Mit vegyünk karácsonyra? No. 2

KálmánG | 2007. december 18. |
B
Frances Mayes és Edward Mayes: Vigyük haza Toszkánát, Tericum, 2007, Budapest, 238 oldal, 5970 Ft.


Ha van tipikus ajándékozásra szánt könyv, akkor a Vigyük haza Toszkánát című kiadvány biztosan az. Nyugati stílusú fél-ismeretterjesztő, színes, szemet gyönyörködtető darab, rengeteg jól beállított fotóval, nagy betűkkel és sorközökkel szedett szellős szöveggel. Nafin tu vin, nafin tu lúz alapon kilátástalan tanácstalanság esetén bátran ajándékozható a félreeső családág bármely (inkább felnőtt) tagjának. A Napsütötte Toszkána szerzőjének, Frances Mayes írónőnek újabb könyvéről van szó, melyet férjével Edward Mayes költővel közösen készített el, Steven Rothfeld fotográfus képeivel gazdagítva azt. E kiadványban a jól bevált recepthez tartja magát a szerzőpáros és Toszkána világába kalauzolja olvasóit. Jól elkészített, szépirodalmi igényekkel megírt szöveg, mely egyesíti a napló, az útirajz, a regény, a tudományos ismeretterjesztés, a szakácskönyv és a manapság olyannyira felkapott életmód-kiadványok stílusát. Szó esik mindenről mi szemszájnak ingere, toszkán gasztronómiáról, a sajtokról, borokról, olíváról, receptekről, Toszkána természeti szépségeiről. Mayesék nyilvánvalóan térdre vannak rogyva Itália e valóban gyönyörű és megragadó szegletétől, minden életformák netovábbjának tartják a toszkánait. Rajongásuk jóformán művészi teljesítményként fogja fel, ha valakit e földrészre szült a drága anyai öl vagy vetett a sors, mely hozzáállásnak éppenséggel van is alapja, elég csak belekóstolni egy jó toszkán borba, hogy az ember megbizonyosodjon róla, de mégis érezhető rajta némi amerikai magatartás, mely (jó esetben) elalél mindentől, amiben száz évnél idősebb hagyományok meg kultúra van. Az mindenesetre kiderül e kiadvány sokszor filozofikusba hajló elmélkedéseiből, hogy Toszkánában tényleg tudnak valamit az emberek, amit a világ több részén sem ártana oktatni. Van Toszkánában valami kiegyensúlyozott, békés lassúság, mely szülői viszonyban van a nagybetűs Élettel: elnéző, kedves mosollyal és mérhetetlen türelemmel fordul felé.



B-
Robin Maxwell: Az elveszett hercegek, Tericum, 2007, Budapest, 290 oldal, 2970 Ft


A történelem fekete foltjainak rajongói számára ajánlott ez a regény. Ha kisfiunk már kiheverte Tom Sawyert és Harry Pottert, túl van már egy-két minőségi klasszikuson, például az Egri csillagokon vagy Sienkiewicz egy-két szerzeményén, feltűnően jó jegyeket hord haza történelemből és a playstationnel szemben előnyben részesít egy szórakoztató olvasmányt, akkor mielőtt például a Rózsa nevének (vagy éppen a Foucault-ingának) nekieresztenénk, gyakorlásnak és lazításnak ajánlható számára például ez a regény is. (Persze felnőtteknek is remek olvasmányélményt nyújthat ez a szöveg). Robin Maxwell regénye szórakoztató, emészthetőre hangolt történelmi bestseller, mely a Shakespeare által is színre vitt III. Richárd korában játszódik, s az angol történelem egyik nagy rejtélyével foglalkozik. Nevezetesen azzal, hogy mi is történt a nagyhatalmú IV. Edward király gyermekeivel V. Edwarddal és Richárddal, miután a zsarnok Glousteri Richárd a későbbi III. Richárd a Towerba vetette őket, miután sikerült visszamenőleg érvénytelenítenie IV. Edward házasságát, és gyermekeit fattyaknak kikiáltania. A testvérek a Towerből ismeretlen körülmények között tűntek el. A legelterjedtebb elmélet szerint megölték őket, más elméletek szerint a gyermekek életben maradtak.


FELHÍVÁS:
Drága karácsonyban megfáradt olvasóink!

Küldjétek el könyvjavaslataitokat nekünk az e-mailünkre, mert készítenénk egy összeállítást arról, mit és miért vesztek ajándékba. köszi.
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.