Rakovszky és Bartis a Libri-díjas

Rakovszky és Bartis a Libri-díjas

.konyvesblog. | 2016. május 25. |


Idén indult útjára a Libri irodalmi díj és a Libri irodalmi közönségdíj. A Libri Könyvkereskedelmi Kft. által 2016-ban alapított díj az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit díjazta. A  zsűri az első évben egy verseskötetet, a közönség egy 600 oldalas regényt díjazott.

A Libri irodalmi díj nyertese 2016-ban Rakovszky Zsuzsa Fortepan című kötete, a Libri irodalmi közönségdíjat pedig Bartis Attila A vége című regénye érdemelte ki. A Libri irodalmi díj és a Libri irodalmi közönségdíj ünnepélyes díjátadóját május 25-én rendezték, ekkor derült fény a nyertesekre.

A díjakra a szakmai zsűri és közönség szavazhatott. A díjat elnyerő könyvek szerzői 1-1 millió forintot kaptak, illetve 25-25 millió forint értékű médiatámogatást, melyet bármely könyvük promóciójára használhatnak fel.

A döntős könyvek a tavalyi év kiemelkedő alkotásai közül kerültek ki, a közönség és a zsűri a következő 10 könyvből választotta ki az idei nyerteseket:

Bartis Attila A vége

Dragomán György Oroszlánkórus

Esterházy Péter-Szüts Miklós A bűnös

Forgách András Élő kötet nem marad

Nádasdy Ádám A vastagbőrű mimóza

Rakovszky Zsuzsa Fortepan

Réz Pál Tények és Tanúk - Bokáig pezsgőben

Szvoren Edina Az ország legjobb hóhéra

Térey János A legkisebb jégkorszak

Ungváry Krisztián Magyar megszálló csapatok

A Libri irodalmi díjak 10 döntős könyve közt szerepelt Réz Pál hangos memoárja, a Bokáig pezsgőben. A korszakalkotó könyv kapcsán a Libri Könyvkereskedelmi Kft. Libri irodalmi életműdíjat ad át Réz Pál jogutódjainak, mely egy egyszeri díj; az elismeréssel a Libri szeretne méltó emléket állítani Réz Pálnak és munkásságának. A döntés értelmében a könyv 7,5 millió forint értékű médiatámogatást kap, a Libri kiemelten megjeleníti a Bokáig pezsgőben című kötetet felületein, könyvesboltjaiban és weboldalán a könyv súlyához mérten.

A zsűri tagjai Fullajtár Andrea, Szilágyi Zsófia, Bálint András és Károlyi Csaba voltak, a zsűri moderátori tisztjét pedig Vitray Tamás töltötte be.

Károlyi Csaba irodalomtörténész, a zsűri tagja szerint a tízes listán lévő könyvek közül többet a társadalmi hasznossága alapján is érdemes számon tartani. Például Nádasdy Ádám tárcái a magyar irodalomban először beszélnek ilyen barátságosan és szellemesen a melegekről, Forgách András könyve pedig nagyon egyenesen és tiszta hangon beszél a szeretett anya beszervezéséről, a Kádár-rendszer máig ható gazemberségeiről.  Az a könyv pedig, amely a Libri irodalmi díjat most először megkapja, a múlt végtelenségéről és az emlékezés bizonytalanságáról beszél, azt kérdezi, megragadható-e, megőrizhető-e mindaz, ami valaha történt, egyfajta személyes hangú világ- és létösszegzésre vállalkozik. A fényképek emlékezete szóképek gazdagságát hívja elő, széppé válik a csúnya is, jónak tűnik az is, ami rossz volt, a zseniális versbeszéd életet lehel mindabba, ami elmúlt. Minderre csak jelentős költészet képes. Rakovszky Zsuzsa nagy költő.

Fullajtár Andrea szerint a kultúránknak, azon belül azoknak a művészeknek, akik ebből a díjból részesülnek, égető szüksége van az ilyen elismerésekre. A színésznő egy nap alatt olvasta el a közönségdíjas Bartis regényt.

Reggel elkezdtem nyolckor, és a hatszáz oldalas Bartis Attila könyvet este tízre kiolvastam. Iszonyatosan vitt magával a történet, és ez az olvasás legnagyobb élménye.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.