Általános cikkek kína német ismeretterjesztő hvg

Kína avagy a multinacionális tőke a saját farkába harap

nl | 2007. június 15. |
C

Wolfgang Hirn: Kína. A nagy falat - Miként változtatja meg életünket Kína felmelkedése, HVG könyvek, 2006, 198 o., 3200 Ft.

Az újságíró szerző gyakorló Kína-rajongó, szent meggyőződése, hogy a század közepére a világ legnagyobb gazdasági hatalma lesz. (Persze vannak ezzel így Nobel-díjas közgazdászok is.

A németül 2005-ben megjelent könyv olyanoknak készülhetett, mint én, akinek halvány gőze sincs arról, pontosan mi is történik mostanság Kínában, de annyira azért érdekli a kérdés, hogy bevágja a táskájába: jó lesz majd a strandon! De erre a célra tökéletesen megfelel: olyan, mintha bő lére eresztett újságcikkek gyűjteménye lenne, hétvégi mellékletbe való nyelven megírva, és vízparton, sör mellett még „a nagy falat” poén sem fáj annyira.

A könyvet letéve szerintem nem rohan majd senki, hogy gyorsan kerítsen magának egy kínai nyelvtanárt, de kialakulhat a fejében valami kép, amit a sajtóból nehéz lenne önállóan összeszedegetni, és biztosan talál benne ezt-azt, amin akár el is tűnődhet.

Én például korábban is tudtam, hogy a tőke jól körbevándorolja a világot olcsó munkaerőt meg új piacokat keresve, de abba csak a könyvet olvasva gondoltam bele: micsoda poén, hogy ebből az első látásra kizsákmányolásnak vagy profitmaximalizálásnak tűnő folyamatból Kína világhatalomként fog kikeveredni.

Ugyanis Kína nem egyszerűen egy hatalmas, olcsó műhely rengeteg munkáskézzel, a tetején pedig hatalmas kéménnyel, melynek füstjét hamarosan az egész világ szívni fogja. A világ vezető vállalatai annyira jelen szeretnének lenni ebben az országban, hogy cserébe a teljes gyártási eljárásukat, tudásukat, technológiájukat ingyen és bérmentve átadják, és lassan létrehozzák saját ellenfeleiket, miközben romba döntik az európai és az észak-amerikai ipart.  

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.