Mit vegyünk karácsonyra a tinilányunknak?

.:wendy:. | 2007. december 21. |

Szerintem az egyik legjobb ajándék könyvet kapni karácsonyra, én már gyerekkoromban is arra vágytam, hogy rengeteg, minimum könyvespolcnyi szép könyvet kapjak, olvasási lázamban már a téliszünet végére végeztem a nagyjával, majd szépen elrendezgettem a polcomon és gyönyörködtem bennük. Épp ezért a könyvesbolt karácsonyi forgatagába lépve arra gondoltam, megnézem, milyen könyveket vehetnének nekem szüleim, ha újra tizenéves lányka lennék. Az első meglepetésem az volt, hogy az egész piacot (értsd: tinilányoknak szóló könyvek) az Ulpius uralja, mint Britney Spears a celebhíreket, ezért hiába túrtam fel a Libri és az Alexandra könyvesboltjait.

Cecily von Ziegesar: Bad Girl 1,2,3. Ulpius-ház Könyvkiadó. Budapest. 2007, 268 oldal, 2999 HUF

Tudom, hogy egy kissé nagymamásan hangzik, de egészen felháborodtam a kínálaton. A piacot szinte teljesen uralja az Ulpius, rengeteg trendibbnél trendibb csajregényével. Lehet, csak engem zavar a mostani divat, de én nem ilyen szövegekhez voltam szokva kamaszkoromban. A tinilányok egyik nagy kedvencében a Bad Girl-sorozatban például teljesen normális sőt követendő példa, hogy tizenöt évesen annyit iszik és bulizik az ember, mint egy huszonéves. A szereplők a szülők puccos díszreggelijein dupla whiskey-vel kezdik a napot, úgy váltogatják a pasijaikat, mint más a fehérneműjét és az a normális és menő, ha az ember minden étkezés végén szépen kihányja a megevett kaja felét. Ám minden negatívumuk ellenére a Bad Girl könyvek nagyon is olvasmányosak nem hiába vezetik folyamatosan a New York Times ifjúsági listáját.

Fancois Sagan: Jó reggelt búbánat! Ulpius-ház Könyvkiadó. Budapest. 2007, 192 oldal, 2999 HUF

Ám mielőtt még felháborodott idős hölgyhöz méltóan repülősóért kiáltoztam volna, értek pozitív csalódások is: szintén az Ulpiusház gondozásában újra megjelent a külföldi tinikönyv klasszikus, a Jó reggelt búbánat! A regényt a franciák három éve elhunyt bestseller szerzője Francois Sagan írta. Sagan - akinek írói nevét maga Marcel Proust válaszotta - több mint ötven évvel ezelőtt, mindössze tizennyolc évesen írta a regényt és állítom, ma is százszor többet mondd el arról, hogy milyen "tizenhét évesen a világ", mint bármelyik most trendi kiscsajkönyv.

 

Az angol próza klasszikusai, Ulpius-ház Könyvkiadó. Budapest. 2007, 2999-3499 HUF

 

Miután jól kidühöngtem magam az Ulpius fiataloknak szánt gyatra és erkölcsrontó kínálatán (hiába, nem tudok kibékülni ezzekkel a Bad Girl- és Klikk-sorozatokkal), éreztem menthetetlenül konzervatív nagymamává alakulok, mikor megláttam és remegő kézzel végigsimítottam az angol próza klasszilusait felvonultató sorozatukat: a Jane Austen és Brontë regények mellett ott volt Hardy Egy tiszta nője és nagy kedvencem D. H. Lawrence Lady Chatterley szeretője is. Persze, ezek nem igazi lányregények, de az kit érdekel, én szeretem őket, ezért hirtelen nagyon sajnáltam, hogy nincs a baráti, rokonsági körömben egy fiatal lány se, akinek megvehetném az egyiket, vagy inkább az összeset. Egyben meg is kérném az illetőt, hogy tartsuk a könyveket inkább az én könyvespolcomon. 

Ann Brashares: Örökké egy gatyában. Geopen Könyvkiadó. Budapest, 2007, 384 oldal, 2599 HUF 

Azoknak, a szülőknek, akik tudják a lányukról, hogy nem rajong a klasszikusokért, ám a Bad Girl-féle könyveket kicsit túl erősnek találják, tökéletes köztes választás Ann Brashares: Négyen egy gatyában című négyrészes sikersorozata. Nálunk idén jelent meg a negyedik, befejező rész, az elsőből pedig már hollywoodi tinifilm is készült (Alexis Bledel főszereplésével). A vérbeli kamasztörténet négy lány örök barátságáról szól és végigköveti kamaszéveiket, majd felnőtté válásukat.  A lányok, bár Amerika különböző részein tanulnak, varázserővel bíró közös nadrágjuk, egy turkálóban vett régi farmer segítésével mindig tudnak egymásról. A farmer mágikus módon mind a négyükön tökéletesen áll, és minden gondját megoldja annak, aki épp viseli.

Hortense Ullrich: A boszorkányok nem csókolózhatnak! Deák és Társa Könyvkiadó. Budapest. 2007, 148 oldal, 1663 forint


A tizenhárom-tizennégy év körüli kamaszoknak jó választás, az elsőre kicsit furcsa című regény: A boszorkányok nem csókolózhatnak! A reménytelenül szerelmes Jojonak váratlan varázserő jut birtokába és sikerül megszereznie a suli legmenőbb scrácát, úgy hogy közben leszámol vetélytársnőjével is. Ám végül döntésre kényszeül: szerelem vagy varázserő? Hiszen, ahogy a cím is mondja, a kettő kizárja egymást.

Holly Jane Rahlens: Vilmos herceg, Maximilian Minsky meg én. Móra Könyvkiadó. Budapest. 2005, 240 oldal 1790 HUF

A végére tartogattam a kedvencemet, hiszen ki ne álmodoztott volna kamaszkorában a jóképű hercegről vagy legalábbis az ügyeletes tinisztárról. Magam is mindent megadtam volna, ha találkozhatok Kurt Cobainnel, és emlékszem, ahogy tizenhat évesen az angliai iskolai buszos kiránduláson Eton utcáit róttuk a barátnőimmel, abban bízva, hogy szembe jön velünk Vilmos herceg. Ugyanígy érez a Vilmos herceg, Maximilian Minsky meg én című regény főszereplője, Nelly, akinek minden vágya, hogy kijuthasson "szerelméhez", Vilmos herceghez Londonba, ám a hétköznapok folyamatosan akadályokat gördítenek elébe. A regény a 2004-es Frankfurti Könyvvásáron elnyerte a Legjobb Tinikönyv-díjat.

És mindenkit kérünk, küldje el, ő milyen könyveket vásárolt tinilányának.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.