Vannak még jó Star Wars-borítók

-Szűcs Gyula- | 2009. augusztus 02. |

Milyen a tipikus Star Wars-borító? Vagy a hat film szereplőit photoshoppolják össze a '80-as évek moziplakátjait utánozva, vagy egy maréknyi hős Jedi hősi pózban feszítve, hősiesen kaszabolja a kevésbé hősies ellent, a szivárvány minden színében pompázó fénykardokkal. A korábbi borítómustra-sorozatunk hagyományait felelevenítve szétnéztünk a LucasBooks-regények és a Dark Horse-képregények között. Kezdjük a kedvenc pulp- és horrorhangulatú borítóinkkal!

 

 

Joe Schrieber nem szarral gurigázik az idén októberre megjelenő, Death Troopers című regényében: a sok elcsépelt, Jedikben és Sith-tanítványokban tobzódó előzmény és folytatás helyett közönséges rohamosztagosokat dob a horror műfaj közepébe. A Purge nevű birodalmi rabszállító legénysége ott rontja el, ahol Ripley-ék is az Alienben: átmennek körülnézni egy elhagyatott űrhajóba, és a fedélzetre hoznak valami bolygóközi iszonyatot, ami természetesen hatalmas vérengzést csap közöttük. A húskampóra akasztott, véres sisak a slasher-filmek legszebb hagyományait idézi, természetesen A+ jár érte.

A Star Wars: Köztársaság képregénysorozat '98-ban indult el, hogy az előzményfilmek új Jedijei, Mace Windu és a többi Tanács-tag is ugyanolyan népszerű legyen, mint a régi trilógia mellékszereplői. A két fő író-rajzoló, John Ostrander és Jan Duursema nemcsak profi munkát végeztek, de túl is teljesítettek: a szerelemmel, árulással, kémkedéssel és eposzi fénykardozásokkal megpakolt sorozat fő karaktereit annyira megkedvelték az olvasók, hogy a kék bőrű Twilek jedi-lány, Aayla Secura végül a Klónok támadásába és A Sith-ek bosszújába is bekerült.

A Republic-sorozat legjobb szereplője viszont egyértelműen a Slash-hasonmás, raszta hajú, bukott Jedi, Quinlan Vos, aki többszörösen beépített ügynökként félredobta a fénykardot, és alámerült az alvilág mocskában. A Köztársaság-füzetek tipikusan olyanok, hogy az olvasó alig győzi visszacelluxozni az állát a fotorealisztikus rajzok, és a sztori csavarjai láttán. A mesteri borítóképek közül most csak kettőt emelnénk ki (pedig tezenkettőt is simán lehetne). A 49. részt, ahol már tényleg csak a cilinder hiányzik a füstölgő sugárpisztollyal vetődő Quinlan fejéről, hogy Saul Hudson lehessen (bölcs döntés volt a Semictől, hogy ezzel a borítóval nyitotta itthon a Kötársaság sorozatot), és az 54. számot, ahol a rajzoló, Jan Duursema nő létére is tudja, mi kell egy jó akció-scifihez: tökös főhős nagycsöcsű csajjal, gyors kocsival, és sok lövöldözéssel (mindkettő A+, még szép!).

 

 

De hogy ne csak az A-kat szórjuk, jöjjön a végére valami az "annyira rossz, hogy az már jó" kategóriából, például a kifejezetten gyerekeknek íródott Galaxy of Fear-sorozat takonydinoszaurusza a Planet Plague borítójáról. John Whitman a manapság egyre népszerűbb "kölyökhorror-könyvek" (Rémségek cirkusza, Vérfüred és társai) sikerén felbuzdulva kezdte magából ontani a 200 oldalas regényeit, B-filmekből kölcsönzött címekkel (City of the Dead, Army of Terror, The Brain Spiders). Ezekben a főszereplő testvérpár (Tash és Zak Arranda) űrcsigákkal, csillagzombikkal és agyevő mutánsokkal küzd meg, miközben a háttérben néha felbukkan Darth Vader is. A Planet Plague borítójáért kizárólag az enyhe B-filmes hangulat miatt jár a B osztályzat, bár egy igazi ZS-horror Star Warsban a szörnytől rettegő kislány helyére félmeztelen nőt illett volna rajzolni, a hülyén álldogáló rohamosztagos helyett meg egy lézerpisztolyos, izomhegy megmentőt.

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Hírek

Elveszett bibliai fát támasztottak fel egy 1000 éves magból

A Bibliában szereplő fa magját a Júdeai-sivatag egy barlangjában találták. Olyan növényről van szó, ami lokálisan kihalt, a Bibliában viszont többször is említik a gyógyító hatása miatt.

...
Zöld

A barátságaid is lehetnek mélyebbek és bensőségesebbek – olvasd el, hogyan

Cziglán Karolina pszichológus Elfogadó kapcsolódás című könyvével abban igyekszik segíteni, hogy a kapcsolatainkban merjünk sebezhetőbbek lenni, legyen szó barátságról, szülő-gyerek viszonyról vagy párkapcsolatról. Mutatunk egy részletet a kötetből.

...
Zöld

A zöld tea szuperegészséges, de nem csodaszer – 5 könyv a teázásról

A zöld teának nemcsak az illata elbűvölő, de számos nagyszerű hatással is számoltatnak azok, akik rendszeresen fogyasztják. Bemutatjuk a frissítő itallal kapcsolatos tényeket és mítoszokat, aztán ajánlunk öt könyvet a teázás szerelmeseinek.