Általános cikkek

Rushdie-életmű az Ulpiustól (borítómustra special)

Könyves Magazin | 2007. november 29. |
Az Ulpius kiadó szerdától péntekig látja vendégül Salman Rushdie-t, a Sátáni versekkel és a fatvával híressé vált indiai írót. A különleges alkalom az életmű kiadásának apropóján történik. A sorozat megtervezésére egy fiatal brit képzőművészt, az angol-amerikai könyvpiac talán legnépszerűbb borítótervezőjét, Jonathan Grayt bízta meg a Rushdie-életmű arculatának elkészítésével. Gray a világ legnagyobb kiadóinak (Penguin, Random House, Faber and Faber, Time Warner Books) készít borítókat, többek között olyan jeles szerzők könyveihez, mint Gabriel Garcia Márquez, Safran Foer vagy Aldous Huxley.

Mi még szokjuk ezt a borítósorozatot, mert rendben van, hogy szép és egyéni, tehát rögtön azonosítani lehet a szerzővel a későbbiekben, viszont hiányzik belőle az angol könyvekre oly jellemző visszafogottság. (Az Amazonon körülnéztünk: Salimár, Szégyen, Mór, Az éjfél gyermekei, Harún.)

Gray Rushdie-t a brutalitás felől próbálja értelmezni, semmi visszafogottság, mintha egy rémálom-sorozat lenne. A Rushdie-szövegek befogadását erősen befolyásolják ezek a borítók, mivel egy erőszakos kontextust teremtenek.

 

Salman Rushdie a Mammut Libri könyvesboltban délután négy órától dedikálja könyveit.

Hajtás után megnézheted a Rushdie-sorozatot, és értékelheted a borítókat. Persze jó lenne kézbe fogni a könyvet, forgatni, szagolni és sokáig nézni, de ezt most nem tehetjük.