Jogi népmese a leukémiás kisfiúról

krementz | 2007. június 21. |
B+
John Grisham: A csodatévő, Geopen Könyvkiadó, 2007.

Mit csinál az, akinek vannak jó történetei, de nem tud írni? Becsülettel lejegyzi azokat, de nem sűrít, nem emel ki, nem ragadja meg a lényeget, ahogy azt John Grisham teszi évek óta óriási sikerrel. Több száz oldalon keresztül ugyanazon a monoton hangon mesél lényegest és lényegtelent egyaránt. És ami történt, az tényleg érdekes, mondhatni tanulságos. A történet végére természetesen a hős felér a csúcsra, de aztán mégse, illetve igen, de másképpen.

A Csodatévő főhőse egy ügyvédjelölt, aki még lúzernek is hendikepes figura. A barátnője kirúgja, a hitelezői behajtót küldenek rá, a céget, ahol munkába állt volna, megette egy nagyhal, és őt lapátra tették, mielőtt dolgozni kezdhetett volna. Ja, és ki is lakoltatják. Közben egy érdektelen szeminárium keretében jogi tanácsokat kénytelen adni az idősek otthonában, természetesen ingyen, szakmai gyakorlat keretében. Innen indulunk. Aztán az egyik tanácsadásból szállás lesz, a másikból pedig a nagy ügy – egy leukémiás fiú képviselete a biztosítótársaság ellen. Nincs is ennél szebb, píszíbb feladat, plusz tuti siker: a Philadelphiában Tom Hanksnek, míg az Erin Brokovich-ban Julia Robertsnek járt iyenért az Oscar-díj.

Könyvei eredetileg is filmalapanyagnak szánt tisztességes lektűrök, amit így is nagyon lehet szeretni, ugyanis nem akar másnak látszani, mint ami. Én is inkább filmek formájában találkoztam Grishammel (A cég, A Pelikán ügyirat, Az ügyfél, Az ítélet eladó), és ezek jók voltak. Igazságügyi thrillernek szokták nevezni Grisham történeteit, számomra inkább a jog működőképességébe vetett hit és a szkepticizmus küzdelméről szólnak. Afféle modern népmesék.

A Csodatévő című könyv az indokoltnál vaskosabb, jó nagy betűkkel szedett szöveg, készüljünk fel rá, de nyáron egynek jó.
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.