Általános cikkek náray tamás könyvespolc d:book

Könyvespolc: Náray Tamás

.konyvesblog. | 2014. december 28. |

naray-3242.jpg

Fotó: Valuska Gábor

Az embert leginkább barátjáról, de még inkább könyvespolcáról lehet megismerni. A Könyves Magazinban indított sorozatunkban ismert embereket és könyvespolcukat mutatjuk be. Első alkalommal Náray Tamás divattervezőnél jártunk.

MEGJELENT AZ ÚJ Könyves magazin 2014/3.

Libri-Shopline, 2014, 104 oldal, 870 HUF/5 pont + 199 HUF 

Mit találsz a magazinban? 5 exkluzív Gyarmati Fanni-fotó

Tévésorozatok és irodalom, Putyin és a legfontosabb orosz írók

Interjú Vámos Miklóssal, Háy Jánossal,  Irvine Welsh-sel, Vlagyimir Szorokinnal

 

Az egyik legnevesebb magyar divattervezőnek, Náray Tamásnak ősszel jelent meg első regénye, Az utolsó reggel Párizsban. A lakásból átalakított iroda és varroda izgalmas és stílusos, bár Náray magyarázkodik, mert könyveinek java vidéki házában található. Külföldi divatkönyvek, Rejtő Jenő, Aldous Huxley és Nagy László állnak a fő helyeken, illetve egy elképesztően nagy Leonardo da Vinci-album. A Barbra Streisand-, Coco Chanel- és Yves Saint Laurent-albumok is az iroda részét képezik, ahogy a különböző, kutyákról szóló, kis alakú kötetek is. Náray sokat mesél első regényéről, ami a tervek szerint rögtön két kötetben jelenik meg. A regényben minden kitaláció, mondja mosolygva Náray, de azért hozzáteszi, nem biztos, hogy mindenki örülni fog a könyvének.

A hivatalos leírásban ez olvasható:

Milyen hosszú az út a szocialista Magyarország szürkeségéből Párizsba, a fény és a divat városába? És vajon lehetséges-e, érdemes-e visszafelé is megtenni ezt az utat? Hogyan lesz egy furcsa, akaratos kisfiúból egy nemzetközileg jegyzett divatmárka tervezője, és hogyan tudja megtartani és megvalósítani sajátos személyiségét egy olyan rendszerben, ahol a konformizmus és az igazodás fontosabb és jövedelmezőbb, mint az egyéniség és a kreativitás?
Az itthon és külföldön egyaránt híres és elismert divattervező, Náray Tamás önéletrajzi ihletésű regényének első részében ezekre a kérdésekre keresi a válaszokat főhőse, Dárnay Dávid történetén keresztül. Megismerjük a főhős nem mindennapi családtagjainak sorsát és személyiségét, Dávid gyermekkorát, első szerelmeit és első tapogatózásait is a művészet irányába, melyhez aztán csak jóval később, váratlan fordulatok és szerencsés véletlenek után sikerül visszatérnie, míg végül rátalál igazi hivatására és küldetésére. De Párizs csupán a kezdet, ahol egy még nagyobb, még izgalmasabb történet veszi kezdetét
Náray könyve egyszerre lenyűgöző karriertörténet, fejlődési regény és egy különleges család különleges gyermekének portréja, aki a legkilátástalanabbnak tűnő helyzetekben is mindig mert és tudott önmaga lenni.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.