Általános cikkek újság alexandra

Sebők János Sebők Jánosról

Valuska László | 2008. március 10. |
Nincsen szebb dolog az újságírásban annál, mint amikor valakinek teljes hatalma van egy rovat felett. Például szépeket írhat a saját könyvéről, persze álnéven, mert a hülye ovasó úgy sem veszi észre.

Kedvenc rockzenei újságírónk és rock-kutatónk, Sebők János minden hónapban letesz valamit az asztalra, általában cd-kről szokott ez a drága jó ember írni, meg néha rockzenei könyvekről, mint most: Rolling Stones, Cseh Tamás-önéletrajz és A rock története 2. Most is ezt tette S.J. aláírással az Alexandra által kiadott Könyvjelző című ingyenes havi kulturális magazin 88-89. oldalán.

Mi a baj ezzel?

Hogy a saját könyvéről (Jávorszky Béla-Sebők János: A rock története 2. A 70-es évek. Glória kiadó, 544 old. 5980 HUF) írt méltató recenziót. Így kezdődik a szigorú tekintetű recenzens írása saját könyvéről: "Nagy fába - mondhatni egy egész erdőbe - vágta a fejszéjét a Jávorszky-Sebők alkotópáros, amikor évekkel ezelőtt hozzákezdett a magyar és a nemzetközi rock történetének megírsához".

Vagy: "mondhatnánk úgy is, hogy a tenger kimérésére vállalkoztak". Hiszen, mint később kiderül, milliónyi adatot és pletykát kellett ellenőrízniük és korrigálniuk, szegények.

S.J. elégedetten forgatta a könyvet, ezért még a szerkesztői előszóból is hosszan idéz. Ezt én nem teszem meg, mert nálam nem az egyik word dokuból kell átmásolni könnyedén a másikba, hanem pepecselve kell kiírnom.

Szurkolunk a szerzőnek, hogy jól vigyék a könyvét, ha már ennyit bevállalt, és egyben megkérünk minden alanyi költőt és kezdő regényírót, hogy műveiket és az azokról szóló saját kritikáikat bátran küldjék el az Alexandrának, mert szívesen fogadják. Hiszen ki más látná jobban egy mű erényeit, mint a szerző maga?