Általános cikkek képregény rasszizmus marvel dc

Rasszista szuperhősök a DC-től Marvel Kapitányig

.konyvesblog. | 2014. szeptember 09. |

314384_v1 (1).jpg

Hiába mentik meg a világot, a szuperhősök sem mind szimpatikus emberek, tele jó tulajdonsággal és pozitív gondolattal. A legtöbbjük például semmi kivetnivalót nem talál a politikailag inkorrekt viccekben, de akár azt is mondhatnánk, hogy rasszistábbak, mint a niggerező Huckleberry Finn. A Cracked összeszedte az öt legrasszistább képregényt.

Az Igazság Ligája

Még az olyan elitcsapatnak is meggyűlik a baja a korrektséggel, mint Az Igazság Ligája. Amikor a hetvenes években a Hanna-Barbera produkciós cég rajzfilmmé adaptálta a sztorit, a fehér szuperhősök szuperbarátokat kaptak, méghozzá egy indián (Apache Chief), egy japán (Samurai), egy mexikói (El Dorado) és egy afroamerikai (Black Vulcano) karakter képében. Sajnos az alkotóknak jelmezre már nem futotta a tollukból, így a négy barát félmeztelenül, elfeledett sztereotípiákat felelevenítő idiótákként szerepelt a sorozatban.

Batmannek például a kínaiakkal, az indiánokkal és az afroamerikaiakkal is volt már konfliktusa képregényes pályafutása alatt.

314396_v1.jpg

Aquaman már meg sem próbálta álcázni a rasszista fröcsögést. Szegény biztos túl sok időt töltött állatok között.

314380_v1.jpg
Na, de mi a helyzet Az Igazság Ligájának egyetlen kisebbségben lévő szuperhősével, Csodanővel? A jelek szerint ő sem az a széplelkű amazon a Paradicsom-szigetekről. Egy kis sárgázás szerinte még belefért.

314390_v1.jpg
Bár a Zöld Lámpás rendőrként a világűrben járőrözik, és furábbnál furább lényekkel társalog, egy igazi eszkimó látványa nála is kiveri a biztosítékot.

314378_v1.jpg
Természetesen Superman sem akar kimaradni a rasszista buliból, minden idők egyik legrasszistább képkockája (az ominózus japánverés) is az ő nevéhez fűződik. Pedig még egy varázserejű szarkofágja is van, ami feketévé változtatja a barátnőjét.

X-Men

Rasszista mutánsok? Ez valószínűleg sosem jutott volna eszünkbe, ha az elnyomott kisebbségek hangját hirdető sorozat írói nem kezelték volna rosszul a kisebbség-kérdést. A mutánsok például azt hiszik, attól, hogy fekete barátaik is vannak, bátran niggerezhetnek – még egy temetésen is, ahogy Árnymacska tette.

314774_v1 (1).jpgAz indián mutáns indián sztereotípiákon lovagol (például egy bölényen), a kínai pedig az összes gonosztevő közül a leggonoszabb - szuperképessége szégyenszemre kimerül a tűzijáték-csinálásban. Ki sem találnánk, hogy hol nőtt fel az ír mutáns. Egy koboldokkal teli kastélyban, és természetesen az alkohollal is problémái voltak. Aki nem értené, hogy mi a baj az ártatlan sztereotípiákkal, az képzeljen el egy magyar mutánst, aki szuperképességként cifrábbnál cifrább néptánclépéseket képes bemutatni, civilben meg minden este pálinkamámorban veri el az asszonyt.

314770_v1 (1).jpg


Az Igazság Társasága

A világ első szuperhőscsapata sem épp a liberalizmusáról híres. Íme néhány bizonyíték.

314834_v1.jpg

314842_v1.jpg

314824_v1.jpg

Ifjú szövetségesek

A gyermekkorú szereplőknek se kellett a szomszédba menni egy kiadós japcsizásért.Hirohito császár például az egyik jelenetben saját népét nevezi csaló patkányoknak, majd kijelenti, hogy az USA nagyon is jól teszi, ha a háborúban legyőzi a szigetország lakóit. 

Egészen szürreális Fekete Karom eredettörténete is: a későbbi főgonosz ugyanis egy balesetben veszítette el az egyik kezét, melyet azután egy afroamerikai sorozatgyilkos kézfejével pótoltak. Utóbbi vére azután az addig békés férfit igazi gyilkológéppé változtatta. Nyilván.

Marvel Kapitány

Még a Shazam varázsszó kiejtése sem menti meg a rasszizmus vádjától Billy Batsont,azaz Marvel Kapitányt. Az igazság bajnoka ugyanis klasszikus rabszolgatartó, szolgájára pedig bármely alantas munkát rá lehet bízni. Emberi külsőt azonban nem sikerült kölcsönözni neki, ráadásul az alkotók szerint babonás és elég ostoba is szegény. Hiába van ugyanis gyakorlatilag éjjel-nappal együtt a gazdájával, arra még nem sikerült rájönnie, hogy valójában kicsoda bújik meg Marvel Kapitány szűk egyenruhájában. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.

...
Zöld

A Stonehenge építőit is pestisjárvány törölhette el a föld színéről

A hír mellé két könyvet ajánlunk a járványok történelemformáló hatásáról.