Kik a legmegosztóbb sztárjai az irodalomnak?

.konyvesblog. | 2013. február 27. |

Széles körben ünnepelt és utált írók mindig is voltak, vannak és lesznek. A Flavorwire tízet sorolt fel belőlük: mi ebből szemezgettünk, és hozzátettük azt, aki szerintünk a tavalyi évben a leginkább megosztotta az olvasókat.

Szuggesztív és lenyűgöző vagy unalmas és követhetetlen? Cormac McCarthy írói stílusát olvasói ízléstől és vérmérséklettől függően jellemezték már így is, úgy is. Van, aki nem tud mit kezdeni a központozás mellőzésével szőtt mondataival, más azonban imádja szikár, szenvtelen prózáját. A tájékozódást segíthetik korábbi cikkeink, például itt meg itt.


Ayn Rand tavaly még az amerikai elnökválasztási kampányban is helyet kapott: a republikánus alelnök-jelölt, Paul Ryan például többször beszélt arról, hogy óriási hatással volt rá Rand Veszett világ című kötete, sőt, az írónő gondolatai nagyban inspirálták arra, hogy végül közéleti pályára lépjen. Barack Obama elnök ezzel szemben úgy vélekedett, hogy az Ayn Rand könyvei leginkább olyan tizenéveseknek valók, akik úgy érzik, hogy nem értik meg vagy félreértik őket.


Stephen King sikereit láthatólag nem mindenki tudja megemészteni, nem nagyon lehet mással magyarázni a fanyalgók sirámait. Ami már csak azért is fura, mert a King-életmű annyira gazdag és sokszínű (hogy ne menjünk nagyon messzire, képregényt és musicalt is írt már), hogy nem nagyon akad, aki ne találna kedvére valót. Vagy mégis?


Ki lehetne megosztóbb annál az embernél, akit a világ egyik fele az egekig magasztal, míg a másik fele vérdíjat tűz ki a fejére. Salman Rushdie megjárta már a mennyet és a poklot is, megpróbáltatásairól pedig legutóbb könyvet is írt.


Ha a tavalyi év legmegosztóbb íróját kellene kiemelnünk, akkor kétségtelenül E.L. Jamesre esne a választás, akinek meglehetősen egyszerű történetvezetésű és a kritikusok által rendszeresen földbe döngölt szado-mazo szerelmi története minden eddigi eladási rekordot megdöntött, és még most is előkelő helyet foglal el az itthoni eladási listákon.


Szerintetek ki a legmegosztóbb hazai vagy külföldi író, ki az, akit a könyvei miatt legalább annyian szeretnek, mint amennyien gyűlölnek? A válaszokat kommentben várjuk!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.