Általános cikkek scifi regény fantasy 2007 agave

Legyőzheti-e az agresszív parasztság a liberális tömegszexet?

szily | 2007. július 20. |

A
Iain M. Banks: Holtpont, Agave, Bp., 2007.

A komplettuniverzum-teremtős sci-fikben az az egyik jó, vagyis inkább szédítő dolog, hogy párhuzamosan lehet figyelni pár darab 1-12 arasz magasságú főhős mozgását sokszázmilliárdos lélekszámú humanoid-csápos-zselés kultúrák emelkedésével és megsemmisülésével. Na de még ennél is mennyivel jobb lehet kihagyni az embereket a buliból, és már csak a szó szerint is nagy dolgokról mesélni. Iain Banks, úgyis mint a jelenkor legjobban író sci-fi mestere, aki párhuzamos szépírói univerzumában összehozta minden idők egyik legpompásabban megírt regényét, a Darázsgyárat, most levonta a logikus következtetést.

Miszerint megírta azt a regényt, amiben már alig szerepelnek emberek.

A lényegi dolgok a sok tucat kilométer hosszú, elképesztően fejlett saját intelligenciával bíró rendszerközi űrhajókban és között zajlanak. Embernek emberinél fejlettebb elmékről írni hasonló feladat Baja Ferenc fejszőrzetének megzabolázásához, mondhatni lehetetlen, Banks mesternek mégis sikerül, méghozzá azzal az ósdi, de kedves trükkel, hogy a túlfejlett mesterséges elméket annyira esendően emberivé teszi, amit már mi is el tudunk képzelni. A könyv egyik alapkérdése amúgy az, hogy a parasztság legyőzheti-e a liberális gyökerű hedonista élménydrogozást + felszabadult tömegszexet. A választ nyilván nem árulom el, azt viszont igen, hogy aki még sosem olvasott Banks-et és nem ismeri a Mester Kultúra-sorozatát, az inkább ne ezzel a könyvvel kezdje, hanem vegye meg a Játékmestert vagy az Emlékezz Phlesbará-t. A Kultúra egyébként egy olyan civilizáció, ahol mindenkinek vannak akaratlagosan irányított, módosított drogmirigyei, bármikor válthatunk nemet, szexelhetünk a húgunkkkal, a szerves lények és a gépek egyenrangúak, viszont nincs pénz. Csak hogy némileg ellensúlyozzuk a gépek elvont párbeszédeit.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.