Jogi népmese a leukémiás kisfiúról

krementz | 2007. június 21. |
B+
John Grisham: A csodatévő, Geopen Könyvkiadó, 2007.

Mit csinál az, akinek vannak jó történetei, de nem tud írni? Becsülettel lejegyzi azokat, de nem sűrít, nem emel ki, nem ragadja meg a lényeget, ahogy azt John Grisham teszi évek óta óriási sikerrel. Több száz oldalon keresztül ugyanazon a monoton hangon mesél lényegest és lényegtelent egyaránt. És ami történt, az tényleg érdekes, mondhatni tanulságos. A történet végére természetesen a hős felér a csúcsra, de aztán mégse, illetve igen, de másképpen.

A Csodatévő főhőse egy ügyvédjelölt, aki még lúzernek is hendikepes figura. A barátnője kirúgja, a hitelezői behajtót küldenek rá, a céget, ahol munkába állt volna, megette egy nagyhal, és őt lapátra tették, mielőtt dolgozni kezdhetett volna. Ja, és ki is lakoltatják. Közben egy érdektelen szeminárium keretében jogi tanácsokat kénytelen adni az idősek otthonában, természetesen ingyen, szakmai gyakorlat keretében. Innen indulunk. Aztán az egyik tanácsadásból szállás lesz, a másikból pedig a nagy ügy – egy leukémiás fiú képviselete a biztosítótársaság ellen. Nincs is ennél szebb, píszíbb feladat, plusz tuti siker: a Philadelphiában Tom Hanksnek, míg az Erin Brokovich-ban Julia Robertsnek járt iyenért az Oscar-díj.

Könyvei eredetileg is filmalapanyagnak szánt tisztességes lektűrök, amit így is nagyon lehet szeretni, ugyanis nem akar másnak látszani, mint ami. Én is inkább filmek formájában találkoztam Grishammel (A cég, A Pelikán ügyirat, Az ügyfél, Az ítélet eladó), és ezek jók voltak. Igazságügyi thrillernek szokták nevezni Grisham történeteit, számomra inkább a jog működőképességébe vetett hit és a szkepticizmus küzdelméről szólnak. Afféle modern népmesék.

A Csodatévő című könyv az indokoltnál vaskosabb, jó nagy betűkkel szedett szöveg, készüljünk fel rá, de nyáron egynek jó.
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.