Könyvesblokk: Lunde, Havey&Puccio, Kraus&Del Toro

.konyvesblog. | 2018. március 12. |

kblog_kblokkfejlec_1_1_2_16.jpg

Induljon a hét jótékony zümmögéssel, internetkamaszokkal és Guillermo Del Toróval.

Maja Lunde: A méhek története

Maja Lunde: A méhek története

Fordította: Patat Bence, Cser Kiadó, 2018, 336 oldal, 3995 HUF

 

Milyen jövőt hagyunk az utánunk következőknek? Ez a központi kérdése Maja Lund regényének, amely három idősíkon játszódik. Az 1800-as évek Angliájában egy biológus és vetőmag-kereskedőnek fantasztikus ötlete támad, a 2000-es évek Amerikájában egy méhész küzd a megélhetésért, amikor megtörténik az elképzelhetetlen, 2098-ban, Kínában pedig egy munkásnő dolgozik a fák kézi beporzásán, mert a méhek évtizedekkel korábban eltűntek. Lunde könyve az emberek és a méhek közti kapocsról, és az utolsó óráról mesél. A méhek története hazájában, Norvégiában elnyerte a Könyvkereskedők díját, a szerző a Könyvfesztivál vendége lesz.

Allison Havey, Deana Puccio: Szex és lájk és közösségi média - Hogyan értsünk szót a gyerekünkkel a digitális világban?

Allison Havey, Deana Puccio: Szex és lájk és közösségi média 

Fordította: Dési András György, Jaffa, 2018, 273 oldal, 3490 HUF

 

Allison Havey, a szexuális bűncselekményekkel foglalkozó újságíró és tévés producer, valamint Deana Puccio, a szexuális bűncselekményekre specializálódott ügyész 2012 óta járják az Egyesült Királyság iskoláit, hogy az online és offline biztonságról tartsanak előadásokat. Könyvükben bemutatják, mi zajlik a kamaszgeneráció lelkében, ami már online éli és küzdi végig a kamaszkorát, és kísérletet tesznek, hogy válaszoljanak a kérdésre: hogyan taníthatjuk meg hatékonyan védekezni a gyerekünket olyan kihívásokkal szemben, amelyek számunkra is ismeretlenek.

Daniel Kraus, Guillermo Del Toro: A víz érintése

Daniel Kraus, Guillermo Del Toro: A víz érintése 

Fordította: Hadarics Piroska, Bluemoon KÖönyvek, 2018, 361 oldal, 3490 HUF

 

A víz érintése kapta idén a legjobb filmnek járó elismerést az Oscaron. Guillermo Del Toro történetet, melyben a baltimore-i Occam Űrkutató Központ néma takarítónője beleszeret a dél-amerikai esőerdőkből származó különleges lénybe, könyvben is kiadták. Elisa és a lény szerelme olyan, mintha a 2010-es évek sötét tónusú Amélie-je lenne, Michael Shannon, a történet főgonosza pedig minden bizonnyal az idei Oscar legnagyobb vesztese, hátborzongató alakításáért ugyanis még csak nem is jelölték. A könyvváltozatot a rendező mellett Daniel Kraus (Trollvadászok) jegyzi.

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.