Általános cikkek coelho athenaeum 2008 hellókarácsony

Szt. Coelho élete az elmegyógyintézettől a sikerig

Könyves Magazin | 2008. december 17. |

A felhvásunk után Plexus nevű olvasónk is vállalta, hogy olvasni fog helyettünk, amiért nem lehetünk elég hálásak neki, ezért legyetek azok ti is.
 

B+

A mágus. Paulo Coelho élete. Athenaeum, 2008, 615 oldal, 4490 Ft.

A hazai könyvkiadás mostanában bőségesen ellátja a magyar olvasókat vaskos életrajzi kötetekkel. Ebbe a sorba illeszkedik Fernando Morais Coelho biográfiája, amelyről egyébként volt már szó a könyvesblogon.

A könyv a magyar olvasó számára mindenképp izgalmasan indul: Paulo Coelho megérkezik a 2005-ös Budapesti Könyvfesztiválra, s nem várja senki a reptéren. Már-már kétségbeesik, amikor felbukkannak az újságírók. Megtudhatjuk hogyan dedikált ezerfős tömegnek, miképpen nem metrózott Demszkyvel, milyen ajándékot kapott Marsi Anikótól, miért sóher az m1, és miért kicsinyes Coelho. A bulváros indítás szerencsére alábbhagy a második fejezettől, amikor is az életrajz tulajdonképpen kezdetét veszi. A kis Paulo kómás állapotban születik, az orvosok halottnak hiszik és lemondanak róla, de Szent Józsefnek köszönhetően megmenekül. A brazil polgárság középosztálybeli jóléte biztosítva van Coelhonak, szülei jómódúak, igazából semmiben nem szenved hiányt. A túlzott féltés korlátai azonban zavarják, és lázadását apja elég brutálisan torolja meg: elmegyógyintézetbe viteti. Az intézet inkább szanatórium, de azért a hatvanas évek pszichiátriájának világa ez: nem kerülheti el az elektrosokkot.

A tanulás nem érdekli, a könyvek igen, mindent elolvas, ami a keze ügyébe kerül, és naplójában osztályozza a műveket. Elhatározza, hogy író lesz, s döntésében megerősíti egy iskolai verspályázat első helyezése. Nagy nehezen befejezi a középiskolát, de semmi kedve hozzá, hogy természettudományi szakon tanuljon tovább. Bár sikere van a nőknél, ami főleg egyéjszakás kalandokat jelent, túl sok meleg ismerőse van, ezért férfiakkal is kapcsolatot létesít, míg a harmadik próbálkozás után rájön: nem az ő világa ez. Az alkotói létet a színház jelenti számára, és ebben eredményeket ér el, hol színészként, hol dramaturgként; színdarabíróként már kevésbé. De a közeg a fontos, a bohém életmód: az ivászatok és a drogok.

A brazil politikai helyzet nem kedvez a szabadságvágyának, a diktatúra börtönét is meg kell ismernie. Később viszont jókor van jó helyen: dalszövegíróként nagy sikert arat, a lemezeladásokból tisztes bevételre tesz szert, egy ideig művészeti igazgató lesz egy lemezkiadónál. Harmadik feleségével könyvkiadót alapít, amely nyereséges vállalkozássá növi ki magát: költészeti antológiát ad ki önjelölt költök műveiből, majd egy saját – meghatározhatatlan műfajú – könyvet hoz össze.

Paulo lassan már negyvenéves, és még mindig nem (világhírű) író: komolyabb könyvet még nem írt. De ekkor megváltozik valami. Találkozik Jean mesterrel, egy titokzatos – inkább ezoterikus, mint katolikus – rend képviselőjével, aki tanítványává fogadja. A beavatás feltételei között szerepel a Szent Jakab zarándokút megtétele, akkor, amikor ez még korántsem divat. Ez az út lesz első könyvének témája, és első könyvsikere is egyben. Először a brazil könyvpiacot hódítja meg, majd Európát, az Egyesült Államokat és Ázsiát. A kiadók előbb-utóbb csillagászati összegeket fizetnek ki honoráriumként.

A könyv utolsó harmada főleg statisztika, ami a Coelho könyvek eladott példányszámait illeti; így jön ki bűvös százmilliós szám, amelybe az egyébként gyakori kalózkiadások nem számítanak bele. Az elmarasztaló kritikákról is kapunk bő ismertetést; Coelho ezt elintézi azzal: „biztos jól írok, mert ha nem így lenne, nem olvasnának annyian.” Ilyen egyszerű a képlet. De a valóság más: a Coelho-ipar, amelynek figyelme a profi marketingtől kezdve a direkt értékesítésen át – Coelho-könyvek a brazil AVON katalógusban – az író-olvasó találkozóig mindenre kiterjed. S jaj annak a kiadónak, aki nem terjeszti széles körben a műveket: egy alkalommal a reptéri könyvesboltban nem találta a könyveit, a kiadási jogok rövidesen más könyves céghez kerültek. Ez is Coelho, aki kétszer is megnézi mire költ, érdekeit határozottan érvényesíti, kiáll a szerzői jogok védelmében, üldözi a kalózkiadásokat, de műveit elérhetővé teszi az interneten.

A könyv tisztességesen teljesíti a kitűzött célt, bemutatja Coelho életét, de nem ás túl mélyre. Hiányzik például a szüleivel való viszonyának alakulása, főleg az apjával történt kibékülés története. Továbbá rejtély marad a RAM (Regnus Agnus Mundi) szervezet ismertetése, amelyről az interneten csak a Coelhoval kapcsolatos honlapokon van információ.

Coelho a mágusi szerepre gyakran rá játszik, rendszeresen pózol köpenyben és karddal fényképezteti magát. A kiadói reklám találkozik az író exhibicionizmusával, ez nyilvánvaló. De ha Umbeto Eco lehet guru (lásd Öt írás az erkölcsről fülszövege), akkor Paulo Coelho is lehet mágus.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.