Általános cikkek 2009 sci-fi zsoldos péter

Kiosztották a Zsoldos Péter-díjakat

.:wendy:. | 2009. július 30. |

Idén regény és novella kategóriában is Galaktikás írás nyerte a legrangosabb magyar scifi-elismerést, a Zsoldos Péter-díjat; Markovics Botond (Brandon Hackett) Isten gépei című regényével lett a legjobb, a rövidebb kategóriában pedig Szélesi Sándor „Vér és verejték” című novellája nyert.

A Zsoldos-díjat az Avana Egyesület és Salgótarján önkormányzata alapította 1998-ban. A díjra az adott időszakban (előző év március végétől a díj évének április elejéig) nyomtatásban, legalább 500 példányban, első kiadásban megjelent magyar science fiction-regényeket és -novellákat lehet jelölni, amik közül zsűri választja ki az általa legjobbnak ítélt művet, két kategóriában. A díj a legfontosabb és legismertebb a hazai scifi-díjak közül.

Markovics Botond regényében, az Isten gépeiben 2028-ban a Nap egyik pillanatról a másikra eltűnik az égről. Helyén egy vörös törpecsillag ontja rőt fényét a Föld világos oldalára, míg a halott és fagyott sötét oldal fölött sosem látott csillagképek ragyognak. Az Ugrásnak nevezett jelenség oka ismeretlen, az emberi civilizáció beleremeg a sokkba: a napos oldali országokat menekültek milliói árasztják el, a világgazdaság összeomlik, az emberiség a túlélésért küzd.

A kétszeres Zsoldos Péter-díjas Markovics Botond, azaz Brandon Hackett regényének hősei az általunk ismert emberi létezésen túl is elmerészkednek, hogy választ találjanak a rejtélyekre.

A négyszeres Zsoldos-díjas Szélesi Sándor a Galaktika 2009. márciusi (228.) számában megjelent novellája, a „Vér és verejték” egy idegen bolygón kibontakozó családi dráma, apa és fiú konfliktusán keresztül mutatja be a természetes és mesterséges életmód ellentétét egy posztfeudális társadalomban.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.