Általános cikkek lengyel díj magvető 2010 spiró györgy

Spiró György Angelus-díjat kapott

.:wendy:. | 2010. december 07. |

Spiró György Messiások című regényének lengyel kiadása nyerte idén az Angelus Közép-Európai Irodalmi Díjat.

Az idén negyedik alkalommal osztották ki az Angelus Közép-Európai Irodalmi Díjat, melyet az előző évben lengyel nyelven kiadott, legjobbnak tartott közép-európai irodalmi műnek ítélnek oda.

A versenyben 21 ország íróinak művei vehetnek részt. A lengyel kiadók egy hazai és egy külföldi szerzőt jelölhetnek. A díjra nevezett 40 könyvből hét került be a döntőbe. Spiró György a díjjal együtt 150 ezer zloty, kb. tízmillió forint pénzjutalomban is részesült. A díjat december 4-én adták át Wrocławban egy hivatalos gálaműsor keretében.

A nyertes kötet tavaly jelent meg a W.A.B. Kiadó gondozásában Mesjasze címen, Elzbieta Cygielska fordításában.
2007-ben jelent meg A Jövevény  című regény átdolgozott kiadása Messiások címmel. A Messiások hősei Párizsban, a 19. században éltek, mégis kortársainknak érezhetjük őket. Az 1840-es évek elején Párizsban, a lengyel emigráció körében megjelent egy titokzatos ember Vilnából, szektát alapított, misztikus tanokat hirdetett s azt, hogy ő az Úr. Óriási hatással volt az 1830-31-es felkelés után emigrált lengyel értelmiségiek legjobbjaira, köztük olyan költőóriásokra, mint Mickiewicz és Słowacki. Az Úr Ügyének hívei buzgón láttak az Örömhír megjelentéséhez, s bár hatvan főnél csak ritkán számláltak többet, mégis nagy felfordulást okoztak az egyház- és titkosszolgák körében. Nemcsak a Pápát próbálták megtéríteni, de az izraeli és európai zsidóságot is, s lengyel hadtestekkel vettek részt a 11848-1849-es forradalmakban.
Spiró György a tőle ismert alapossággal mutatja meg a hit, a vallási közösségek mindenkori emberi motívumait, s festi meg azt az időszakot, melyről hősei `nem sejtették, hogy az álmessiások, a szekták és a kvázivallások kora jött el, hogy immár a nemzeti eszmében és a forradalmak korában élnek.

2008-ban Esterházy Péter Harmonia Caelestis című regényével nyerte el az elismerést.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.