Általános cikkek scifi 2006 magyar krimi regény graal

Magyar high-tech sátánista krimi

DéGé | 2007. július 17. |
B+
I.M. Brod (Szalai-Kocsis Tamás): Tüske a köröm alatt, Graal Kiadó, Bp., 2006.

A magyar scifi irodalomban az utóbbi években nem volt nagy durranás, a régi húzó nevek jobbára hallgatnak vagy rosszabb esetben olyan művek kerülnek ki a kezük alól, amit néhány év múlva inkább letagadnak. A semmiből felbukkanó új szerzők verejtékezve tolják a magyar scifi szekerét, inkább kevesebb, mint több sikerrel.

I.M. Brod is egy semmiből feltűnt alkotó, alig néhány megjelent novella után érkezett tőle ez a regény. Brod nem tolja azt a bizonyos szekeret, első regényéből is világosan látszik, hogy nem szereti ezt a műfajt.

Jó kérdés, hogy akkor miért próbálkozik a scifivel, amely a közhiedelemmel szemben egyáltalán nem könnyű alkotótér. A tudományos-fantasztikum világa merev szokásokra és megvalósításokra épül, az igazán jelentős alkotások viszont mindig a merev szabályok áthágásából születnek. A tüske a köröm alatt viszont a szó szoros értelmében véve nem scifi, hanem a chandleri és hammeti klasszikus magánnyomozós krimit helyezi a jövőbe, ezáltal próbál fantasztikus hangulatot teremteni. Nem is kevés sikerrel. Nem állítom, hogy az elsőkönyves szerző nem követ el hibákat, de nem többet és nem is kevesebbet, mint amennyi még nem megy a hangulat és a cselekmény rovására.

A történet viszonylag egyszerű recepten alapul: egy kissé alkoholista, megkeseredett magándetektív egy kopott irodában, még kopottabb ügyfélkörrel, amihez jön a 22. századi sivár Los Angeles. De van rosszindulatú megbízó és nagyhatalmú, gonosz ellenfelek, mindez a jövő technikai eszközeivel (műholdas lehallgató berendezések, gravitációs autók, high-tech fegyverarzenál) és egy nővel. A nő hideg, megközelíthetetlen és titokzatos, egy orosz keresztapa egyetlen lánya. A szerző nem tudja kihagyni a fekete mágiát a Sátán bibliája szerint, a feláldozott és bosszúért lihegő túlvilági lényt, a sorozatgyilkosságokat és a kétszeres csavart a történet végére.

A regény címválasztása hatásvadász, megtévesztő, manipulatív, Sára Sándor 1987-es klasszikus filmjére utal, és akár bosszantó is lehetne, ha Szalai-Kocsis nem kötné a címet magához a főhőshöz. A tüske a köröm alatt, mint kellemetlen érzés végül átértékelődik, és magát Ross Quinlant, a detektívet jelenti, aki valóban kellemetlen jelenséggé válik a főgonosz számára. Azért jó lenne, ha a szerző a továbbiakban elkerülné az ilyen megoldásokat, másodszorra már ez a húzás nem fog bejönni.

Szalai-Kocsis Tamás jól, sőt, néhol túlságosan mereven követi a chandleri vonalakat, de az elvárt, kissé rezignált, cinikus humort magyar szójátékokkal és nyelvi csavarokkal színesíti. Ez nem tesz rosszat a regénynek, ápol és eltakar olyan hibákat, amelyek a humor nélkül hangosan ordítanának. Kellemes kiszólásokkal hívja fel a figyelmet a főszereplője és Chandler hallhatatlan hősének kapcsolatára, mert egy pillanatig sem akarja letagadni, hogy klisé karakterről van szó. Ross Quinlan önmagával, a klisével is ironikus, minden hibájával együtt így válik szerethető hőssé, és válik általa a regény kellemes olvasmánnyá.
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.