:00 Orhan Pamuk pódiumbeszélgetése D. Tóth Krisztával
17:00 Péterfy Gergely laudációja és a Budapest Nagydíj átadása

2017. április 22., szombat,
Millenáris B épület, Dedikálósarok
11:00 Orhan Pamuk dedikál

Orhan Pamuk 1982-ben megjelent első regénye három nemzedéken átívelő családtörténet. A mozaikdarabkákból kirajzolódó, tablószerű elbeszélés hétköznapi pillanatképeket tár az olvasók elé, mégis érzékenyen világít rá azokra a problémákra, amelyek a mai napig feszítik a török társadalmat.

Olvass bele a regénybe:

Pamuk_Cevdet Bey és fiai_részlet by konyvesblog on Scribd