Karl Ove Knausgård harcai [Könyvesblog podcast]

Karl Ove Knausgård harcai [Könyvesblog podcast]

Valuska László | 2019. április 23. |

Forrás: Wikipedia

A héten a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége lesz a kortárs szorongás északi atyaúristene, a norvég író, aki olyan kreatív zsákutcába került egyszer, hogy leült az íróasztalához és elkezdte írni a saját életét (portrécikkünk itt olvasható). A Harcom az utóbbi évek legnagyobb nemzetközi durranása, és nemcsak azért, mert Karl Ove Knausgård kíméletlenül tárja az olvasók elé saját szenvedéseit, kérdéseit és szorongásait, hanem azért is, mert egészen radikálisan közelít az íráshoz. A Könyvesblog podcastjében Patat Bence fordítóval és Szöllősi Adrienne szerkesztővel beszélgettünk a Harcomról, a szerző nevének helyes ejtéséről, az őrületes norvég sikerekről, de szóba kerül Zlatan Ibrahimovics és Marilyn Manson is.

Karl Ove Knausgard: Élet - Harcom 4.

Fordította: Patat Bence, Magvető Könyvkiadó, 2019, 480 oldal, 4999 HUF

 

Az első kötetről, a Halálról itt írtunk, a Szerelemről itt (részlet itt), a Játékba itt lehet beleolvasni, a legújabb részről, az Életről meg itt a kritikánk, ez meg egy részlet. A

A Könyvesblog podcastjét érdemes bekövetni a Spotify-on, de itt is meg lehet hallgatni:

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.