Itt az a tíz író, akinek debütálását segíti a Canon Digitális Könyvnyomtatási Pályázata

Itt az a tíz író, akinek debütálását segíti a Canon Digitális Könyvnyomtatási Pályázata

.konyvesblog. | 2018. október 19. |

canon_dkp_2018.jpg

Fotó: Soós Dániel

Idén tizedik alkalommal választotta ki a Magyar Írószövetség zsűrije A Canon Hungaria Kft. által szervezett pályázaton azokat az írásokat, amelyek piaci debütálását segíti a digitális, kis példányszámú nyomtatással. Az elmúlt években a Canon a pályázatok keretében 100 új könyvet jelentetett meg közel 3,5 millió nyomtatott oldal terjedelemben. 

A nyertes szerzőket idén az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár nyitónapján ismerhette meg a nagyközönség, a könyvek pedig a téli szezonra kerülnek kereskedelmi forgalomba. A zsűri célja az igazán különleges művek kiemelése volt; ahogy Győrffy Ákos, József Attila díjas költő, zsűritag fogalmazott: a szigorúság jót tesz a versenynek. A zsűri elnöke, Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke bátorítja az összes jelentkezőt: akinek idén nem jutott át a zsűri szűrőjén a könyve, ne csüggedjen, pályázzon jövőre is. 

A 10. Canon Digitális Könyvnyomtatás Pályázat nyertes művei:

 Debreczeny György: A zengőkövön szirmok zápora (versek)

Debreczeny György évtizedek óta jelen van irodalmunkban, számos verseskötetet publikált már. Ebben a kötetében a rá eddig is jellemző motívumokat csiszolta, finomította tovább. Buddhista fogantatású költeményei egyszerre játékosak és mélyek, a lét nagy alapkérdéseit járják körbe. 

Kárpáti Péter pályaképe (esszék, interjúk)

A kötet a jelentős magyar drámaíró, Kárpáti Péter munkásságát mutatja be figyelemre méltó alapossággal és érzékenységgel. Esszéken, kritikákon és interjúkon keresztül nyerhetünk bepillantást Kárpáti Péter drámaírói műhelyébe. 

Magén István: A bedeszkázott ház (novellák)

Az elsősorban képzőművészként ismert és elismert szerző ezzel a novelláskötettel bebizonyítja, hogy íróként is képes azt az abszurd és szürreálisba hajló univerzumot megalkotni, amelyet a képein keresztül már megismerhettünk. Magén István írói világa lenyűgözően sokrétű, mágikus és titokzatos. Mindez azonban nem öncélű bűvészkedés, hanem az emberi sorskérdésekre való rákérdezés eszköze a kötet novelláiban. 

Magyary Ágnes: Víziló a Szamosban (regény)

A kolozsvári születésű Magyary Ágnes eddig megjelent köteteivel már bizonyította, hogy markáns, egyéni írói hanggal rendelkezik. Új regénye talán eddigi életművének legerősebb, legemlékezetesebb darabja. A létezés abszurditását, a kelet-európai sorsok kafkai panorámáját tárja az olvasó elé. „Lendületesen, lappangó humorral, sziporkázó ötletességgel, flegmatikus fölénnyel mesél, felesleges mondata, üresjárata nincs” - ahogy egy kritikusa írta.  

Merza József: Naplemente (esszék)

Merza József Naplemente című kötete érzékeny, finom tollal megírt esszéket tartalmaz. A matematikusként is ismert szerző írásain keresztül egy olyan alkotó képe bontakozik ki az olvasó előtt, aki a szó legnemesebb értelmében valódi polgár és elkötelezett értelmiségi. Esszéi az emberi lét legfontosabb kérdéseivel foglalkoznak, Istennel, a világgal, napjaink égető problémáival. Merza József az esszé nagy múltú műfajának egyik legjobb hazai képviselője.

 Müller Ferenc: Levelek gyermekeimnek, unokáimnak (memoár)

Müller Ferenc emlékiratai, önéletrajzi ihletettségű történetei a huszadik századi magyar történelem egyik drámai és tragikus periódusát, az 1944 és 1956 közötti időszakot örökítik meg egy „civil” szemszögéből. Személyes emlékein keresztül feltárul az olvasó előtt egy olyan világ, amelyet a legtöbben csak a történelemkönyvekből ismernek. 

Pásty Júlia: Árnylelkek (novellák)

A Szegeden élő, korábban Bródy Sándor-díjjal kitüntetett írónő legújabb novelláskötetében a szülőföldjéről, a szerbiai Vajdaságból kivándorolt fiatal férfiak élettörténeteivel ismertet meg bennünket. A könyv hősei a katonai behívó, a délszláv háború pokla elől menekülnek Magyarországra az újrakezdés reményében. Ennek az újrakezdésnek a gyötrelmeit, sikereit és kudarcait írja meg metsző pontossággal és megrendítő erővel Pásty Júlia. 

Persovits József: A könyvnyomtatás mestere (tanulmányok Gutenbergről)

A kötet a nyomdászat feltalálójának, Johannes Gutenbergnek állít emléket, halálának 550. évfordulója alkalmából. Persovits József alapos és olvasmányos munkájából az olvasó megismerheti a nagy nyomdász életének főbb eseményeit, életútjának a korabeli Európára gyakorolt hatását, egyúttal a nyomdászat titokzatos és megragadó világába is bepillanthatunk. 

Steep Path (modern magyar költészeti antológia)

Ez az antológia a huszadik századi magyar költészetet mutatja be az angol anyanyelvű olvasóknak. A válogatás széles spektrumot ölel át, Dsida Jenőtől, Vas Istvántól és Pilinszky Jánostól kezdve Petri Györgyön át egészen a kortárs Szabó T. Annáig és Rakovszky Zsuzsáig. Gömöri György és Clive Wilmer jelentős műfordítók, ami garancia arra, hogy az angol anyanyelvű olvasók kiváló fordításokon keresztül mélyedhetnek el a közelmúlt magyar költészetének szépségeiben. 

Weiner Sennyey Tibor: Magyar Buddha (előadások)

A szerző eddigi munkásságát ismerők számára bizonyosan nem újdonság, hogy Weiner Sennyey Tibor szakavatott ismerője a buddhizmusnak. Ebben a kötetben egy eddig kevéssé tárgyalt témát, nevezetesen magyar utazók és művészek buddhizmussal való kapcsolatát mutatja be öt előadáson keresztül, Kőrösi Csoma Sándortól Hamvas Béláig. A kötet igazi hiánypótló munka egy olyan témáról, amelyről igen ritkán olvashatunk.

Legjobb Könyvek Nőknek

Az egyik legnagyobb ajándék, amit egy nő kaphat, az olvasás élménye. A kifejezetten nők számára írt könyvek óriási forrást jelentenek az önismeret, az inspiráció és az élet különböző aspektusainak megértéséhez. A "legjobb női könyvek" kifejezés mögött olyan könyvek gazdag és változatos könyvtára húzódik meg, amelyek megérintik a női lélek mélységeit, és arra inspirálnak bennünket, hogy a önmagunk legjobb verzióját hozzuk elő.

Rengeteg mű ebben a témában például egyedülálló utazásra visz minket az identitás és az önkifejezés világába. Több könyv pedig egy olyan nő történetét mesélik el, aki a világ különböző részein újra felfedezi önmagát. A legjobb női könyvek azok, amelyek képesek bemutatni a nők tapasztalatainak sokszínűségét és összetettségét, ugyanakkor inspiráló és megnyugtató üzeneteket közvetítenek. Az ilyen könyvek lehetnek regények, memoárok, pszichológiai kötetek vagy önismereti útikönyvek, amelyek mind hozzájárulnak a nők életének mélyebb megértéséhez és gazdagításához. E könyvek olvasásával a nők sokat tanulhatnak önmagukról, kapcsolataikról és a világról. Megérthetik saját érzéseiket, vágyaikat és álmaikat, és megerősödhetnek abban a tudatban, hogy nincsenek egyedül az útjukon. A legjobb könyveket nemcsak élvezetes olvasni, hanem életünk társává válnak, és segítenek abban, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból és a világból.

Életünk során számos nehézséggel és döntéssel szembesülünk, és gyakran nehéz megérteni önmagunkat és a bennünket vezérlő érzelmeket. Ezért fontos, hogy olyan könyveket olvassunk, amelyek segítenek jobban megismerni önmagunkat. Ezek a könyvek segíthetnek feltárni olyan belső gondolatokat, érzéseket és vágyakat, amelyeket nem mindig könnyű szavakkal kifejezni. Ha jobban megértjük önmagunkat, képessé válunk arra, hogy hatékonyabban kezeljük az élet kihívásait, erősítsük a másokkal való kapcsolatainkat, és valóban teljes életet éljünk. Ezek a könyvek lehetővé teszik számunkra, hogy mélyebb szinten kapcsolódjunk saját érzéseinkhez és tapasztalatainkhoz, így segítve, hogy valóban tartalmas és boldog életet éljünk.


Finy Petra: Akkor is

A 40 éves Sára tanárnő történetét meséli el. Két gyerek, kiszámítható munka, tökéletes házasság - legalábbis a főhősnő ezt hitte. Ám egy nap a férje összecsomagol. A főhősnő sokféle érdekeltségű nő: egy túlérzékeny anya, két koraérett gyerek, barátok, akik egyben kollégák is, egy mogorva szomszéd és egy férfi, aki kómában fekszik a kórházban, és soha nem beszélt vele, csak könyveket olvasott neki. A regény stílusa könnyed, helyenként nagyon fanyar és őszinte, annak ellenére, hogy egy nehéz sorsú nő sorsát ábrázolja. Kötelező darab a könyvespolcra!


Gurubi Ágnes: Szív utcájában

A történet a nagymama életének krónikája körül forog, de a regény narrátora nem teljesen a szerző. Ági laza határvonalat húz a valóság és a fikció között, és nemcsak saját családi történetével szembesül, hanem több generáció tükre is. A fő motívum egy zsidó család menekülése és az azt követő események, de ez nem holokausztregény, hiszen egy anya és lánya felnőtté válásának története származástól függetlenül érvényes.


Tompa Andrea: Haza

Főhőse olyan útra indul, amely nemcsak az otthon és a haza fogalmát tárja fel, hanem közelebb hozza őt önmagához is. A regény cselekmény helyett inkább a főhős belső útját írja le, amelyet életének és döntései megértése utal. A regényben egy nagyon találó gondolat is helyet kapott: „Elmenni lehet, de visszatérés nincs. Nincs visszatérés tehát, csak a kudarc tér vissza.” Ezek a szavak kiterjeszthetők az élet egészére. Az emberek nem tudják megváltoztatni múltbeli döntéseiket, ezért az elfogadás és a megbékélés az idő előrehaladtával egyre fontosabbá válik. Tompa Andrea regénye tehát nemcsak az otthon és a haza fogalmát járja körül, hanem a sors és a saját döntések elfogadását, valamint a visszafordíthatatlan idővel való megbékélést is. A főhősnő ezen utazása arra ösztönzi az olvasót, hogy elgondolkodjon saját életének kihívásain, és azon, hogyan lehet elfogadni azt, amin már nem lehet változtatni.


Bakos Gyöngyi: Nyolcszáz utcán járva

A regényként olvasható novellagyűjtemény egy filmkritikus önismereti, kalandos, apátlan és bátor, őszinte szexualitással teli utazása. Az olvasót nem egy, hanem több útra is elviszi, helyszínek, emberek és események váltják egymást. A szövegben a stroboszkópikusan felvillanó események mögött egy fiatal nő benyomásai, reflexiói és belső monológjai állnak, értelmezve a vadul galoppozó eseményeket.


Péntek Orsolya: Hóesés Rómában

Két nő sorsa tárul fel 1951 és 2020 között. Ebben a regényben a főszereplők alig ejtenek ki egy szót. A szavak önmagukban nem elegendőek érzéseik megértéséhez vagy közvetítéséhez. A lírai képek és benyomások azonban értelmezik az eseményeket, bár nem a megszokott racionális módon. Péntek Orsolya könyvében a hallgatag és zárkózott szereplők helyett az utcák, a tájak, sőt a kanálra ragadt lekvár íze is mesél. A regény nemcsak mesél, hanem az érzelmek és benyomások kifinomult leírásán keresztül mélyen belemerül a két nő életébe és belső világába.


Virginia Woolf: Egy saját szoba

Az irodalmi világban élő nők helyzetét elemzi a 20. század elején, kifejtve, hogy mire van szüksége a nőknek a szellemi függetlenséghez és a művészi kifejezéshez. A könyv filozofikus és történelmi utalásokkal gazdagított, ráadásul üde színfoltja az akkoriban férfiak uralta irodalmi világnak.


Chimamanda Ngozi Adichie: Mindannyian feministák vagyunk

Esszéje egy rövid, mégis hatásos mű, amely a feminizmus modern értelmezését tárgyalja, arra ösztönözve olvasóit, hogy gondolkodjanak el a nemek közötti egyenlőség fontosságán és a társadalmi szerepek átalakításának szükségességén. Adichie éleslátása és közvetlen stílusa révén képes megragadni az olvasó figyelmét, és arra készteti, hogy újragondolja a nemi szerepekkel kapcsolatos saját előítéleteit.Margaret Atwood: A Szolgálólány meséje

Olyan jövőképet fest, ahol a nők szabadságát drasztikusan korlátozzák, és szinte teljesen az uralkodó rendszer kiszolgálóivá válnak. Atwood mélyreható karakterábrázolása és a társadalomkritikai elemek ötvözete izgalmas olvasmányt biztosít, amely elgondolkodtatja az olvasót a jelenkor társadalmi dinamikáiról és a szabadság értékéről.Maya Angelou: Én tudom, miért szabad a madár a kalitkában

Maya Angelou önéletrajzi műve egy erőteljes és megindító történet az önazonosság kereséséről, a rasszizmus és a nemi megkülönböztetés legyőzéséről. Angelou lírai prózája és őszinte hangvételű elbeszélése a személyes küzdelmek és győzelmek univerzális történetévé varázsolja a könyvet.


A legjobb könyvek nőknek különböző perspektívákból közelítik meg a női tapasztalatokat, és kiváló olvasmányt nyújtanak azok számára, akik mélyebb betekintést szeretnének nyerni a hölgyek életét érintő kihívásokba és győzelmekbe. Minden mű más és más stílusban és hangnemben szólal meg, de közös bennük a mély emberi érzések és társadalmi kérdések iránti elkötelezettség.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

...
Zöld

A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt

Fra Mauro, a velencei laikus testvér az addigi történelem legrészletesebb térképét készítette el az 1450-es években. Csettintenének rá a Google Earth tervezői is.

...
Zöld

Vajon tudod a választ 3 egyszerű kérdésre a pedofíliáról és a gyerekek elleni erőszakról?

A cikkben könyveket is találsz a Hintalovon ajánlásával!