Mit vegyünk karácsonyra? Filmeskönyv szpesöl

verespalne | 2007. december 19. |

Mit csináljunk akkor, ha a tavalyi és tavalyelőtti karácsonyt is megoldotta az x film, amit látnod kell mielőtt meghalsz című válogatás aktuális kiadványa, és az Erotika a filmben-t is megvettük még idegen nyelven, mert úgyis csak a fotók érdekeltek benne? Idén nem segítették meg a kiadók a filmbuzi ismeretségi körrel rendelkezőket, a könyvesblog azonban végigböngészte a filmes könyvek soványka kínálatát. Sok jóval nem szolgálhatunk, rengeteg a kis-, közepes- és nagyalakú, unalmasnak tűnő portré, akad egy-két szakdolgozatíráshoz is jól hasznosítható szakkönyv, de nagy részük olyan igénytelen papírborítással jön ki, hogy rossz őket kézbe venni. 

Bokor Pál: A siker neve Oscar - nyolcvan éves az Oscar-díj, Atlantic Press 2007, 200 oldal, 2480 HUF

Látszóleg tökéletes ajándék lehetne Bokor Pál A siker neve Oscar - Nyolcvan éves (jesszus) az Oscar-díj, de hát eleve ki ad olyan könyvet jó szívvel ajándékba, amelynek már a címlapján is helyesírási hiba virít, pedig ez már az első kiadást érő negatív kritikák hatására kinyomott második, javított akarna lenni. Bokor Pál, az MTI egykori washingtoni tudósítója és Návai Anikó egykori férje az Oscar-díj történetének olvasmányos összefoglalásával  próbálkozott meg, ami azért tűnik rettentő furcsának, mert a volt felesége a hetvenedik születésnap alkalmából már egy könyvet. (Návai mára már ritkaságszámba menő könyvét jelenleg 100 forintért árulják a vaterán.) A történeti áttekintés sok érdekességgel tehát nem fog szolgálni, ahogyan a kötet végére bigyesztett szabályzat, és a csonka díjlista sem. Az Andy Vajnáról és Dobó Katáról szóló fejezet mondatai ("Vajna fiatalos alkatú, dinamikus és gáláns férfi, világlátott ember, és igen tehetséges filmipari vállalkozó <...>, az 1974-ben született, igen egyszerű családból származó, s talán ezért is kirobbanóan ambiciózus, győri lletőségű Dobó Kata") viszont szabályosan sokkoltak minket. (D-)

 

 

 

 


Juhász István: Kincses magyar filmtár, Kráter Műhely, 248 oldal, 2007

Ha viszont az ajándék várományosát nem lehet kirobbantani az Örökmozgóból, és szívesen dudorászik régi filmslágereket, valamint olyan szavakat használ, hogy "kincses fényjátékház", akkor ideális választásnak tűnik a szörnyű címmel rendelkező Kincses magyar filmtár, Juhász István ugyanis "a magyar beszélőfilm 1930 és 1944 közötti káprázatos aranyidejét" dolgozta fel könyvében. A szerző korábban több oktatási intézményben (PPKE, SZFE, KJF) tanított színjátékírást és dramaturgiát, ezt kiválóan példázza 10 + 1 fejezetre tagolt könyve, amely inkább kelti egy száraz nyelvezettel megírt egyetemi tankönyv benyomását, de némafilmtörténetet kutató phd hallgatóknak talán így is érdekes lehet. Kevés kép kapott helyet a kötetben, azok is mind a végére vannak függelékként zsúfolva, pedig néhány egészen érdekes plakátot is sikerült beemelni a Mozi úság és a Magyar film korabeli számaiból. (D+

 

 

 

Film Színház Muzsika, Darvas Iván, Glória Press Kiadó, 2007, 128 oldal

Ezzel ellentétben a képek bősége jellemzi az idén elhunyt Darvas Iván emlékének állított kis könyvecskét. Az MTI gondozásában jelent meg a Film-színház-muzsika sorozat első
része, amellyel a magyar művészvilág már nem élő óriásainak szeretnének emléket állítani. A kötet felelős szerkesztője Keleti Éva fotóművész, az egészen kicsi minialbumba került, kiváló fotók csaknem felét ő készítette. Kertész Imre, Lukács Sándor, és Gajdó Tamás jegyzik az elhanyagolható terjedelmű szöveges részeket, a könyv lényege tulajdonképpen az MTI fotótárára épülő egyedülálló fotósorozat - a régi filmek szerelmesei mellett ideális ajándék Darvas Ivánért rajongó nagymamáknak is, csak ne lenne ennyira kicsi. (B-)

 

 

 


Johnstone, Iain: Tom Cruise - Színház az egész világ... , Saxum Kiadó, 2007

Klasszikus biográfia, a közepes méretű és közepesen unalmas fajtából. Egy igazi Tom Cruise rajongó szemszögéből íródott, aki szerint Tom "fényszóróként világító, kék szemű és gyilkos mosolyú fiatal színész"-ként a "filmsztár csillagjelével a homlokán" robbant be Hollywoodba. Az életrajz a Kockázatos üzlet híres táncjelenetétől egészen napjainkig ível, amikorra Tom már "bilió" dollárokat kaszál egy-egy filmen. Bár a könyv igencsek elfogult, azért egy rövid mellékmondat erejéig a szerző is belátja, hogy a szcientológiai fordulat nem tett éppen jót Tom Cruise karrierjének. Ahogyan a könyvnek sem, hogy a belecsúsztatott cetlin tájékoztatják az olvasót arról, hogy a címlapon kívül (itt helyesen Iain Johnstone) mindenhol elírták a szerző nevét (Ian-re.) Brávó. C-

 

 

 


Grobel, Lawrence: Al Pacino - Életem, Kelly Kft., 2007

Míg egy Tom Cruise biográfiát főleg nőismerőseimnek vásárolnék, az Al Pacino - könyvet inkább férfirokonok kezében tudom elképzelni. A szerző, Lawrence Grobel készített már Marlon Brando- és Truman Capote- kötetet is, most már Al Pacinoval is olyan sokat interjúzott, hogy kifért belőle egy egészen vastag könyv. Al Pacino jegyzi az előszót, amelyből kiderül, hogyan találkozott először a szerzővel: "Megkínáltam egy fánkkal, amelyet már félig megettem. Ízlett neki." Szekunder irodalomat kedvelő riportereknek hasznos darabnak tűnik, egyszerű külalakja miatt mégis inkább díszdobozos Szemtől szembe vagy Keresztapa mellé tudnám elképzelni. Kisérőnek. C+

 

 

 



Tímár Péter: Kis éji csontzene - Fiókban maradt forgatókönyvek, Barrus Könyvkiadó, 2007, 324 oldal

Fiókban maradt forgatókönyveket kiadni olyannyira furcsának tűnik, hogy a szerző maga sem érti, mi késztette erre a különös cselekedetre, hogy "okafogyottá vált forgatókönyveimet megmutassam a közönségnek." A kötetben hat forgatókönyv szerepel, ami elég sok, ha belegondolunk, hogy Tímár Péter még így is rendezett tizenhárom nagyjátékfilmet. A hat között helyet kapott az ördöggel való szerződésre épülő mesefilm (A hűség), a kötet címadójául szolgáló scifi, egy A szavesz keseg címre hallgató rímekbe szedett rövidfilm, és a valóságshow díszletben játszódó Big Bozsó. Ezt viszont tényleg csak hardcore magyar film rajongóknak ajánljuk, akik séróból idéznek a Csapd le csacsiból. B.

 

 

 

 

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.