A lány, akit családja elszakított a valódi világtól

.konyvesblog. | 2018. december 10. |

tanultlany.jpg

Tara Westover regénye hatalmas figyelmet kapott megjelenése óta, és hónapokig vezette a New York Times sikerlistáját. Az igaz történet főszereplője maga a szerző, aki első regényében megdöbbentő gyerekkoráról és kényszerű felnőtté válásáról mesél.

Tara Westover: A tanult lány

Fordította: V. Csatáry Tünde, Partvonal Könyvkiadó Kft, 2018, 431 oldal, 3990 HUF

 

A hétgyermekes család Idaho hegyei között élt, elszigetelve a civilizációtól. A családfő egy roncstelepet vezetett, az édesanya gyógyfüveket gyűjtött és árult, valamint illegális bábaként gyerekeket hozott a világra. A család a mormon vallás követője volt, de a nehézségeket nem ezek a körülmények okozták. Tara, a család legkisebb tagja otthon tanult, és tizenhét évesen került először iskolapadba, mert az apja szerint az állami iskolák nem mások, mint a kormányzat nyílt propagandaintézményei.

A bipolásris zavarral küzdő apa utasítására nem vehették igénybe az állami egészségügy szolgáltatásait, még a legsúlyosabb sérülések esetén sem fordultak orvoshoz. Minden áldott nap a világvégére készült az egész család, az összes pénzüket felemésztette a tartalékok felhalmozása a végítélet napjára.

Tara gyerekkorának nyomasztó hétköznapjait brutálisan agresszív és manipulatív bátyja is megnehezítette, akit senki nem tudott kordában tartani. A hegyen túli élet szinte teljesen elérhetetlennek tűnt a legkisebb lány számára, aki abban a szellemben nőtt fel, hogy rendes lányként a konyhában a helye. 

Ám Tara elhatározta, hogy minden családi ellenállást figyelmen kívül hagyva önerőből iskolába fog járni. Kitartása és hihetetlen tudásvágya végül eljuttatta őt az egyetemre, sőt, ösztöndíjjal a tengeren túra, Cambridge-be is felvételt nyert.

A teljes és végleges elszakadás a gyerekkori világtól, valamint a beilleszkedés a „valódi” világba nem ment egyik napról a másikra. Miért olyan nehéz elhagyni a családi fészket, ami ennyire kártékony? Miért megy vissza annyiszor Tara a hegyek közé? Miért olyan nehéz másoknak elmesélni az igazságot?

A tanult lány ennek a folyamatnak a megrázóan őszinte és hiteles története, és a válaszok ott rejlenek a sorok között. Lépésről lépésre ismerhetjük meg az oktatás, a tanulás és a felnőtté válás hatását és eredményeit, amelyek sokszor fájdalmas és végleges döntésekre kényszerítik Tarát, a család fekete bárányát.

Olvass bele:  

Beleolvasó 161-166 by konyvesblog on Scribd

Az évtized könyve
...
Nagy

Hogyan lesz egy magyar könyvből világsiker?

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 5.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 4.