Általános cikkek 2008 harrypotter

Minden idők legsikeresebb novellagyűjteménye

Valuska László | 2008. augusztus 08. |

Árusításának első napján több mint tízezer példányban kelt el az a novelláskötet, amely a Harry Potter regényfolyam előzménynovelláját (itt elolvasható már magyarul is) is tartalmazza - ezzel a könyv minden idők leggyorsabban szétkapkodott novellagyűjteménye lett Nagy-Britanniában, írta az MTI.

A What's Your Story? (Mi a történeted?) című kötet eredetileg 13 postai levelezőlap méretű papírra vetett művet mutat be olyan szerzők tollából, mint Doris Lessing, Nick Hornby, Sebastian Faulks vagy a varázslótanonc világának megálmodója, J. K. Rowling.

A novellagyűjteményből Angliában több mint tízezer példányt vásároltak meg már csütörtökön, piacra dobásának premierjén. Volt olyan bolt, ahol délre egyetlen kötet sem maradt belőle - jelentette a BBC hírszolgálata.

Az olvasókat legjobban vonzó sztori 800 szóban fogalmazta meg a Harry Potter születése előtti három év történetét. Rowling a félreértések elkerülése végett azért a végére odabiggyesztette, amit már sokszor elmondott: "Az előzményből, amin nem dolgozom - viszont jó mulatság volt!"

A 13 neves szerzőt az vette rá a kötetben való megjelenésre, hogy a közös munka bevétele az angol Pen egyesülethez kerül, amely jótékony célra, például a diszlexia elleni küzdelemre szánja.

Az eredeti kézírású Potter-előzmény júniusban 25 ezer fontért (7,5 millió forint) kelt el egy szintén jótékony célú árverésen. Bár a varázslósaga az utolsó, hetedik kötet publikálásával befejeződött, a rajongók világszerte abban reménykednek, hogy az írónő elhatározása nem végleges. A regényfolyam megfilmesített változata is nagy sikert aratott, a hatodik rész (Harry Potter és a Félvér Herceg) novemberben kerül a mozikba.

Kapcsolódó anyag: minden Harry Potterről a Könyvesblogon

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.