A lány, akit családja elszakított a valódi világtól

.konyvesblog. | 2018. december 10. |

tanultlany.jpg

Tara Westover regénye hatalmas figyelmet kapott megjelenése óta, és hónapokig vezette a New York Times sikerlistáját. Az igaz történet főszereplője maga a szerző, aki első regényében megdöbbentő gyerekkoráról és kényszerű felnőtté válásáról mesél.

Tara Westover: A tanult lány

Fordította: V. Csatáry Tünde, Partvonal Könyvkiadó Kft, 2018, 431 oldal, 3990 HUF

 

A hétgyermekes család Idaho hegyei között élt, elszigetelve a civilizációtól. A családfő egy roncstelepet vezetett, az édesanya gyógyfüveket gyűjtött és árult, valamint illegális bábaként gyerekeket hozott a világra. A család a mormon vallás követője volt, de a nehézségeket nem ezek a körülmények okozták. Tara, a család legkisebb tagja otthon tanult, és tizenhét évesen került először iskolapadba, mert az apja szerint az állami iskolák nem mások, mint a kormányzat nyílt propagandaintézményei.

A bipolásris zavarral küzdő apa utasítására nem vehették igénybe az állami egészségügy szolgáltatásait, még a legsúlyosabb sérülések esetén sem fordultak orvoshoz. Minden áldott nap a világvégére készült az egész család, az összes pénzüket felemésztette a tartalékok felhalmozása a végítélet napjára.

Tara gyerekkorának nyomasztó hétköznapjait brutálisan agresszív és manipulatív bátyja is megnehezítette, akit senki nem tudott kordában tartani. A hegyen túli élet szinte teljesen elérhetetlennek tűnt a legkisebb lány számára, aki abban a szellemben nőtt fel, hogy rendes lányként a konyhában a helye. 

Ám Tara elhatározta, hogy minden családi ellenállást figyelmen kívül hagyva önerőből iskolába fog járni. Kitartása és hihetetlen tudásvágya végül eljuttatta őt az egyetemre, sőt, ösztöndíjjal a tengeren túra, Cambridge-be is felvételt nyert.

A teljes és végleges elszakadás a gyerekkori világtól, valamint a beilleszkedés a „valódi” világba nem ment egyik napról a másikra. Miért olyan nehéz elhagyni a családi fészket, ami ennyire kártékony? Miért megy vissza annyiszor Tara a hegyek közé? Miért olyan nehéz másoknak elmesélni az igazságot?

A tanult lány ennek a folyamatnak a megrázóan őszinte és hiteles története, és a válaszok ott rejlenek a sorok között. Lépésről lépésre ismerhetjük meg az oktatás, a tanulás és a felnőtté válás hatását és eredményeit, amelyek sokszor fájdalmas és végleges döntésekre kényszerítik Tarát, a család fekete bárányát.

Olvass bele:  

Beleolvasó 161-166 by konyvesblog on Scribd