Csíkszentmihályi Mihály: A flow-ra minden ember képes

Csíkszentmihályi Mihály: A flow-ra minden ember képes

Forgách Kinga | 2018. július 09. |

szentmihalyi_mihaly-33997.jpg

Fotó: Valuska Gábor

Bár a boldogság receptjét mindezidáig még senki nem találta fel, azt biztos, hogy Csíkszentmihályi Mihály flow-elmélete a nyolcvanas években robbanásszerű változásokat hozott a pszichológiában és a boldogságkutatásban. A magyar származású tudós megfigyelései egy olyan – tudományosan is igazolható – utat mutattak a világnak, amelyet követve valóban eljuthatunk egy teljesebb élet felé. A flow-élmény fogalma, amely során elmerülünk és teljesen feloldódunk valamilyen tevékenységben, egy ideig csak elmélet maradt, de idővel egyre többen voltak kíváncsiak a gyakorlati alkalmazására, ezért egyre nagyobb hangsúlyt kapott a mindennapokban való hasznosítása.

Csíkszentmihályi Mihály: A futás öröme - Technikák a jobb teljesítményhez

Fordította: Dövényi Ibolya, Libri Könyvkiadó, 2018, 376 oldal, 3599 HUF

 

Csíkszentmihályi Mihály legújabb könyve, A futás öröme – amelyet egy tanítványával, Christine Weinkauff Duransóval közösen írt – a flow-kutatás egyik leggyakorlatiasabb és legközérthetőbb írása, ugyanis azt vizsgálja, hogyan élhető át a flow sportolás közben. Alapvetése, hogy a futás számos lehetőséget kínál a flow megtapasztalására, ezért futóversenyzők történetein keresztül mutatja be, hogy milyen tényezők, képességek szükségesek a flow-élményhez, és milyen emberfeletti teljesítményre lehetünk képesek, ha egyszer elkap minket az áramlat. Csíkszentmihályi Mihály az elmúlt két hetet Magyarországon töltötte, számos előadást tartott, erdélyi látogatásakor pedig Csíkszentmihály díszpolgárává avatták. Mi a Flow kávézóban tartott sajtóbeszélgetésen találkozhattunk vele, ahol – annak ellenére, hogy kilencéves kora óta nem beszélt anyanyelvén – magyarul mesélt saját flow-élményeiről és elméletének gyakorlati hasznosításáról.

szentmihalyi_mihaly-34031.jpg

Beszélt többek között arról, hogy:

  • ötven évvel ezelőtt ő maga is rendszeresen futott, mostanság viszont inkább a hegymászással tartja karban a testét és tapasztalja meg a flow-t
  • a legtöbbet a flow-ról a kutyájától tanult, aki a lakásban csak egy unatkozó vizsla volt, de amikor kivitték a természetbe, igazi önfeledt vadászkutyává változott
  • utóbbi szerinte bizonyíték arra, hogy amikor tudjuk használni a képességeinket, és amikor igazi kihívásokkal találkozunk, akkor teljesen megváltozunk
  • a flow-t nem kell tanulni, mert bennünk van, csak sokan nem használják, mert nem tartják elég fontosnak, inkább a pénzt vagy más célokat hajhásznak
  • sok alkalmazása van a flow-elméletnek: legutóbb például az amerikai tengerészeknek segített, de pszichiátriai betegeknél is látványos fejlődést értek el vele
  • az élet tele van nehézségekkel, de a megpróbáltatások közepette is meg lehet tartani a pozitív életmódot és a reményt
  • a bolygó, amin élünk, nem kényelmes, ezért nekünk kell olyan környezetet teremteni, amiben lehet fejlődni és lehet embernek lenni
  • saját felelősségének érzi, hogy megpróbálja konkrét problémákra is alkalmazni, amit tud a flow-ról
  • a flow-ra szerinte mindenki képes, minden élőlény természetében eredendően benne van

szentmihalyi_mihaly-34007.jpg

Csíkszentmihályi Mihály mindemellett a mai napig hisz abban, hogy a gondolatok képesek javítani a világon, és hogy igenis tudnánk a mostaninál jobb életmódot és társadalmat kifejleszteni. Szerinte nagy felelőssége van ebben a pszichológiának és a társadalomtudományoknak, mert a jól megalapozott gondolatmenetek tényleg alkalmasak arra, hogy jobb életet teremtsenek.

A futás öröme egyébként nem csak futóknak szól. Az is megértheti belőle a flow-elmélet lényegét, aki nem olvasta Csíkszentmihályi korábbi könyveit, emellett tele van konkrét kutatási eredményekkel, életvezetési tanácsokkal, flow-élményekről szóló beszámolókkal és fejlesztő módszerekkel, amelyek a mindennapi „rohanásban” is segítenek megtapasztalni a teljesség érzését. Megtudhatjuk belőle például a flow kilenc összetevőjét, hogy milyen összefüggés van a személyiség és a flow-élmények gyakorisága között, vagy hogy az élet egyéb területein hogyan tapasztalható meg a flow.

szentmihalyi_mihaly-34041.jpg

A kötet egyik alapvetése – Csíkszentmihályi korábbi kutatási eredményeivel összhangban –, hogy a flow-élményre az unalom és a szorongás közötti állapotban találhatunk rá, amikor a kihívások mértéke összhangban van a képességeinkkel. A kreativitás és a tökéletes élmény pszichológiájának kutatója szerint a teljes élethez ugyanis az aktivitás, a koncentráció, az elkötelezettség és a lelkiismeretesség és az értelmes célok vezetnek el. 

Ebben a könyvben a futás tehát valahol az élet metaforája, és bár sok szó esik benne a sportról és a jobb teljesítmény elérésének módjairól, végig érezhető, hogy a futás során megtapasztalt fizikai és mentális küzdelmek valójában nem állnak távol mindattól, amiket a hétköznapokban megélünk.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.