Általános cikkek kalligram esterházy nádas_péter

Nádas és Esterházy szlovák nyelven

KálmánG | 2009. október 01. |

A pozsonyi Kalligram kiadónál újabb Nádas és Esterházy könyvek jelentek meg szlovák nyelven. Nádas Pétertől a Párhuzamos történeteket Juliana Szolnokiová fordította szlovákra Paralelné príbehy címmel. Nádas monstre regénye három kötetben jelent meg augusztusban, az első kötet (Néma tartomány) szlovák címe Mlkva krajina. Ugyancsak Juliana Szolnokiová fordította Esterházy Pétertől a Žiadne umenie (Semmi művészet) és a Pomocné slovesá srdca (A szív segédigéi) című könyveket. A két kötet most szeptemberben jelent meg.
 


A Kalligramnál korábban a Harmonia Caelestis (azonos címmel) és a Javított kiadás (Opravené vydanie) (Ford.: Renáta Deáková) jelent meg szlovákul.

Nádas Pétertől Hamlet je slobodný (Hamlet szabad) (Ford.: Peter Kováč) címmel esszégyűjtemény, az Egy családregény vége (Koniec rodinnej ságy) (Ford:Katarína Králová), Takarítás (Upratovanie) (Ford.:Peter Kováč) címmel drámagyűjtemény és az Emlékiratok könyve (Kniha pamätí) (Ford.:Juliana Szolnokiová) jelent meg szlovák nyelven.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.