Általános cikkek weöres sándor weöres100

Weöres Sándort ünneplik Tusványoson

.konyvesblog. | 2013. július 22. |

A Weöres Sándor Centenáriumi Év következő állomása a XXIV. Bálványosi Nyári Egyetem és Diáktábor rendezvénysorozata lesz. A Weöres-mozdony július 22-én indul a Keleti pályaudvarról, és július 23-án érkezik Tusnádfürdőre. A járat témavonatként működik majd, a Békéscsabai Jókai Színház színészei Weöres életművének utolsó kötetéből, az Elhagyott versekből olvasnak fel. A versekhez a Helikon Könyvkiadó irodalmi főszerkesztője, Kovács Attila Zoltán ad irodalomtörténeti összefűzést, és szakmai hátteret.

A Weöres-mozdony július 22-én 16:40-kor, a menetrend szerinti 404. számú Corona vonattal indul, és másnap reggel 8 órára, a tábor nyitónapjára érkezik Tusnádfürdőre. A járaton ott lesz, és az Elhagyott versekből felolvas Hűvösvölgyi Ildikó, valamint Csomós Lajos és Gulyás Attila színművészek. A kötetben szereplő kihagyott darabok nem érdektelenek vagy színvonaltalanok, a szerző művészi igényességből, személyes vagy politikai okokból hagyta őket.

A táborban tematikus gyerekprogramokért, valamint a Weöres Sándor születésének 100. évfordulójára kiadott bélyeget népszerűsítő képeslap-akcióért a Magyar Posta sátrát kell keresni. Ha olvasni szeretnénk, a Magyar Teátrum színházi sátor a mi helyünk, ahol  az életművet gondozó Helikon Könyvkiadó teljes életműsorozattal, valamint Weöres Sándor kortársait bemutató és Weöres Sándor színházi írásait összegyűjtő válogatással rendezi be a Weöres-olvasósarkot. A sátorban miden előadás előtt Versfélóra, fókuszban Weöres színházi témájú szövegválogatásai. A szövegrészleteket Dr. Steinert Ágota, a Weöres-életmű szerkesztője válogatta.

A  Weöres Sándor Centenáriumi Év célja, hogy a XX. század egyik legnagyobb magyar költőjének rendkívül sokrétű életművét minél teljesebb és minél szélesebb körben megismertesse a közönséggel. Weöres életműve széles társadalmi kört szólít meg, művei a filozofikus mélységeket feltáró, az élet alapvető kérdéseit boncoló lírától a gyermekversek és mondókák világáig terjednek, munkásságának számos részlete mégis ismeretlen a nagyközönség előtt. A Centenáriumi Év kiváló alkalom, hogy a Weöres-hagyaték kevésbé ismert részei is reflektorfénybe kerüljenek.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.