Általános cikkek programajánló irodalom

Programajánló: Múzeumok éjszakája - Június 23.

.:wendy:. | 2007. június 22. |
Múzeumok Éjszakája. A gondos tervezés már csak azért is létszükséglet, mert ha nem döntjük el időben, hogy mikor és hova, na és persze milyen sorrendben megyünk, könnyedén az egyik odafele tartó tömött járművön találjuk magunkat szitkozódva, hogy miért nem gondoltuk át előre, na akkor aztán fuccs a kultúrának. Ezért nekem a Múzeumok Éjszakája már délután négykor elkezdődik és már jó előre össze is gyűjtöttem, hova fogok menni (teljes program itt). Nos, engem a következő helyeken találhattok meg szombat délután és este ábécé sorrendben:
 
Ady Emlékmúzeumban (1053 Veres Pálné u. 4-6) 18 órától éjfélig maratoni Ady-versfelolvasás lesz.
 
Mindenképp benézek a Budapesti Történeti Múzeumba (Budavári Palota E épület), ahol Száz mondat a kabaré 100-ról címmel megismerhetjük a századelő kabaréjának világát, amikor a kor irodalmi elitje írta a kabaréjeleneteket, éjfél után pedig igencsak érdekes programot találtam: a Színművészeti Egyetem hallgatói pajzán, obszcén, érzéki verseket szavalnak a trubadúrköltészet legjavából, a program címe Udvariatlan szerelem, helyszín a Barokk csarnok.
 
Budavári Labirintusba (1014 Úri u. 9.) kicsit is félve merészkedem le, nagyon rossz a tájékozódási képességem ugyanis, de mivel 17 órától hajnali 2-ig folyamatosan Irodalmi grotta lesz, a magyar és az európai irodalom hangoskönyveivel, megpróbálkozom a lejutással. Remélem, odatalálok, majd követem például Fekete Ernő hangját, Ő olvassa a Nyugalmat. 
 
Az Ernst Múzeumban (1065, Nagymező u. 8.) szuper program lesz, este 8-tól engem az első sorban találtok: Kortárs Irodalmi Koncert: Fekete Gyula, Horváth Balázs, Kurtág György, Nagy Alexander, Allen Brings dalai Kukorelly Endre, Parti-Nagy Lajos, Garaczi László Moholy-Nagy László és Elisabeth Barett Browning verseire. Mondjuk, kicsit félek, hogy elalszom, addigra biztos nagyon fáradt leszek, de majd előtte felüdülésnek beiktatom Ricsi bohóc gyerekműsorát a Közlekedési Múzeumban, ami nem irodalmi program, de vicces.
 
A Magyar Nemzeti Galériába (Budavári Palota A, B, C, D épület) viszek magammal egy-két gyereket is, mert 16 órától a vendég a MÓRA könyvkiadó lesz, zenés, rímes mesebeszéd a program. Majd kergetőznek egy jót a mesék után, csak aztán idejében le kell őket passzolni, hogy mehessek a fent említett pajzán versfelolvasásra.
 
A végére hagytam persze a nagy falatokat, még egy kis szervezést igényel, hogy hogyan is leszek egyszerre két helyen, de nem hagyom ki a Petőfi Irodalmi Múzeumban 18 órakor Térey János és a Kispál közös koncertjét, a címe Interjú Anteával. A gyerekek ide jöhetnek majd velem, mert ellesznek, nekik pont hattól a Buday György-kiállításon linómetszés és nyomdagépen nyomtatás a program, punktum. 23:00-tól pedig ott leszek a rendhagyó tárlatvezetésen, amit a  Színművészeti Egyetem végzős hallgatói tartanak Máté Gábor vezetésével, talán még pont visszaérek a várba a pajzán dalokra.
 
A legjobb program a végére marad, a Rendőrintézeti Múzeum (1087 Mosonyi Mihály u. 7.) nagy dobásra készül: délután öttől hatig beszélgetés lesz magyar krimiírókkal, rendőrségi témájú könyvek szerzőivel, többek között ott lesz Evelyn Marsh, Martha Tailor, Lőrinc L. László, Anhony Grey, Peter Shark, Dr. Garamvölgyi László és Nemere István. Azért az engem megmosolyogtat, hogy szinte mindegyik híres magyar krimiíróknak angol neve van, de persze tudom, tudom ezt így kell csinálni. A beszélgetés után kedvezményes krimikönyv-vásár is lesz, majd beszerzek pár Peter Sharkot.
 
Íme a sok irodalmi program, mindenki válogasson kedvére, ott találkozunk. Aztán tessék beszámolni róluk, így teszek majd én is.  
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.