Általános cikkek 2008 alexandra kepes_andrás

Mindennek oka a női szellem fogyatékossága?

Valuska László | 2008. november 28. |

A
Kepes András: Matt a férfiaknak. Alexandra Kiadó, 2008, 368 oldal, 3499 Ft.

 

 

Lehet egy nő világbajnok? Ez a természet ellen lenne. (Portisch Lajos)

Elkerülhetetlen, hogy a természet ellene dolgozik és nagyon gyorsan. Fantasztikus sakktehetsége van, de csak egy nő. Mindennek oka a női szellem fogyatékossága. Egyetlen nő sem bír ki egy hosszabb küzdelmet. Évszázadok és évszázadok szokásai ellen küzd – a világ kezdete óta (Garri Kaszparov) 


A megjelenése óta nem hagy nyugodni Kepes András új könyve, a Polgár Judit életéről szóló Matt a férfiaknak című riportkönyv. A bajok: a plakáton a szétfotosoppolt görögös arcélű újságíró, a vele az ötlettelen borítón sakkozó Polgár Judit, illetve a cím (Matt a férfiaknak). A Kepes hatvanadik születésnapján viszont láttam a tévéssel egy interjút, amiben sok visszaemlékezéssel mutatták meg, milyen volt az ifjú Kepes, amikor Cannes-ban elsőként jelentkezett be az MTV-nek, vagy a New York-i Woody Allen-interjú. Másnap Vferivel megállapítottuk, hogy Kepes nagyon jó, ezért beszereztem a könyvet.

A sakk olyan, mint edzősködni, így valamennyire érdekel a sport maga, de nagypapámmal történt korai sakkozásaink óta még számítógépen sem játszottam. El kell mélyülni benne, arra meg kinek van ideje, plusz a nyári edzőtáborokban a sakktáborosok mindig olyan furák voltak, mi meg menők. Minden a sakk ellen szólt (kivéve a Gyilkosság lólépésben), de azért a nagy versenyek idején csak megnézem a neten, hogy áll Kaszparov, Karpov vagy Lékó.

A könyvvel szembeni összes problémám eltűnt, amikor el kezdtem olvasni a kötetet. A 20. század legjobb női sakkozója, Polgár Judit felkérte a régi ismerős Kepest, hogy készítsen egy riportkönyvet róla, amiben mellesleg megfejti a Polgár-mítoszt, a híres/hírhedt zseniképző technikáit, amiről Foucault, ha élne, valószínűleg több kötetben elemezne, mert a felügyelet és büntetés minden olyan szubjektum-elnyomó formájával szembesülne, ami ellen harcolt életében. Kepes kicsit megpiszkálja Polgár Lászlót, a nevelőt, aki egyszer kitalálta, hogy mindhárom lányából sakkozót nevel. Lássuk be, ez borzalmas döntés volt, amit számomra az sem tud legitimálni, hogy mindegyikük nagy bajnok lett egyéniben, csapatban pedig Polgária olimpiai bajnok. Polgár apukát üldözte a rendszer: egyfelől puszta rutinból, másfelől mert ez felfoghatatlan, hogy a kisgyerekeket nem küldjük óvodába, iskolába, hanem napi 8-11 órában sakkozni tanítjuk, edzük, persze úgy, hogy minden vizsgát le tudnak tenni. Kepes barátságosan járja körbe a témát, sok embert megkérdezett erről, utána olvasott, tanulmányokat idéz, a lehető legpontosabban felkészült a könyvre.

Kepes nagyon jó elbeszélőtechnikát választott, egybejátssza a Judittal történő utazásokat és a visszaemlékezéseket, szinte regényként is lehet olvasni, pedig sok-sok információt kapunk, és olvasmányos stílust (ha elolvassuk egy-egy újságírócelebünk könyvét, szenvedünk a modorosságtól). A könyv legnagyobb erénye még sem ez: Polgár László mindig arra nevelte lányait, hogy a legjobbak legyenek, de nemcsak a nők, hanem a férfiak között is, mert nincs különség nő és férfi között, csak munka van. A sportok jelentős részében elképzelhetetlen, hogy nő és férfi összemérje tudását, és ez a sakkban is így volt, amíg Polgárék el nem kezdtek oktatni. A sztereotípiákkal és előítéletekkel szinte minden lépéssel meg kell küzdenie Juditnak, nem vehet fel szoknyát, nem adhat meccs előtt puszit Kaszparovnak, nem lehet gyenge (jelentsen ez bármit a sakkban). Nem szeretném leírni, de Polgár Judit megteszi, a férfivilágban féfi elvárásoknak férfias válaszokkal kell megfelelnie, és mivel a szocializációja során férfiaktól tanult sakkozni, férfiakkal edzett, így ebben a világban és így nőtt fel. A legnagyobb húzása, amiért Yoko Ono is az egyik rajongójává vált, hogy eldöntötte, ő nem indul olyan versenyeken, ahol csak nők játszhatnak. Minek is indulna, ha bizonyította, nincs különbség.

Bevallom, eddig csak sejtettem, mekkora sztár Polgár Judit, de most már azt is tudom, mennyire nem értékeljük a sikereit. Hihetetlen dolgokat vitt véghez, ő volt a legfiatalabb nagymester.

Mindent tudok Polgár Juditról, hogy rabolták el a nővérét, milyen viszonya volt Bobby Fischerrel, milyen Garri Kaszparovval banánozni az Adrián, milyen bizonyítani egy genderblind-világban. Így kell könyvet készíteni.