Sztanó Zsuzsanna - Hogyan lapozhatók a dimenziók?
Általános cikkek bkf tervezőgrafika sztanó zsuzsa

Sztanó Zsuzsanna - Hogyan lapozhatók a dimenziók?

Valuska László | 2015. szeptember 11. |

foto_2.jpg

 

A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) már 5 éve képzi a legmagasabb szinten fiatal művészjelöltjeit, sorozatunkban a Tervezőgrafika mesterszakon végzett hallgatók mestermunkáit mutatjuk be. Sztankó Zsuzsa legszívesebben Orwell 1984-ét is térbeli könyvben készítené el. 

porte_foto.jpgSztanó Zsuzsanna vagyok, 1990-ben születtem Csongrádon. Felsőfokú alapképzésemet a SZTE- JGYPK Rajz és művészettörténet tanszék, festészet szakirányán végeztem. Majd a BKF AMI Tervezőgrafika mester szakon diplomáztam idén nyáron. Szeretem a tervezőgrafika sokoldalúságát, azonban  a kiadványszerkesztést emelném ki, mint legkedvesebb műfajt.

Mivel az alapképzésem képzőművészeti jellegű volt, ezt szeretem vegyíteni az alkalmazott művészettel, ami a diplomamunkámon is látszik.
Diplomamunkám címe "Lapozható dimenziók", megjelenési formája pop-up könyv. Kalmár János szobrászművész: „Szobor a térben” című írása indította el bennem, egy olyan mű elkép­zelését, majd megalkotását, amely a háromdimenzióval, térbe­liséggel, formákkal és mindezek tanulmányozásával foglalkozik. E könyv olvasása közben rám hatott vizuális elképzeléseket je­lenítem meg a diplomamunkámban. Úgy, ahogyan én látom, majd megfogalmazom, és dimenziókká alakítom őket. Minden egyes elem egyéni megfogalmazás. A „Lapozható dimenziók” egy formákkal, látványos térbeli megoldásokkal és játékossággal teli élményt nyújt a pop-up könyv lapozójának és olvasójának egyaránt. A „Lapozható di­menziók” a szöveg olvasása nélkül is élvezhető, annak ellenére, hogy szervesen kapcsolódik az íráshoz.
Manapság, főleg a nyugati országokban egyre elterjedtebb és divatos a pop-up könyv, itthon még kevésbé. Szinte minden korosztályt megérint, a könyvesboltokban nem lehet úgy elhaladni mellette, hogy bele ne lapozzunk. Akár tartalmilag vagy látványilag is élvezetes, megmozgatja az emberek fantáziáját. A szöveg olvasása, pedig egy plusz tartalmat, értelmezést ad.

foto_1.jpg

foto_2.jpg

foto_3.jpg

foto_4.jpg

foto_5.jpg

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.