100 éves lett Bálint gazda, az ország kedvenc kertésze [VIDEÓPREMIER]

100 éves lett Bálint gazda, az ország kedvenc kertésze [VIDEÓPREMIER]

.konyvesblog. | 2019. július 28. |

_dsc1492.jpg

Fotó: Lettner Kriszta/Helikon Kiadó

Ma lett 100 éves Bálint György, Magyarország leghíresebb és legkedveltebb kertésze. Születésnapja alkalmából most egy videóban mondja el, hogyan vált nyugdíjba vonulása után „Bálint gazdává”, azaz az ország kertészkedéssel kapcsolatos első számú tanácsadójává. Az ünneplésre egyébként más oka is van: augusztus végén jelenik meg önéletrajza, amelyet Bánó Andrással közösen írtak. A Bálint gazda, a százéves kertész című kötetből jubileumi születésnapjához kapcsolódva egy részletet is mutatunk, amelyben Bálint gazda gyerekkoráról és családjáról mesél.  

Bálint György, Bánó András: Bálint gazda, a százéves kertész

Helikon Kiadó, 2019, 3999 HUF

 

„Ha visszatekintek erre a 100 évre, elmondhatom, hogy a környezet ápolása a legcsodálatosabb foglalkozás, amit egy ember kívánhat magának az életben" – nyilatkozta pár nappal ezelőtt Bálint György a Reuters hírügynökségnek, amely még egy videót is készített vele közelgő 100. születésnapja alkalmából. Bálint gazda nevét ma már az egész ország ismeri (sőt, ahogy az előbbi példa mutatja, munkájának híre még külföldre is eljutott), életének története azonban még sincs benne a köztudatban.

Pedig Bálint gazdának nagyon izgalmas az életútja, a 20. század történelmi viharai nem könnyítették meg az ő sorsát sem. Most azonban alkalom nyílik arra, hogy közelebbről is megismerjük őt, hiszen augusztusban a Helikon Kiadónál megjelenik önéletírása, a Bálint gazda, a százéves kertész, amelyet Bánó Andrással közösen jegyeznek. A könyvben mesél arról, hogyan élte túl a munkaszolgálatot és a mauthauseni haláltábor borzalmait; milyen következményei voltak annak, hogy kuláknak nyilvánították; mit érzett, mikor közölték vele, nincs szükség a tízezrek kedvencévé vált Kedves Húgom! című kertészeti tanácsadó rovatára; és miként tette túl magát azon, hogy megszűnt a számára országos ismertséget hozó tévéműsor, az Ablak.

Bálint György és Bánó András könyvének bemutatója szeptember 7-én 10:30-kor lesz a 11. Pozsonyi Pikniken. A bemutatót követően a szerzőpáros a Helikon Kiadó 112. számú standján dedikál. Részletek erre>>

Mert, mint ahogyan azt sokan tudják, Bálint György csak nyugdíjba vonulása után, 1981-ben kezdett híressé válni, a Magyar Televízió Ablak című magazinműsora révén, amely közel két évtizeden át futott a képernyőkön. A 100 éves kertészmérnök most egy exkluzív videóban meséli el, hogyan is kezdődött a karrierje, mint „Bálint gazda”:

Születésnapja alkalmából egy részletet is olvashattok a Bálint gazda, a százéves kertész című önéletírásából. Ebben a fejezetben gyerekkoráról és családjáról mesél.

Apám, a gazdálkodó

Gyerekkoromból mindenekelőtt arra emlékszem, hogy házunkban, a hallban volt egy festmény, amelyben egy óra volt. Mint később megtudtam, az ilyen festményt képórának hívták. Egy holland falut ábrázolt, és pontosan mutatta az időt. Arra már nem emlékszem, ki festette, csak arra, hogy nagyon szép volt. Arra a képre szintén emlékszem, ami édesanyámat ábrázolta. Nagyon szép, egész alakos festményt készített róla Vágó Pál, a Jászság híres festője, aki különösen monumentális, magyar történelmi képeivel tűnt ki, ezekkel lett fontos alakja a magyar művészettörténetnek. Akkor még nem volt színes fényképezés, ezért sok jómódú család jelentős összeget fordított arra, hogy megörökíttesse magát egy jó hírű művésszel. A képről nem tudok semmit, amikor a családot deportálták, kifosztották a házat is.

Anyám már a ludasi vasútállomásig se jutott el, ahol a zsidóknak együtt kellett megvárniuk azt a szerelvényt, amelynek vagonjaiba végül bezsúfolták őket. Érte jöttek, és feltették egy szekérre. A legenda szerint, amikor a szekér kigördült az udvarunkból, anyám a táskájából elővett valamit, és megette. Megmérgezhette magát, nem akart szembesülni a rá váró szörnyűségekkel, melyekről feltehetően korábban valahogy tudomást szerzett.

scan_21_csalad.jpeg

Nagyapám, Braun Ignác, apám, Braun Izsó és én (Illusztráció a könyvből, Bálint György családi archívuma/Helikon Kiadó)

Volt a ház halljában apámnak egy íróasztala, amelynek fiókjából pénzt lehetett kivenni, de be kellett írni egy könyvbe, hogy ki, miért, mennyit vett ki. Persze nem ott volt a család összes pénze. Apám időnként megnézte a fiókot és a könyvet, azután, ha kellett, pótolta a készletet. Nem emlékszem, hogy a szüleim valaha is anyagi dolgokról beszéltek volna. Anyám nem szólt bele apám dolgaiba. Annyira se, mint manapság Antónia, a jelenlegi feleségem az enyéimbe. Azért valószínűleg mindenről tudott. Ő maga soha nem járt a boltba bevásárolni, értékesebb dolgokat, órát, ékszert azonban ő maga vett.

A konyhához kapcsolódott a spájz, ahol spárgán felaggatva, egy vízszintes rúdon függött a szalonna, a kolbász, a sonka és a disznósajt. Szalonnát bármennyit vághattam, a kolbászhoz azonban nem nyúlhattam. Ennek az a magyarázata, hogy a szalonna olcsó, a kolbász pedig drága volt. Ezzel magyarázható, hogy a legszegényebb napszámos is szalonnát meg hagymát evett kenyérrel. Én most is a szalonnát szeretem. Ha lehet választani egy szelet szalonna meg egy szelet kolbász között, akkor inkább a szalonna, persze csak ha jó füstölt.

Akkoriban egyébként egészen más volt az étkezés. Épp a múltkor próbáltam végiggondolni, mi mindent nem ettünk akkoriban, ami most napi fogyasztási cikk. Például ritkán ettünk sajtot. Többnyire csak akkor, ha Szlovákiából hoztak át juhsajtot. Szlovákia közel volt, gyakran előfordult, hogy szekéren hoztak át Gyöngyösre vagy akár Halmajra is, de mindig csak juhsajtot, néha-néha gomolyát. Arról, hogy létezett például ementáli, nem is tudtunk. Gyöngyösön, ahol nincs élő víz, halat alig fogyasztottunk. Talán csak karácsonykor ettek halat a családok. Joghurt vagy kefir se létezett, aludttej annál inkább. Mint a kocsonya, olyan állaga volt. Mariska néninek mindig akadt egy kancsó aludtteje, ha kértem egy csészével, biztos volt, hogy kapok. Nagyon szerettem. Azóta is keresem a jó aludttejet, de csak joghurt kapható, és az nem ugyanaz. Bár valaki azt mondta nekem, hogy a piacon lehet kapni olyan tejet, ami megalszik, de hát ahhoz pince is kell, mert ugye mindig a pincegádorban aludt meg az a tej. Pincegádornak hívták a pince lejáratát. Sok helyütt volt a lépcső alján egy kis bemélyedés is, amibe az aludttejet tenni lehetett.

scan_4_csalad.jpeg

Imádtam a lovakat, és ők is szerettek engem (Illusztráció a könyvből, Bálint György családi archívuma/Helikon Kiadó)

Apám fogékony volt a technikai újdonságokra. Kurblis telefonunk és detektoros rádiónk is volt otthon. Rendszeresen hallgatott rádiót, a készülékhez a lányok is ragaszkodtak, anyám is. Akkor vezették be a villanyt is Halmajon, amikor a rádiót vette. Egy nagy, nyolclámpás rádiót vásárolt, és a lámpák nem a készülékben, hanem a tetején sorakoztak. Hangszórója nem volt, fülhallgatón lehetett követni a műsort. Tartozott hozzá egy olyan elosztóféle, abba több fülhallgatót is be lehetett dugni. Emlékszem, egyszer nagy- anyám levette a fejéről a hallgatót, és megkérdezte anyámtól: te is ugyanezt hallod? Azt hitte, ő más műsort hallgat, mert neki külön fülhallgatója volt.

Autója is volt apámnak, abban az időben Gyöngyösön talán öt autó lehetett összesen. Racionális emberként rájött arra, hogy a gazdálkodás átalakulásával a lovas szekérnél gyorsabb mozgási lehetőség kell. Amúgy vágyott is rá, mert legénykorában volt ugyan oldalkocsis motorkerékpárja, de egy autó, az mégiscsak más. A négyszemélyes Chrysler Imperialban gyakran nyolc személyt is szállított, mert Gyöngyös és Halmaj között mindig fölvett néhány embert, falubelieket, ismerősöket, akik az úton gyalogoltak. Akkoriban még nem volt divat az autóstop. A kocsit Pesten, a Jókai tér és az Andrássy út sarkán lévő Chrysler szalonban nézte ki. Nem lehetett olcsó, de ő megengedhette magának. Kisteherautónk is volt, azzal szállítottuk az árut például a mátraházi szanatóriumba, ahová zöldséget, gyümölcsöt, szőlőt és tejterméket vittünk mindennap.

Legjobb Könyvek Nőknek

Az egyik legnagyobb ajándék, amit egy nő kaphat, az olvasás élménye. A kifejezetten nők számára írt könyvek óriási forrást jelentenek az önismeret, az inspiráció és az élet különböző aspektusainak megértéséhez. A "legjobb női könyvek" kifejezés mögött olyan könyvek gazdag és változatos könyvtára húzódik meg, amelyek megérintik a női lélek mélységeit, és arra inspirálnak bennünket, hogy a önmagunk legjobb verzióját hozzuk elő.

Rengeteg mű ebben a témában például egyedülálló utazásra visz minket az identitás és az önkifejezés világába. Több könyv pedig egy olyan nő történetét mesélik el, aki a világ különböző részein újra felfedezi önmagát. A legjobb női könyvek azok, amelyek képesek bemutatni a nők tapasztalatainak sokszínűségét és összetettségét, ugyanakkor inspiráló és megnyugtató üzeneteket közvetítenek. Az ilyen könyvek lehetnek regények, memoárok, pszichológiai kötetek vagy önismereti útikönyvek, amelyek mind hozzájárulnak a nők életének mélyebb megértéséhez és gazdagításához. E könyvek olvasásával a nők sokat tanulhatnak önmagukról, kapcsolataikról és a világról. Megérthetik saját érzéseiket, vágyaikat és álmaikat, és megerősödhetnek abban a tudatban, hogy nincsenek egyedül az útjukon. A legjobb könyveket nemcsak élvezetes olvasni, hanem életünk társává válnak, és segítenek abban, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból és a világból.

Életünk során számos nehézséggel és döntéssel szembesülünk, és gyakran nehéz megérteni önmagunkat és a bennünket vezérlő érzelmeket. Ezért fontos, hogy olyan könyveket olvassunk, amelyek segítenek jobban megismerni önmagunkat. Ezek a könyvek segíthetnek feltárni olyan belső gondolatokat, érzéseket és vágyakat, amelyeket nem mindig könnyű szavakkal kifejezni. Ha jobban megértjük önmagunkat, képessé válunk arra, hogy hatékonyabban kezeljük az élet kihívásait, erősítsük a másokkal való kapcsolatainkat, és valóban teljes életet éljünk. Ezek a könyvek lehetővé teszik számunkra, hogy mélyebb szinten kapcsolódjunk saját érzéseinkhez és tapasztalatainkhoz, így segítve, hogy valóban tartalmas és boldog életet éljünk.


Finy Petra: Akkor is

A 40 éves Sára tanárnő történetét meséli el. Két gyerek, kiszámítható munka, tökéletes házasság - legalábbis a főhősnő ezt hitte. Ám egy nap a férje összecsomagol. A főhősnő sokféle érdekeltségű nő: egy túlérzékeny anya, két koraérett gyerek, barátok, akik egyben kollégák is, egy mogorva szomszéd és egy férfi, aki kómában fekszik a kórházban, és soha nem beszélt vele, csak könyveket olvasott neki. A regény stílusa könnyed, helyenként nagyon fanyar és őszinte, annak ellenére, hogy egy nehéz sorsú nő sorsát ábrázolja. Kötelező darab a könyvespolcra!


Gurubi Ágnes: Szív utcájában

A történet a nagymama életének krónikája körül forog, de a regény narrátora nem teljesen a szerző. Ági laza határvonalat húz a valóság és a fikció között, és nemcsak saját családi történetével szembesül, hanem több generáció tükre is. A fő motívum egy zsidó család menekülése és az azt követő események, de ez nem holokausztregény, hiszen egy anya és lánya felnőtté válásának története származástól függetlenül érvényes.


Tompa Andrea: Haza

Főhőse olyan útra indul, amely nemcsak az otthon és a haza fogalmát tárja fel, hanem közelebb hozza őt önmagához is. A regény cselekmény helyett inkább a főhős belső útját írja le, amelyet életének és döntései megértése utal. A regényben egy nagyon találó gondolat is helyet kapott: „Elmenni lehet, de visszatérés nincs. Nincs visszatérés tehát, csak a kudarc tér vissza.” Ezek a szavak kiterjeszthetők az élet egészére. Az emberek nem tudják megváltoztatni múltbeli döntéseiket, ezért az elfogadás és a megbékélés az idő előrehaladtával egyre fontosabbá válik. Tompa Andrea regénye tehát nemcsak az otthon és a haza fogalmát járja körül, hanem a sors és a saját döntések elfogadását, valamint a visszafordíthatatlan idővel való megbékélést is. A főhősnő ezen utazása arra ösztönzi az olvasót, hogy elgondolkodjon saját életének kihívásain, és azon, hogyan lehet elfogadni azt, amin már nem lehet változtatni.


Bakos Gyöngyi: Nyolcszáz utcán járva

A regényként olvasható novellagyűjtemény egy filmkritikus önismereti, kalandos, apátlan és bátor, őszinte szexualitással teli utazása. Az olvasót nem egy, hanem több útra is elviszi, helyszínek, emberek és események váltják egymást. A szövegben a stroboszkópikusan felvillanó események mögött egy fiatal nő benyomásai, reflexiói és belső monológjai állnak, értelmezve a vadul galoppozó eseményeket.


Péntek Orsolya: Hóesés Rómában

Két nő sorsa tárul fel 1951 és 2020 között. Ebben a regényben a főszereplők alig ejtenek ki egy szót. A szavak önmagukban nem elegendőek érzéseik megértéséhez vagy közvetítéséhez. A lírai képek és benyomások azonban értelmezik az eseményeket, bár nem a megszokott racionális módon. Péntek Orsolya könyvében a hallgatag és zárkózott szereplők helyett az utcák, a tájak, sőt a kanálra ragadt lekvár íze is mesél. A regény nemcsak mesél, hanem az érzelmek és benyomások kifinomult leírásán keresztül mélyen belemerül a két nő életébe és belső világába.


Virginia Woolf: Egy saját szoba

Az irodalmi világban élő nők helyzetét elemzi a 20. század elején, kifejtve, hogy mire van szüksége a nőknek a szellemi függetlenséghez és a művészi kifejezéshez. A könyv filozofikus és történelmi utalásokkal gazdagított, ráadásul üde színfoltja az akkoriban férfiak uralta irodalmi világnak.


Chimamanda Ngozi Adichie: Mindannyian feministák vagyunk

Esszéje egy rövid, mégis hatásos mű, amely a feminizmus modern értelmezését tárgyalja, arra ösztönözve olvasóit, hogy gondolkodjanak el a nemek közötti egyenlőség fontosságán és a társadalmi szerepek átalakításának szükségességén. Adichie éleslátása és közvetlen stílusa révén képes megragadni az olvasó figyelmét, és arra készteti, hogy újragondolja a nemi szerepekkel kapcsolatos saját előítéleteit.Margaret Atwood: A Szolgálólány meséje

Olyan jövőképet fest, ahol a nők szabadságát drasztikusan korlátozzák, és szinte teljesen az uralkodó rendszer kiszolgálóivá válnak. Atwood mélyreható karakterábrázolása és a társadalomkritikai elemek ötvözete izgalmas olvasmányt biztosít, amely elgondolkodtatja az olvasót a jelenkor társadalmi dinamikáiról és a szabadság értékéről.Maya Angelou: Én tudom, miért szabad a madár a kalitkában

Maya Angelou önéletrajzi műve egy erőteljes és megindító történet az önazonosság kereséséről, a rasszizmus és a nemi megkülönböztetés legyőzéséről. Angelou lírai prózája és őszinte hangvételű elbeszélése a személyes küzdelmek és győzelmek univerzális történetévé varázsolja a könyvet.


A legjobb könyvek nőknek különböző perspektívákból közelítik meg a női tapasztalatokat, és kiváló olvasmányt nyújtanak azok számára, akik mélyebb betekintést szeretnének nyerni a hölgyek életét érintő kihívásokba és győzelmekbe. Minden mű más és más stílusban és hangnemben szólal meg, de közös bennük a mély emberi érzések és társadalmi kérdések iránti elkötelezettség.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

...
Zöld

A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt

Fra Mauro, a velencei laikus testvér az addigi történelem legrészletesebb térképét készítette el az 1450-es években. Csettintenének rá a Google Earth tervezői is.

...
Zöld

Vajon tudod a választ 3 egyszerű kérdésre a pedofíliáról és a gyerekek elleni erőszakról?

A cikkben könyveket is találsz a Hintalovon ajánlásával!