Általános cikkek lengyel díj magvető 2010 spiró_györgy

Spiró György Angelus-díjat kapott

.:wendy:. | 2010. december 07. |

Spiró György Messiások című regényének lengyel kiadása nyerte idén az Angelus Közép-Európai Irodalmi Díjat.

Az idén negyedik alkalommal osztották ki az Angelus Közép-Európai Irodalmi Díjat, melyet az előző évben lengyel nyelven kiadott, legjobbnak tartott közép-európai irodalmi műnek ítélnek oda.

A versenyben 21 ország íróinak művei vehetnek részt. A lengyel kiadók egy hazai és egy külföldi szerzőt jelölhetnek. A díjra nevezett 40 könyvből hét került be a döntőbe. Spiró György a díjjal együtt 150 ezer zloty, kb. tízmillió forint pénzjutalomban is részesült. A díjat december 4-én adták át Wrocławban egy hivatalos gálaműsor keretében.

A nyertes kötet tavaly jelent meg a W.A.B. Kiadó gondozásában Mesjasze címen, Elzbieta Cygielska fordításában.
2007-ben jelent meg A Jövevény  című regény átdolgozott kiadása Messiások címmel. A Messiások hősei Párizsban, a 19. században éltek, mégis kortársainknak érezhetjük őket. Az 1840-es évek elején Párizsban, a lengyel emigráció körében megjelent egy titokzatos ember Vilnából, szektát alapított, misztikus tanokat hirdetett s azt, hogy ő az Úr. Óriási hatással volt az 1830-31-es felkelés után emigrált lengyel értelmiségiek legjobbjaira, köztük olyan költőóriásokra, mint Mickiewicz és Słowacki. Az Úr Ügyének hívei buzgón láttak az Örömhír megjelentéséhez, s bár hatvan főnél csak ritkán számláltak többet, mégis nagy felfordulást okoztak az egyház- és titkosszolgák körében. Nemcsak a Pápát próbálták megtéríteni, de az izraeli és európai zsidóságot is, s lengyel hadtestekkel vettek részt a 11848-1849-es forradalmakban.
Spiró György a tőle ismert alapossággal mutatja meg a hit, a vallási közösségek mindenkori emberi motívumait, s festi meg azt az időszakot, melyről hősei `nem sejtették, hogy az álmessiások, a szekták és a kvázivallások kora jött el, hogy immár a nemzeti eszmében és a forradalmak korában élnek.

2008-ban Esterházy Péter Harmonia Caelestis című regényével nyerte el az elismerést.