Milyen nyelvi különbségek vannak az Alkonyat és Az éhezők viadala között?

.konyvesblog. | 2013. november 22. |

catching_lawrence.jpg

Tegnap mutatták be a moziban Az éhezők viadala-trilógia második részének filmváltozatát, a Futótüzet. A film legalább annyi tinédzsert vonzott és vonzz majd a moziba, mint anno az Alkonyat-sorozat:

  • mindkét történet fantáziavilágba kalauzol
  • mindkettőben egy erős nő vezeti a népet (felmerül a kérdés, hogy Bella mennyire számít erős nőnek),
  • a két sztori rajongótábora között nagyon kicsi az átfedés: a Meyer-csapat a romantikus fantasyért, a Collins-csapat pedig az erőszakosért rajong.

De vajon hogyan tükröződik mindez a szerzők írói stílusán? Mennyire különböznek a mondatszerkezeteik, a szóválasztásaik? Szeretni Az éhezők viadalát, de nem rajongani az Alkonyatért épp annyira a stílus, mint a tartalom kérdése? Hogy megválaszolja ezt a kérdést, a Slate újságírója, Ben Blatt átfogó szövegelemzésnek vetette alá Meyer és Collins bestseller-sorozatait, és annyira belejött a dologba, hogy a Harry Potter-szériát is bevette a vizsgálatba. Kedvenc határozószók, melléknevek és mondatkezdések, önjelölt nyelvészeknek és hardcore rajongóknak.

Blatt azért hozzátette, hogy a szövegelemzés, hangozzék bármilyen tudományosan is, igazából nem más, mint a szavak számolgatása. (A leghíresebb „szószámolgatásos” vizsgálat Frederick Mosteller és David Wallace nevéhez fűződik, akik 1963-ban megállapították, hogy valószínűleg James Madison írt tíz esszét a névtelen Föderalista papírokból.) Az újságíró természetesen már számítógépes segítséget is kapott, az első kérdése pedig az volt, melyik szót használják legtöbbször az adott írók. Ez a kísérlet semmilyen izgalmas eredményt nem hozott, ugyanis szerzők legtöbbször azt írták le, amit bármelyik másik író. Azt, hogy ’egy’ és azt, hogy ’és’.

A második kérdés az volt, melyik a legjellemzőbb szó az adott szerző könyveiben. (Mosteller és Wallace arra a megállapításra jutott, hogy míg Alexander Hamilton (a Föderalista Papírok egyik szerzője) a ’míg’ szó ’while’ alakját használta leggyakrabban kötőszóként, Madison a szó ’whilst’ alakját részesítette előnyben.) Blatt listájára végül nem kerület fel azok a szavak, amiket csak az egyik szerző használt, vagy a három szerző együtt kevesebb, mint tízszer írta le. A listán szereplő szavak a szerzők általános hangját tükrözi. (Az eredeti, angol változatban természetesen. A kísérlet a magyar fordításokkal is érdekes lenne, mert megmutatná, a fordító mennyire formálta saját képére a szöveget.)

131121_CBOX_SC-chart1.jpg.CROP.original-original.jpg

Leggyakoribb melléknevek a három szerző ifjúsági regényeiben

131121_CBOX_SC-chart3.jpg.CROP.original-original.jpgA leggyakoribb 'ly' végű határozószavaik

Az éhezők viadalában főleg a technikai részletek leírása kap nagy hangsúlyt, gyakoriak az olyan szavak, mint az ’intenzíven, hevesen’ (intensly), vagy az ’elektronikus’ (electrolnical). Az Alkonyat-szériában túlcsordulnak az érzelmek, tele van olyasmikkel, mint az ’izgatottan, nyugtalanul’ (anxiously), a ’vonakodva’ (unwilling), vagy az ’olvashatatlan’ (unreadable), amit főleg a karakterek Meyer főleg a karakterei kifejezéseinek leírására használ. Harry Potter világát pedig olyan szavakkal fedezhetjük fel, mint a ’csodás, bámulatos’ (wondrous) vagy az ’ijesztő’ (frightening). Meyer főleg a szereplői leírására használja a mellékneveket, Collins viszont technikai dolgokat jellemez velük.

Blatt a három szerző leggyakrabban használt tíz mondatát is táblázatba gyűjtötte.

131121_CBOX_SC-chart2.jpg.CROP.original-original.jpgLeggyakoribb mondataik

Nemcsak a teljes Az éhezők viadala-szériát, de az egyes könyveket is vizsgálatnak vetette alá. Hasonló, szószámolgatós módszert alkalmazva megállapította, hogy míg az akciódús első részben a ’gyenge’ (weak), a ’vad’ (wild) és a ’dühös’ (furious) dominál (Katniss kénytelen részt venni az élet-halál játékban), a másodikban a ’nevetséges, képtelen’ (ridiculous), és a’fizikai, testi’ (physical) melléknevek a gyakoriak (Katniss-nak egy második versennyel és egy lázadással is el kell bírnia), a befejező epizódban pedig a ’boldog’ (glad), ’szerencsés’ (lucky) és a ’vicces’ (funny) mellénévből volt a legtöbb (Katniss egy rakás szerencsétlen esemény után végre békét teremt).

Collins könyveiben még a szavak száma is alig tér el egymástól, az első rész 101,200, a második 101,900 a harmadik pedig 102,700 szót tartalmaz. Az Alkonyat-könyveknél több mint tízezer szó a különbség, a hetedik Harry Potter pedig csaknem kétszer olyan hosszú, mint az első.

Rowling sokszor él a bizonytalanság eszközével, Meyernél viszont mindenki sóhajtozással fejezi ki a lelkében dúló érzelmi viharokat. Collins könyveiben a kijelentő mondatok, és az akcióleírások kapnak döntő szerepet. Blatt csinált egy listát a három szerző leggyakoribb háromszavas mondatindításából is (Collinsé pl. ’I can see’ (Látom), ’I try to’ (Próbálom) és ’I have to’ (Meg kell)), aztán kiszámolta, hogy a mondataik hány százalékát kezdik ezekkel a könyveikben.

Rowling ez az arány 2,35 százalék, Collinsnál 2,69, Meyer pedig 4.42. Meyer tehát gyakran ismétli önmagát, ám ez Blatt szerint ettől prózája nem lesz rossz, csak kevésbé változatos. Hemingway például a mondatai 5,3 százalékát kezdte ugyanúgy (’There was a’ (Volt egy) és ’He did not’ (Ő nem)) első regényében, A nap is felkelben.

Forrás: Slate

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.